LVS4/S214 Saara-ope

Tunti 17.11.

Tänään teemme tunnilla portfoliot loppuun. Jos et pääse tunnille, palauta kaikki kolme kirjoitelmaa 19.11. mennessä! Jos sinulla on kysyttävää, laita wilma-viesti tai sähköpostia mahdollisimman äkkiä.

T: Saara

Tunti 15.11.

Hei kaikki!

Tänään opiskelemme kotona. Tarkista ensin että olet palauttanut kaikki kolme kirjoitelmaa: sadun, mielipidekirjoituksen ja päiväkirjatekstin. Jokaiseen löytyy ohjeet peda.netistä. Sitten aloita portfolion tekeminen. Korjaa tekstit, jotka sait takaisin opettajalta ja kokoa niistä kaksi sinun mielestäsi parasta yhteen tiedostoon. Tee myös kansilehti. Voit lisätä kuvia jos haluat. Saat itse päättää fontin (tekstin koon). Tässä on esimerkkiportfolio, voit ottaa siitä mallia:

esimerkkiportfolio.docx

Keskiviikkona taas luokka 22, kello 18.40, teemme silloin portfoliot loppuun. Kurssilla ei ole koetta, siksi on tärkeää tehdä portfolio huolella ja palauttaa se ennen koeviikon loppua. Tekstejä pitää myös muokata opettajan ohjeiden mukaisesti, ei vain palauttaa suoraan. Jos sinulla on kysyttävää portfolio​sta tai muusta, voit kysyä wilmassa, sähköpostilla tai keskiviikon tunnilla.

Liitteet:

esimerkkiportfolio.docx

Tunti 10.11.

Tänään olemme jälleen luokassa. Nähdään siis 18.40 luokka 22. Jos et pääse koululle, voit aloittaa kotona sinun kolmannen kirjoitelman: päiväkirjatekstin.

Tässä ohjeet:

Kirjoita päiväkirjateksti sinun päivästäsi. Kerro siitä mitä teit ja mitä ajattelit. Kirjoituksen ei tarvitse olla totta. Voit keksiä ja kuvitella. Kirjoita vähintään sata sanaa. Muista miettiä verbejä kun kirjoitat! Jos kirjoitat siitä mitä sinulle tapahtui, käytä imperfektiä. Esimerkiksi: Minä heräsin ja lähdin kouluun. 

Ennen kuin palautat tekstin, tarkista että siinä on:
- otsikko
- kappalejako
- virke alkaa isolla kirjaimella ja päättyy pisteeseen
- käytät liitesanoja kuten ja, että ja mutta
- lauseet eivät ole liian pitkiä

Palauta päiväkirjateksti opettajan sähköpostiin: saara.kallio@tyk.fi

Tunti 8.11.

Muista tehdä viime viikon peda.net tehtävät ja palauttaa satu sekä mielipidekirjoitus. Katsomme luokassa keskiviikkona sekä kirjoitelmat että peda.net tehtävät. Tänään voit vielä tehdä tehtäviä tai kirjoitelmia loppuun kotona, jos jotain on tekemättä. Tee myös alla oleva tehtävä:

Jatka virkettä. Tee virke joka on järkevä, mutta ei liian pitkä.

Oma nimi:

Jatka virkettä! Muista piste virkkeen lopussa.

Esimerkki:
Kun minä menin kouluun... ->
Kun minä menin kouluun, en osannut lukea.


Opettaja tietää, että..


Mohammed kaivoi taskustaan...


Kolme opiskelijaa yritti...


Jos voisin...


Minä en tiennyt, että...


Yhtenä aamuna...


Syksy tuli ja...


Pienenä minä pelkäsin...


Odotin melkein kaksi tuntia, kunnes...


Aion keväällä...


Jos olisin 100-vuotias...


Kun minä valmistun...



Muista tallentaa vastaukset!
Roskapostituksen esto
Valitse mikä tahansa numero, joka on suurempi kuin 2.

Tunti 3.11.

Tänään on mielipidekirjoituksen palautus. Voit kirjoittaa sitä vielä tämän päivän, mutta palauta 1. versio sähköpostiin saara.kallio@tyk.fi tänään. Laita minulle viestiä, jos et ymmärrä mitä pitää tehdä tai tarvitset apua. Muista tehdä myös viime tunnin tehtävät.

T: Saara

Tunti 1.11.

Tänään emme ole luokassa. Muista palauttaa sinun satu opettajan sähköpostiin: saara.kallio@tyk.fi!

