Liikunta-ala
Liikunta-ala
Liikunta-ala yliopistossa
Liikuntatieteellisen koulutusalan keskeiset tehtävät ovat liikuntakulttuuriin liittyvä koulutus ja tutkimus sekä niiden kehittäminen yhteiskunnan eri alojen tarpeisiin. Kiinnostuksen kohteita ovat esimerkiksi liikunnan ja terveyden välinen suhde ja siihen vaikuttavat tekijät yhteiskuntatieteiden, käyttäytymistieteiden ja lääketieteen näkökulmasta.
Liikunta-alan tutkinnon suorittaneet työskentelevät muun muassa
- opetustehtävissä oppilaitoksissa
- urheilujärjestöissä
- kuntien ja valtion liikuntahallinnon johtotehtävissä
- vapaa-ajan, kuntoutuksen, testauksen ja matkailun suunnittelu- ja johtotehtävissä.
Liikuntatieteellistä alaa voi opiskella vain Jyväskylän yliopistossa.
Liikunta-ala ammattikorkeakoulussa
Liikunta-alan koulutuksen saanut liikunnanohjaaja työskentelee mm. kuntien, liikuntajärjestöjen ja -seurojen tai yksityisten liikunta- ja hyvinvointiyritysten palveluksessa. Monialaisen ohjaus-, valmennus- ja kouluttajatyön lisäksi monet toimivat asiantuntija-, esimies-, hallinto- ja kehittämistehtävissä. Alan yksityisen palvelutarjonnan kasvaessa yhä useammat työllistyvät yrittäjinä tai ammatinharjoittajina.
Liikunta-ala ammatillisessa koulutuksessa ja kansanopistoissa
Ammatillisissa oppilaitoksissa liikuntaa ja urheilua opiskellaan liikunnanohjauksen koulutusohjelmassa, joissa on tarkoituksena suorittaa liikunnanohjauksen perustutkinto. Liikunnanohjauksen perustutkinnon suorittaneet liikuntaneuvojat voivat työssään ohjata liikuntaharrastuksia sekä kunto- ja työpaikkaliikuntaa, suunnitella ja järjestää liikuntatapahtumia, hoitaa liikuntapaikkoja ja laatia henkilökohtaisia liikuntaohjelmia.