Kirjoita tänään sinun toista kirjoitelmaasi: mielipidekirjoitusta. Mieti joku sinullle tärkeä asia, esimerkiksi vanhustenhoito, koulutus tai halvemmat vuokrat. Kirjoita siitä sitten mielipidekirjoitus. Mielipidekirjoituksessa on tarkka rakenne.

1. osa: Esittele aihe. Esimerkiksi: kouluruoka.
2. osa: Kerro sinun mielipide aiheesta. Esimerkiksi: kouluruoka ei aina maistu hyvälle.
3. osa: Ratkaisuehdotus. Esimerkiksi: kouluruokaan pitää laittaa lisää rahaa.

Muista keksiä myös hyvä otsikko.

Vastaa kysymyksiin:

Oma nimi:
Mikä on sinun mielipidekirjoituksen aihe:

Mitä mieltä olet siitä (oletko puolesta tai vastaa esimerkiksi):

Mikä on sinun ratkaisuehdotus:


Tässä on esimerkki mielipidekirjoituksesta. Lue se ja vastaa kysymyksiin.

Mielipidekirjoitus: Kouluruoka tarvitsee arvostusta ja euroja
16.11.2014

Tänä päivänä monen koululaisen ainoa lämmin ateria on päiväkoti- tai koululounas. Erityisesti yläkouluissa nuoret karsastavat kouluruokaa. He jättävät sen syömättä tai ottavat vain näkkileipää.

Koululounaan syömättä jättäminen johtuu muun muassa siitä, että koulun läheltä saa nuorten mielestä houkuttelevampaa ruokaa. Oman valvontaluokkani pojat karkasivat melkein viikottain lähipitseriaan. Osa nuorista taas ylpeilee kouluruoan syömättä jättämisellä, he nirsoilevat tai laihduttavat, vaikka syytä laihduttaa ei ole. Pieni peruna ja lusikallinen kastiketta ei nykyään ole poikkeus vaan melkein sääntö monen tytön lautasella. Jotkut nuorista haluavat käyttää ruoka-ajan muuhun, kuten kännykällä pelaamiseen tai kavereiden kanssa hengailuun. Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee, että moni jättää myös aamiaisen väliin. Jyväskylässä tähän on herätty tarjoamalla yläasteilla maksullista aamupalaa. Koululaiset ovat olleet tyytyväisiä.

Ajankohtaisen kakkosen vuoden alussa järjestämässä Peruskouluremppa-kyselyssä eniten korjausta vaativa asia kouluissa oli oppilaiden mielestä kouluruoka. Monissa kunnissa esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Oulussa järjestetyissä nuorten ja vaikuttajien yhteisissä tapaamisissa kouluruoan parantaminen nousee esiin yhtenä tärkeimmistä toiveista.

Kouluruuan syömättömyys johtuu osin sen laadusta. Kouluissa tarjotaan liikaa eineksiä ja raaka-aineet eivät ole tarpeeksi laadukkaita. Kuntien pyrkimykset leikata aterioiden hintoja ovat vähentäneet ruoan terveellisyyttä ja lisänneet sen yksitoikkoisuutta. Kalapuikot ja seiruoat ovat lähestulkoon ainoita kalaruokia ja lisukesalaatit usein kaalipohjaisia. Hyvistä raaka-aineista tingitään eikä esillepano houkuta oppilaita. Esimerkiksi Tampereella peruskouluaterian maksaa 0,74 euroa ja lukiolaisilla kahdeksan senttiä enemmän. Yleinen ruoan hinnannousu ei ole monen kunnan ateriamäärärahoissa näkynyt.


Kouluruokailu saa paljon asiatonta kritiikkiä osakseen. Toimenpiteet kouluruoan imagon nostamiseksi ovat tarpeen. Laadukas ja monipuolinen kouluruoka on aarre, josta on uskallettava taantumankin aikana pitää kiinni ja johon on kunnissa panostettava myös euroja. Se, miten oppilaat saadaan syömään kouluruokaa, on haastavampi tehtävä, johon lasten, vanhempien, opettajien ja päättäjien on etsittävä yhdessä ratkaisuja. Tärkeätä on kuunnella koululaisten toiveita.

Kirjoitus lähetetty AL:n Lukijalta-palstalle 16.11.2014

Vastaa kysymyksiin:

Mikä oli aihe:


Mikä on kirjoittajan mielipide:


Mikä on kirjoittajan ratkaisuehdotus:



Muista painaa tallenna!
Roskapostituksen esto
Valitse mikä tahansa numero, joka on suurempi kuin 2.

Tunti 25.10.

Hei kaikki!

Tänään on viimeinen päivä kirjoittaa satua. Palauta satu opettajalle sähköpostiin saara.kallio@tyk.fi 26.10. mennessä. Keskiviikkona meillä on taas luokassa opetusta, katsotaan silloin satuja yhdessä.

Ennen kuin lähetät sadun, tarkista että sinulla on tekstissä:

- Ainakin kolme kappaletta!
- Jokainen virke alkaa isolla kirjaimella ja päättyy pisteeseen!
- Jos lauseessa on esimerkiksi KUN, MUTTA tai JOKA sanoja, käytä pilkkua erottamaan lauseet toisistaan.
- Esittelet ensimmäisessä kappaleessa päähenkilön ja paikan.

Seuraavaksi harjoittele kappalejakoa ja isoja alkukirjaimia näillä tehtävillä. Tehtävien pitää olla tehty 26.10. mennessä:

Nimi:

1. Kirjoita sana oikein eli kirjoita ISOLLA tai PIENELLÄ alkukirjaimella.



FINNAIR


KUUSAMO


MUSTIKKA (=marja)


KIRJASTO


HELSINKI


MOHAMMED


ITÄ-SUOMI


SUOMALAINEN


BERLIININMUNKKI


KALEVALA


MERSU


ITALIANPATA (ruoka)


OPETTAJA


ANTIIKKI


SUOMEN KIELI
kieli


2. Tee tekstiin kappalejako. Kopioi teksti. Liitä se alle. Tee tekstiin kappalejaot.

Tässä teksti:

Ystävyys
Hyvä ystävyyssuhde voi kantaa läpi elämän. Uusien ystävyyssuhteiden solmiminen on toisille helpompaa kuin toisille. Ihminen tarvitsee rohkeutta, että hän uskaltaa tutustua uusiin ihmisiin. Uusiin ihmisiin voi tutustua esimerkiksi koulussa, töissä ja harrastuksissa. Internetissä ystäviä voi etsiä kirjeenvaihtopalstoilta tai yhteisöpalveluista, kuten Kaveripiiristä. On tärkeää osallistua ja olla itse aktiivinen. Jos jää vain kotiin, ei tutustu muihin ihmisiin. Ystävyys ei synny hetkessä. Siksi ystävyyssuhteissa kannattaa olla kärsivällinen. Uudelle tuttavuudelle ei kannata lastata liikaa odotuksia heti alussa. On parasta antaa tilanteen kehittyä rauhassa. Kaikkien tuttavien kanssa tuttavuus ei muutu ystävyydeksi. Esimerkiksi koulu- tai työkavereita voi nähdä lähes joka päivä, mutta heistä ei välttämättä tule sydänystäviä. Myös kaveruudet ovat tärkeitä ihmissuhteita. Ne rikastuttavat elämää. Ystävillä voi olla erilainen käsitys siitä, kuinka usein voi tavata tai vaikkapa soittaa toiselle. Älä siis pety, vaikka et voisikaan tavata ystävääsi niin usein kuin haluaisit. Yhteydenpito on ystävyyssuhteissa tärkeää, mutta anna ystävälle myös omaa aikaa. Kaikkea ei aina tarvitse tehdä yhdessä. Joskus ystävä voi muuton takia asua toisella paikkakunnalla. Silloin yhteyttä voi pitää esimerkiksi soittamalla tai kirjoittamalla kirjeitä ja sähköpostia. Vaikka kaukana asuvaa ystävää ei tapaisikaan usein, ystävyyssuhde on silti tärkeä. Usein ystävät ovat kiinnostuneet samoista asioista tai ovat muuten samanhenkisiä. Ystävä voi olla myös hyvin erilainen tai esimerkiksi eri-ikäinen kuin itse on. Myös mies ja nainen voivat olla ystäviä keskenään. Tärkeintä on, että tulee hyvin toimeen ystävän kanssa ja molemmat viihtyvät yhdessä. On antoisaa, jos ystäväporukkaan kuuluu erilaisia ihmisiä. Ystävä hyväksyy sinut sellaisena kuin olet.


Kopioi teksti ja tee siihen kappalejaot. Liitä teksti tähän:



Muista tallentaa!


Jos et tunne / ymmärrä jotain sanaa, voit käyttää apuna esimerkiksi Googlea.
Muista tallentaa vastaus!
Roskapostituksen esto
Valitse mikä tahansa numero, joka on suurempi kuin 2.

Tervetuloa kurssille!

OPETTAJA: Saara Kallio, saara.kallio@tyk.fi

Kurssilla kirjoitetaan kolme kirjoitelmaa. Kun olet saanut ne takaisin, valitse kaksi, muokkaa niitä opettajan ohjeiden mukaan ja palauta ne sitten opettajalle kurssin lopuksi portfoliossa (kansio). Portfolio pitää palauttaa viimeisellä tunnilla. 

Kurssin arvosana  muodostuu kahden, muokatun kirjoitelman perusteella. Arvosanan kriteerit:

  1. Kuinka paljon tekstiä on vielä muokattu.
  2. Kuinka ymmärrettävä teksti on.
  3. Isot kirjaimet, pisteet, kappalejako.
  4. Portfolio kokonaisuudessaan.

Tee portfolioon myös kansilehti. Voit liittää portfolioon myös lehtileikkeitä, kuvia tai piirroksia, jotka liittyvät kirjoitelmiin. Esimerkiksi jos kirjoitat mielipidekirjoituksen liikenteestä, voit liittää portfolioon kuvia ja uutisia liikenteestä.

- Jotta saat suorituksen, sinun pitää siis tehdä tehtävät peda.netistä ja jättää opettajalle portfolio (=kaksi kirjoitelmaa) ajoissa.

- Jos jokin suoritus jää palauttamatta, tulee merkintä O. Palauta kirjoitelmat pian, niin saat merkinnän S.

Kurssin suoritus:

Kurssi tehdään pääosin itsenäisesti. Näemme luokassa 4 kertaa kurssin aikana, muuten tehdään itsenäisesti kotona peda.netin tehtäviä ja kirjoitetaan kolme kirjoitelmaa. Ohjeet joka päivälle tulevat ennen tuntia peda.nettiin.

Jos kysyttävää tai ongelmia, voit milloin vain laittaa sähköpostia: saara.kallio@tyk.fi tai wilma-viestin.

Kurssin ohjelma:

Ke 13.10. Peda.net tehtäviä
Ma 18.10. Luokka 22, kurssin tavoitteita läpi
Ke 20.10. Ensimmäisen kirjoitelman kirjoitus SATU
Ma 25.10. Kirjoitelma loppuun kotona ja palautus opettajalle
Ke 27.10. Luokka 22, palautetta ensimmäisestä kirjoitelmasta
Ma 1.11. 2. kirjoitelman ohjeet MIELIPIDEKIRJOITUS ja tehtäviä Peda.netistä
Ke 3.11. 2. kirjoitelman kirjoittamista kotona ja palautus opettajalle
Ma 8.11. Tehtäviä Peda.netissä 
Ke 10.11. luokka 22, kielenhuoltoa, palautetta kirjoitelmista, 3. kirjoitelman kirjoittamista PÄIVÄKIRJATEKSTI 
Ma 15.11. Portfolion kokoaminen, kirjoitelmien muokkaus opettajan ohjeiden mukaan. 3. kirjoitelman palautus
Ke 17.11. Luokka 22, portfolion palautus ja esittely muulle ryhmälle

20.10. ohjeet

Hei kaikki!

Tänään on tarkoituksena kirjoittaa satua. Tarkista ensin yhdistä lauseen tehtävät. (Maanantaina annettu moniste.) Tarkoituksena oli yhdistää kaksi lyhyttä lausetta pidemmäksi konjuktioilla (että, mutta...). Katso tarkasti milloin tulee pilkku ja milloin ei. Muista käyttää konjuktioita myös sinun sadussasi, kun kirjoitat sen.



Katso tästä tarkasti oikeat vastaukset. Tarkista myös isot ja pienet alkukirjaimet.

Liisa kertoi. liisa menee naimisiin.→
oikea vastaus:
Liisa kertoi, että hän menee naimisiin.


jotta
minä säästän rahaa. rahalla minä voin ostaa uuden pyörän.→
oikea vastaus:
Minä säästän rahaa, jotta voin ostaa uuden pyörän.


koska
riitta ei mene työhön tänään. riitta on sairas.→
oikea vastaus:
Riitta ei mene työhön tänään, koska hän on sairas.


sillä
minä opiskelen illalla. huomenna on testi.→
oikea vastaus:
Minä opiskelen illalla, sillä huomenna on testi.


kun
loma alkaa. minä matkustan italiaan.→
oikea vastaus:
Kun loma alkaa, minä matkustan Italiaan.


jos
ehkä voitan kaksi miljoonaa. ostan ison talon.→
oikea vastaus:
Jos voitan kaksi miljoonaa, ostan ison talon.

vaikka
ulkona sataa vettä. minä lähden kävelylle.→
oikea vastaus:
Minä lähden kävelylle, vaikka ulkona sataa vettä.


kuin
minun autoni on iso. sinun autosi on isompi.→
oikea vastaus:
Sinun autosi on isompi kuin minun autoni. EI PILKKUA


mutta
haluaisin lähteä pariisiin. minulla ei ole rahaa. (=en voi lähteä)→
oikea vastaus:
Haluaisin lähteä Pariisiin, mutta minulla ei ole rahaa.


vaan
huomenna ei ole keskiviikko. huomenna on tiistai.→
oikea vastaus:
Huomenna ei ole keskiviikko vaan tiistai. EI PILKKUA


kuten
tänään palautan testin. minä lupasin palauttaa testin.→
oikea vastaus:
Tänään palautan testin, kuten minä lupasin.



tai
lähden lomalle keniaan. Voi olla, että lähden lomalle etiopiaan. (=valitsen toisen)→
oikea vastaus:
Voi olla, että lähden lomalle Etiopiaan tai Keniaan. Tai sanan kanssa ei pilkkua



vai
olitko lomalla keniassa? olitko lomalla etiopiassa? →
oikea vastaus:
Olitko lomalla Keniassa vai Etiopiassa? EI PILKKUA


Seuraavaksi kirjoita satua. Sen palautus on ensi viikon maanantaina. (25.10)


Suunnittele ensin satua, voit jatkaa aikaisempaa suunnitelmaa, jonka palautit peda.netissä, tai tehdä uuden. 

Kiinnitä huomiota näihin:

- Tee kappalejako.
- Tarkista, että lauseet ja virkkeet ovat suomen kieliopin mukaisia (esim. että jokaisessa lauseessa on persoonamuotoinen verbi),
- Tarkista, että virke loppuu aina pisteeseen ja alkaa aina isolla alkukirjameilla.
- Muista aloittaa satu kertomalla tilanteesta eli kerro, missä satu tapahtuu ja kuka on päähenkilö. Kuvaile aluksi, millaista paikassa on ja kerro, millainen päähenkilö on.
- Kerro sitten, mitä tapahtuu.
- Lopun pitää olla onnellinen tai siinä pitää olla opetus.
- Kirjoita oma nimi vasempaan ylänurkkaan ennen tekstin alkua.



Sadulle EI OLE sana- tai merkkimäärää. Kirjoita niin, että sadussa on aloitus, tapahtumat ja lopetus. Eli ainakin kolme kappaletta.
Tänään ei tarvitse saada satua aivan loppuun. Kirjoita niin paljon kuin pystyt. Jos sinulla on kysyttävää, laita minulle sähköpostia tai wilma-viesti. 

Ke 13.10

Yksi tämän kurssin kirjoitelmista on satu. Lue ensin tämä satu linkistä https://papunet.net/_pelit/_tarinat/kuvakirja/lue/Kettu_ja_korppi
Voit kuunnella satua samalla.

Vastaa sitten kysymyksiin:

1. Kuka on kertomuksen päähenkilö?



2. Mitkä ovat kertomuksen aika ja paikka?



3. Minkälainen on kertomuksen juoni (tarina)?



4. Saduilla on usein opetus, mikä on tämän sadun tärkein viesti eli teema?



Mieti sitten omaa satuasi. Aloita sadun suunnittelua, ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:


Kuka on sinun sadun päähenkilö? (Esim. prinsessa, prinssi, köyhä tyttö/poika, kissa, hevonen...)


Missä sinun satu tapahtuu? (Esim linna, metsä, kylä...)


Onko sinun sadussa joku paha henkilö? Kuka?


Mikä on ongelma, joka tapahtuu sinun sadussa?


Onko sinun sadussa onnellinen loppu?


Mikä on sinun sadun teema tai opetus? (Esim. hyvä voittaa pahan; ystävällisyys kannattaa...)



Katsotaan satua lisää ensi viikolla maanantaina luokassa. Nähdään maanantaina 18.10. 18.40 luokassa 22.

Laita wilma-viesti tai sähköpostia jos kysyttävää ennen tuntia :)
Roskapostituksen esto
Valitse mikä tahansa numero, joka on suurempi kuin 2.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä