Oppilashuoltosuunnitelma 2020-2021

Oppilashuoltosuunnitelma 2020-2021

 päivitetty lokakuussa 2020 

Koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma: Aseman koulu 

  • Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut

Esiopetus

13

1-6. lk

103

7-9. lk

1

pidenn.oppiv. ryhmä

8

Oppilaita yhteensä

117


Tehostetun tuen piirissä on 21 oppilasta.

Erityisen tuen piirissä on 16 oppilasta.

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä on 9 oppilasta.


Oppilashuoltopalvelut:

Terveydenhoitaja on tavattavissa koululla tiistaisin sovitun aikataulun mukaisesti. 

Ajanvaraus koululääkärille tehdään terveydenhoitajan kautta.

Koulukuraattori on tavattavissa koululla maanantaisin aamupäivällä ja tarvittaessa. 

Koulupsykologin kanssa tapaamisen voi sopia erikseen.


  1. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat

Vastuu kouluyhteisön hyvinvoinnista on koko koulun henkilökunnalla yhdessä oppilashuollon työntekijöiden kanssa. Yhteisöllisen oppilashuoltotyöryhmän työskentelyn painopiste on ennaltaehkäisevässä oppilashuoltotyössä.

Yhteisölliseen oppilashuoltotyöryhmään kuuluvat:

tehtävä

Nimi

puhelin

koulunjohtaja

Heli Ikonen

014 2671 362

050 3198 172

kuraattori

Paula Lehmonen

014 2671 286

050 5627 247

Vastaava kuraattori /sosiaalityöntekijä 

Sanna Hänninen

014 2671 225

050 5703 455

psykologi

Marika Rantanen

014 2671 201

040 5714 796

terveydenhoitaja

Inkeri Mustonen

014 2671 287

040 5714 803

erityisopettaja

Ulla-Maija Luoma


Meeri Kiviniemi 


Meeri Lukinmaa

014 2671 366

050 3198 181

014 2671 471 050 4499 493

0400 595 507

luokanopettaja

Riikka Piiparinen

 

vanhempainyhdistyksen edustaja



 

Vanhempainyhdistyksen edustaja osallistuu kokouksiin vähintään lukukauden alussa. Tarvittaessa oppilashuoltotyöryhmään voidaan kutsua koulun henkilökuntaa, oppilaita ja heidän huoltajiaan sekä muita tarvittavia asiantuntijoita.


2.1 Yhteisöllisen oppilashuoltotyöryhmän toimintatavat ja käytännöt

Oppilashuoltotyöryhmän koollekutsujana ja puheenjohtajana toimii vuosittain erikseen sovittava oppilashuoltotyöryhmän jäsen. Oppilashuoltotyöryhmän kokouksista tehdään muistio. Muistiot laitetaan nähtäville koulun Pedanet-sivustolle. Muistioita säilytetään oppilashuollon kansiossa arkistokaapissa. Kokouksia on vähintään kaksi lukuvuoden aikana. Lukuvuoden 2020-2021 seuraavat kokoukset ovat ti 10.11. ja 8.12. klo 14.15 Aseman koululla. Yhteisöllisessä oppilashuollossa seurataan, arvioidaan ja kehitetään kouluyhteisön ja oppilasryhmien hyvinvointia. Lisäksi huolehditaan kouluympäristön terveellisyydestä, turvallisuudesta ja esteettömyydestä.


2.2 Opiskeluhuollon monialaiset palvelut ja koulun käyttämiä hyvinvointia tukevia toimintamalleja


Oppilaan ohjaus on koulussa jatkuvaa, vuorovaikutteista ja tavoitteellista toimintaa oppilaan oppimisen, kasvun ja kehityksen tueksi. Ohjauksen avulla oppilas vahvistaa opiskelutaitojaan, itseohjautuvuuttaan ja kehittää valmiuksiaan tehdä opintojaan koskevia valintoja. Ohjaus on kaikkien koulussa sekä erilaisissa oppimisympäristöissä työskentelevien yhteistä työtä huoltajien kanssa. (kts. kunnan opiskeluhuoltosuunnitelma)

KiVa-koulu on kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma, jota käytetään kiusaamisen ennaltaehkäisevään toimintaan sekä kiusaamistapausten selvittelyyn. 

Lukuvuoden 2020-21 koulun toiminnassa painopistealueina ovat hyvät tavat, hyvinvointi ja toiminnallisuus. Vuoden aikana jatkamme näiden teemojen käsittelyä monipuolisesti ja pyrimme juurruttamaan hyviä käytäntöjä arkeen. Yhteispeli koulussa -opas on esimerkiksi toimiva apuväline hyvän vuorovaikutuksen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen koko kouluyhteisössä.

Koulussa toimii oppilaskunta. Oppilaskunnan hallitus ottaa vastaan oppilaiden kehittämisehdotuksia ja järjestää erilaisia tapahtumia ym.

Kuraattori pitää tarvittaessa luokille tunne- ja kaveritaitotunteja.

Koulun kerhotoiminta ja koululaisten iltapäivätoiminta.

Vanhempainilta järjestetty syyslukukauden osalta etäyhteydellä. Yhteisten tapahtumien järjestämisen (Pajapäivät, Kodin ja koulun päivä ym.) suhteen seurataan vallitsevaa tilannetta. Koulun yhteinen aamunavaus Google Meet -etäyhteydellä viikoittain keskiviikkoaamuisin.

Yhteydenpito kodin ja koulun välillä tapahtuu monilla eri tavoilla (tiedotteet, Wilma- ja Pedanet-ohjelmat, vanhempainvartit, arviointikeskustelut). Arviointikeskustelut sekä vanhempainvartit pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan etänä.

Mediataitotunti 5.-6.luokkalaisille (Paula Lehmonen ja Linda Pellinen)


2.3  Yhteistyö koulun ulkopuolisten tahojen kanssa

Perheneuvola – yksittäisen oppilaan tutkimukset, oppimisen tuki ja ohjaus, yksilöllisten tilanteiden ja perhetilanteiden tuki. 

Lastensuojelu – tarvittaessa yhteys lastensuojeluun, lastensuojelutarpeen arviointi ja lastensuojeluilmoitukset

Nuorisotyö – tarvittaessa yhteistyössä etsivän nuorisotyön ja kuraattorin kanssa, etenkin nivelvaiheessa

Poliisi- konsultaatio, laillisuuskasvatus, yhteys tarvittaessa

Erilaiset oppilaiden hoitotahot, esim erikoissairaanhoito, oppimis-ja ohjauskeskus Valteri jne. 


2.4 Yhteistyö ja käytänteet kouluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastuksissa

Opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä yhteisön hyvinvoinnin tarkastus suoritetaan kolmen vuoden välein tai tarpeen vaatiessa. Tarkastukset suorittaa ympäristön terveydenhuollon terveystarkastaja yhteistyössä koulun, kiinteistöhuollon ja kouluterveydenhuollon kanssa. Terveyteen ja turvallisuuteen liittyvissä asioissa myös henkilökunnan, oppilaiden ja huoltajien huomiot ja aloitteet ovat tärkeitä. 


2.5 Yhteistyö terveystiedon opetusta toteuttavien tahojen ja koulun välillä

Terveystiedon opetusta toteutetaan opetuksessa useissa oppiaineissa ja sitä toteuttavat useat tahot. Se on myös olennainen osa oppilaan terveystarkastuksia. Oppilaiden laajojen terveystarkastusten yhteydessä kerättyjä luokkayhteenvetoja ja esim. 5. luokan Move-testien tuloksia käsitellään THL:n ohjeistamalla tavalla mm. oppilaiden hyvinvoinnin tukemisessa koulussa sekä kouluterveydenhuollossa. Asioita käsitellään myös huoltajien kanssa.


Suuhygienistit käyvät antamassa neuvoja hampaiden hoitoon alaluokilla. Neuvontaa saa myös yksilöllisten hammastarkastusten yhteydessä. 


2.6 Poissaolot, niistä ilmoittaminen ja niihin puuttuminen

Huoltaja ilmoittaa oppilaan poissaolosta luokanopettajalle heti ensimmäisenä poissaolopäivänä. Luokanopettaja kirjaa poissaolot Wilmaan ja on tarvittaessa yhteydessä huoltajaan. Runsaiden poissaolojen vuoksi opettaja ohjaa huoltajia ottamaan yhteyttä terveydenhoitajaan. Huoltaja voi anoa vapaata luokanopettajalta enintään viideksi päiväksi. Tätä pidemmät vapautukset anotaan kirjallisesti koulunjohtajalta. Luokanopettaja ilmoittaa yli 60 h poissaolosta lukukauden aikana koulun johtajalle, joka ohjaa tarvittaessa asian oppilashuoltoryhmän käsittelyyn. Oppilashuoltoryhmä seuraa poissaoloja vuosittain ja tarvittaessa ohjaa asian oppilaskohtaiseen yksilölliseen käsittelyyn.

Esiopetuksessa huoltaja ilmoittaa poissaolot esiopetusryhmän opettajalle.


2.7 Tapaturmien seuraaminen, niistä ilmoittaminen ja hoitoonohjaus

Tapaturman sattuessa jokaisen velvollisuus on antaa ensiapua, jonka jälkeen oppilas tarvittaessa ohjataan terveydenhoitajalle tai viedään terveyskeskukseen. Asiasta ilmoitetaan koulun johtajalle, luokanopettajalle sekä huoltajalle.

Tapaturmista täytetään tapaturmailmoitus Wilmaan. Selosteen kirjoittaa tapaturman nähnyt tai lähinnä tapaturmaa ollut henkilökunnan jäsen. Tarvittaessa tapaturmat ilmoitetaan vakuutusyhtiöön.

Koulun ulkopuolella pidettäville retkille ja leirikouluihin otetaan mukaan ensiapupakkaukset. Koulun ulkopuolella tapahtuviin toimintoihin (retket, toimintapäivät jne.) laaditaan turvallisuussuunnitelma.


2.8 Tupakkatuotteiden, alkoholin ja muiden päihteiden käytön ehkäiseminen ja käyttöön puuttuminen

Terveyskasvatus ja asennekasvatus terveellisiin elintapoihin kuuluvat kaikkien koulun aikuisten tehtäviin. Koulukuraattori tai Etsivän nuorisotyön työntekijät voivat pitää 5.-6. -luokkalaisille opetustunnin päihteiden käytön ehkäisemisestä.

Tupakkatuotteiden hallussapito ja käyttö on koulualueella kielletty, samoin alkoholin ja muiden päihteiden käyttö sekä hallussapito. Sääntö on voimassa myös koulupäivien ulkopuolella.


2.9 Koulukuljetuksia koskevat turvallisuusohjeet

Oppilaan tulee olla ajoissa odottamassa kuljetusta sovitussa turvallisessa paikassa. Mikäli oppilas ei käytä aamulla taksikuljetusta, huoltaja ilmoittaa asiasta suoraan taksinkuljettajalle. Kuljetuksessa on noudatettava kuljettajan antamia ohjeita.

Koulun taksi- ja linja-autopysäkki on koulupihan liikenneympyrässä. Linja-auto jättää aamuisin oppilaat tien varteen koulun puoleiselle pysäkille koulun kohdalle. Koulun pihalla on aamuisin koulunkäynninohjaaja valvomassa koulutakseista tulevia. Iltapäivisin välituntivalvoja huolehtii taksikuljetukseen lähdöstä.


2.10 Toiminta äkillisissä kriiseissä sekä uhka- ja vaaratilanteissa. (kts. turvallisuuskansio)

Pelastautumisharjoitus järjestetään kerran lukuvuodessa. Luokissa on poistumisohjeet hätätilanteita varten. Turvallisuuskansiot löytyvät opettajienhuoneista (pääkoulu/pikkukoulu).

Kriisityön suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa koulunjohtaja.



  1. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen

Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaalle annettavia kouluterveydenhuollon palveluja, oppilashuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja, hammashuoltoa sekä yksittäistä oppilasta koskevaa monialaista oppilashuoltoa. Terveystarkastukset ovat osa yksilökohtaista oppilashuoltoa. Oppilaat kutsutaan vuosittain terveystarkastukseen. Huoltajia toivotaan mukaan erityisesti laajoihin terveystarkastuksiin ensimmäisellä ja viidennellä luokalla. Terveystarkastuksista koottavat yhteenvedot tuottavat tietoa myös yhteisöllisen oppilashuollon toteuttamiseen. 

Mikäli oppilas tarvitsee koulupäivän aikana koulussa säilytettävää lääkettä, tehdään tästä huoltajien ja terveydenhoitajan kanssa lääkehoitosuunnitelma, jossa sovitaan ne henkilöt, joiden vastuulla oppilaan lääkehoito on koulupäivän aikana. Suunnitelmat päivitetään vähintään vuosittain.

Suun terveydenhuolto: Oppilaat käyvät suuhygienistillä suun määräaikaistarkastuksessa 1.- ja 3. luokalla. Hammaslääkärin tekemä määräaikaistarkastus on 12-vuotiaana.
Lisäksi järjestetään yksilöllisesti määriteltyjä kontrolleja, tarkastuksia ja ehkäisevän suun terveydenhoidon käyntejä tarvittaessa.
Oppilaat kuljetetaan tiistaiaamupäivisin hammashoitolaan kunnan järjestämällä kuljetuksella.

Yksilökohtaisen, monialaisen oppilashuollon tavoitteena on seurata ja edistää oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Tärkeätä on myös varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ehkäisy. Yksilökohtainen oppilashuolto perustuu aina oppilaan sekä tarpeen niin vaatiessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan osallisuus, omat toivomukset ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa hänen ikänsä, kehitystasonsa ja muiden henkilökohtaisten edellytystensä mukaisesti. Oppilashuoltotyössä noudatetaan tietojen luovuttamista ja salassapitoa koskevia säännöksiä.

Oppilaan ja huoltajan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella asian käsittelyyn voi osallistua tarvittavia oppilashuollon yhteistyötahoja tai oppilaan läheisiä. Oppilaan huoltaja ja oppilas osallistuvat oppilaan asian käsittelyyn.


3.1 Yksilökohtaisen, monialaisen oppilashuollon prosessi

Yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelystä asiantuntijaryhmässä laaditaan oppilashuoltokertomus Wilmaan. Kertomus laaditaan jatkuvaan muotoon, joka etenee aikajärjestyksessä.

Kertomukseen kirjataan seuraavat asiat:

  • yksittäisen oppilaan nimi, henkilötunnus, kotikunta ja yhteystiedot sekä alaikäisen oppilaan huoltajan tai muun laillisen edustajan nimi ja yhteystiedot
  • kirjauksen päivämäärä sekä kirjauksen tekijä ja hänen ammatti- tai virka-asemansa
  • kokoukseen osallistuneet henkilöt ja heidän asemansa
  • asian aihe ja vireille panija
  • oppilaan tilanteen selvittämisen aikana toteutetut toimenpiteet kuten arviot, tutkimukset ja selvitykset
  • toteutetut toimenpiteet kuten yhteistyö eri tahojen kanssa sekä aiemmat ja nykyiset tukitoimet
  • tiedot asian käsittelystä ryhmän kokouksessa, tehdyt päätökset ja niiden toteuttamissuunnitelma sekä
  • toteuttamisesta ja seurannasta vastaavat tahot
  • jos asianomaisille annetaan oppilashuoltokertomukseen sisältyviä tietoja, asiakirjaan on merkittävä mitä tietoja, kenelle sivullisille ja millä perusteella tietoja on luovutettu.

Oppilashuoltokertomukset sekä muut oppilashuollon tehtävissä laaditut tai saadut yksittäistä oppilasta koskevat asiakirjat tallennetaan oppilashuoltorekisteriin, josta vastaa koulun varajohtaja.


3.2 Salassapito

Opetuksen järjestämistä vastaavien toimielinten jäsenet (perusopetuslaki 37§:ssä tarkoitetut henkilöt) ja opetusharjoittelua suorittavat eivät saa luvattomasti sivullisille ilmaista, mitä he ovat koulutukseen liittyviä tehtäviä hoitaessaan saaneet tietää oppilaiden tai tässä laissa tarkoitetun henkilön taikka heidän perheenjäsentensä henkilökohtaisista oloista ja taloudellisesta asemasta (perusopetuslaki 40§).


  1. Oppilaiden ja vanhempien osallisuus yhteisöllisessä oppilashuollossa

Oppilaat osallistuvat yhteisölliseen oppilashuoltoon mm. oppilaskuntatoiminnan kautta. 

Koulussa toimii vanhempainneuvosto, jossa on jäseniä jokaiselta luokalta. Heillä on mahdollisuus ottaa kantaa koulun oppilashuoltoon mm. vanhempainneuvoston edustajan osallistuessa oppilashuoltotyöryhmän kokouksiin.


  1. Oppilashuoltosuunnitelman seuranta ja arviointi

Vuosittain kevään kokouksessa arvioidaan koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman toteutumista. Alkavan lukuvuoden tarvittavat muutokset tehdään syksyn oppilashuoltotyöryhmän kokouksessa. Keväisin kootaan tiedot poissaoloista, tapaturmista ja uhkatilanteista.


  1. Perehdyttäminen ja tiedottaminen

Koulun henkilökunta perehtyy suunnitelman sisältöön syksyn aikana. Koulun opiskeluhuollosta tiedotetaan vanhempainilloissa, lukuvuositiedotteissa ja koulun peda.net -sivuilla.


Opiskeluhuoltoa ohjaavat kunnan asiakirjat:

  • Hankasalmen esi-ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma

https://peda.net/hankasalmi/suunnitelmat/o/oejp1a

Sisältää mm:

 - Järjestyssäännöt, Hankasalmen kunnan perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

- Suunnitelman oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

- Toiminta äkillisissä kriiseissä sekä uhka- ja vaaratilanteissa

- Yhteistyö oppilaan ohjauksessa, koulutuksen siirtymävaiheissa (oppilaanohjaus/OPS)


  • Hankasalmen kunnan esi- ja perusopetuksen koulukuljetuksia koskevat periaatteet 

https://www.hankasalmi.fi/images/Koulutus/Koulukuljetusperiaatteet.pdf


  1. Koronatilanteen huomioiminen

Kunnassa on tehty perusopetuksen varautumissuunnitelma poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisen varalta lukuvuonna 2020 - 2021. Suunnitelmassa varaudutaan etäopetukseen siirtymiseen, ruokahuollon järjestämiseen ja oppilaiden tukemiseen oppilashuollon näkökulmasta.


Suunnitelma etäkouluun siirtymisestä 

Aseman koulu syksy 2020


Haavoittuvammassa asemassa olevien lasten opetus järjestetään lähiopetuksena

Poikkeukselliset opetusjärjestelyt eivät koske:

  • esiopetuksen oppilaita
  • perusopetuksen vuosiluokkien 1–3 oppilaita
  • erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita
  • pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita 

Opetuksen järjestäminen poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana

Opetuksessa noudatetaan tuntijakoa, opetussuunnitelman perusteita, paikallista opetussuunnitelmaa, perusopetusasetuksen mukaista työaikaa, koulujen työaikoja, opetuksen järjestäjän vuosisuunnitelmaa ja oppilaan lukujärjestystä. 

Perusopetuksen järjestäminen etäyhteyksiä hyödyntäen tarkoittaa esimerkiksi opetusjärjestelyä, jossa oppilas ja opettaja eivät ole fyysisesti samassa tilassa, vaan opetus sekä muu oppilaan ja opettajan sekä oppilaiden välinen vuorovaikutus tapahtuvat eri- tai samanaikaisesti esimerkiksi digitaalisia välineitä, kuten etäyhteyksiä, verkko-oppimisympäristöjä, sähköisiä alustoja tai digitaalisia viestintävälineitä hyödyntäen. Etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen tulee olla perusopetuslaissa määriteltyä opetusta. Opetuksen järjestäjän on myös etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa huolehdittava, että oppilas saa opetussuunnitelman mukaista opetusta ja oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus ei tarkoita pelkkien oppimistehtävien antamista.

Opetuksen järjestäjän tulee huolehtia oppilaiden yhdenvertaisista mahdollisuuksista oppimista edistävään vuorovaikutukseen sekä siitä, että oppilaat etenevät opinnoissaan. Opetuksen järjestäjä seuraa oppilaan poissaoloja opetuksen järjestämistavasta riippumatta ja ilmoittaa oppilaan huoltajalle luvattomista poissaoloista. Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus voi olla esimerkiksi opettajan johdolla annetun opetuksen ohella monimuoto-opetusta verkossa sekä osittain oppilaan itsenäistä opiskelua verkon avulla. Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus tulee järjestää oppilaan ikäkauden ja edellytysten mukaisesti. Opetusmuodon soveltuvuutta on harkittava varsinkin nuorempien oppilaiden kohdalla.

 

Opetus karanteenin ja eristyksen aikana

Jos koulussa on tapahtunut altistumista koronavirukselle tai todetaan tartuntatapauksia, terveydenhuoltoviranomaiset päättävät tartunnan leviämistä rajoittavista toimenpiteistä. Tartuntatautiviranomainen voi päättää tartuntatautilain 57 §:n oppilaan oppilaitoksesta poissaolosta yhtäjaksoisesti yhteensä enintään kahden kuukauden ajaksi. Oppilaan yhdenvertainen oikeus opetukseen tulee turvata mahdollisimman täysimääräisesti. 

Jos oppilaan opetusta ei tartuntatautilain 57, 60 ja 63 §:ssä tarkoitetuissa tilanteissa voida järjestää lähiopetuksena, opetus voidaan järjestää 18 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetuin erityisin opetusjärjestelyin, jota koskeva päätös voidaan tehdä enintään edellä tarkoitetun tartuntatautilain nojalla annetun oppilasta koskevan päätöksen voimassaolon ajaksi.


Vuorovaikutus oppilaiden kanssa poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen aikana

Etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen aikana on turvattava oppilaiden yhdenvertaiset oikeudet saada opetusta. Koulujen tulee siis olla aktiivisesti ja oma-aloitteisesti yhteydessä oppilaaseen sekä edistää säännöllistä vuorovaikutusta hänen kanssaan. Koulupäivään tuo säännöllisyyttä ja rytmiä opiskelu oppilaan lukujärjestyksen mukaisesti. Välitunnit ovat oppilaiden virkistäytymisen aikaa myös etäopetuksen aikana. Riittävä ja säännöllinen opettajan ja oppilaan välinen vuorovaikutus sekä vertaisvuorovaikutus mahdollistavat opiskelussa edistymisen ja palautteen antamisen, vaikka opinnoissa voi olla itsenäistä tehtävien tekemistä samalla tavoin kuin lähiopetuksessa. Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus ei tarkoita pelkkien oppimistehtävien antamista.

Riittävän ja säännöllisen vuorovaikutuksen varmistamisessa keskeisiä näkökohtia ovat seuraavat:

  • Suunnitellaan lukujärjestys, joka edellyttää säännöllistä vuorovaikutusta ja yhteydenpitoa oppilaisiin useita kertoja päivässä. Oppilaisiin voidaan pitää yhteyttä osana ryhmää tai yksilönä.
  • Huomioidaan vuorovaikutuksen määrässä ja laadussa oppilaiden vahvuudet ja tuen tarpeet.
  • Suunnitellaan menettelytavat ja käytänteet, joilla oppilaiden läsnäolo opetuksessa varmistetaan ja joilla sitä tuetaan.
  • Vuorovaikutusta tuetaan tarvittaessa koulun moniammatillisen henkilöstön avulla, esim. koulunkäynnin ohjaajien tai oppilashuollon henkilöstön avulla.
  • Seurataan aktiivisesti oppilaiden vuorovaikutuksen tarvetta ja tarvittaessa lisätään yhteydenottoja.

Karanteenissa ja eristyksessä oleva oppilas voi kuntonsa mukaan osallistua opetukseen etäyhteyden välityksellä samalla, kun muu opetusryhmä opiskelee lähiopetuksessa.

Koulussa on suositeltavaa luoda myös selkeä aikataulu, jolloin luokan- ja aineenopettajat ovat tavoitettavissa puhelimitse tai muiden viestintävälineiden avulla. Näistä ajankohdista tiedotetaan oppilaille ja huoltajille. Tällöin oppilas tai huoltaja voi keskustella opettajan kanssa tukiopetuksen tarpeesta ja sopia sen järjestämisen ajankohdat. Minimitasona voidaan pitää että luokanopettaja pitää yhteyttä luokkansa oppilaisiin päivittäin.


Opetuksessa tarvittavien laitteiden, yhteyksien ja materiaalien maksuttomuus poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana

Perusopetuslain 20 a §:n mukaan poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana opetuksessa tarvittavat laitteet, yhteydet ja materiaalit ovat perusopetuksen oppilaille maksuttomia. Yhteydellä tarkoitetaan esimerkiksi internetyhteyttä ja materiaaleilla opetuksessa tarvittavia oppimissovelluksia ja viestintävälineitä.

Lähtökohtana on, että opetuksessa käytetään koulun laitteita, mutta myös oppilaan omaa laitetta voidaan käyttää. Jos oppilaan omia laitteita käytetään, koulun on tärkeää varmistaa, että ne ovat opetukseen soveltuvia ja riittäviä. Alle 15-vuotiaan osalta huoltaja päättää, voiko lapsi käyttää mobiililaitettaan tai kotoa löytyviä laitteita etäopetuksessa. Opetuksen järjestäjä ei voi edellyttää, että huoltajat hankkivat oppilaille poikkeuksellisissa opetusjärjestelyissä tarvittavat laitteet, vaan omien laitteiden käytön on perustuttava suostumukseen. Opetuksen järjestäjä huolehtii jokaiselle niitä tarvitsevalle oppilaalle laitteet, yhteydet ja materiaalit. Opetuksen järjestäjä voi tarjota laitteen, internetyhteyden ja materiaalit valitsemallaan tavalla niitä tarvitseville. Internetyhteys voidaan järjestää esimerkiksi dataliittymän tai kunnallisen lähiverkon avulla.

Opetuksen järjestäjien tulee ennalta varautua siihen, miten toimitaan, jos koulun laite menee rikki tai katoaa: esimerkiksi missä koulu korjauttaa laitteet, onko oppilaiden kotikäytössä omavastuu ja voiko koulu ottaa laitteille vakuutuksen. Huoltajia ei voida velvoittaa ottamaan vakuutusta koulun laitteen rikkoutumisen tai katoamisen varalle. Suositeltavaa on, että koulu kantaisi pääsääntöisesti riskin laitteen rikkoutumisesta ja katoamisesta, ellei voida osoittaa, että oppilas on toiminut erityisen huolimattomasti. On tärkeää, että koulujen käytännöt suunnitellaan sellaiseksi, jotta laitteita kotiin tarvitsevat eivät laitteiden rikkoutumisen ja korvausvastuun pelosta jätä vastaanottamatta koulun laitteita.

 Ohjaus ja tuki

Oppilaalla on oikeus saada tukiopetusta ja osa-aikaista erityisopetusta, tehostettua tukea, erityistä tukea ja henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman mukaista opetusta ja tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. 

Myös mahdollisten poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen aikana oppilaalla on oikeus saada opetusta ja tukea sellaisilla toteuttamistavoilla kuin se olosuhteisiin nähden on mahdollista toteuttaa. Mikäli opetusta järjestetään etäyhteyksiä hyödyntäen, tulee oppimisen tuen tarvetta arvioida kaikkien oppilaiden osalta tarpeen mukaan. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen voi lisätä oppimisen tuen tarvetta ja sen arviointia.

Perusopetuslain mukaan vammaisella ja muulla erityistä tukea tarvitsevalla oppilaalla on lisäksi oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät tulkitsemis- ja avustajapalvelut, muut opetuspalvelut, erityiset apuvälineet sekä 39 §:n nojalla järjestettävät palvelut.

 

Oppilashuolto

Oppilashuollossa noudatetaan sekä opetussuunnitelmaa että koulukohtaista oppilashuoltosuunnitelmaa. Oppilashuollon järjestämisestä ei voi poiketa poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana. On tärkeää, että opetuksen ja oppilashuollon palvelujen henkilöstö havainnoivat kaikkien oppilaiden, sekä lähi- että etäopetuksessa olevien, hyvinvointia entistä tarkemmin. Varhaisen tunnistamisen ja tuen tarjoamisen näkökulmasta on tärkeää, että yhteyttä oppilaisiin ja koteihin pidetään aktiivisesti. 

Oppilashuollon palvelut (psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuolto) järjestetään siten, että oppilaat voivat hakeutua palveluihin helposti ja opettajilla on mahdollisuus konsultoida palvelujen asiantuntijoita matalalla kynnyksellä. Jos oppilaan tilanteesta herää huoli, tulee hänet ohjata oppilashuollon palveluihin. Tarvittaessa oppilaalle järjestetään koulun ulkopuolista tukea. Erityisesti tilanteissa, joissa opetusta ja oppilashuoltoa järjestetään totutusta poikkeavalla tavalla, oppilailla ja heidän huoltajillaan on oltava ajantasainen tieto käytettävissä olevista oppilashuollon palveluista ja niiden toimintatavoista. Oppilashuollon palveluissa kannattaa varautua yksilökohtaisen ja yhteisöllisen tuen tarpeen lisääntymiseen.

 

Kodin ja koulun välinen yhteistyö

Kodin ja koulun yhteistyön merkitys korostuu, jos opetusta järjestetään aiemmasta poikkeavalla tavalla. Vastuu yhteistyön edellytysten luomisesta on opetuksen järjestäjällä. Koulun ja oppilashuollon palvelujen henkilöstön tulee olla aktiivisia ja aloitteellisia kotien kanssa tapahtuvassa vuorovaikutuksessa. Koulun tulee informoida oppilaiden huoltajia riittävästi, jotta heillä on tieto kulloisistakin opetusjärjestelyistä ja oppilaan opintojen edistymisestä. 

Opettajan tehtävänä on huolehtia opetusryhmästään myös etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa. Rehtorin johdolla sovitaan yhteydenpitoon liittyvästä vastuunjaosta esimerkiksi seuraavissa asioissa:

  • Kuka, miten ja milloin huolehtii päivittäisestä yhteydestä oppilaaseen?
  • Kuka, miten ja milloin on yhteydessä oppilaan huoltajaan?
  • Miten poissaoloja seurataan?
  • Miten koulun eri ammattilaiset toimivat tilanteessa, jos oppilaan oppimisesta tai hyvinvoinnista herää huoli?

Vanhempien tapaamisissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä. Tapaamisten suunnittelussa otetaan huomioon perheiden mahdollisuudet käyttää etäyhteyksiä sekä tarve tulkkaukselle. Lähitapaamisissa otetaan huomioon hygieniaohjeet. Vanhempainiltoja voidaan tarvittaessa järjestää etäyhteyksiä hyödyntäen.

 

Oppimisen ja osaamisen arviointi

Arviointi toteutetaan Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 ja 1.8.2020 voimaan tulleen perusteiden Luvun 6 Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa linjausten mukaisesti.

Oppilaan arviointi kohdistuu paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin vuosiluokkakohtaisiin tavoitteisiin. Päättöarvioinnissa käytetään opetussuunnitelman perusteissa annettuja päättöarvioinnin kriteereitä ja päättöarvosanojen muodostamisen periaatteita.

Jos syyslukukauden aikana siirrytään tartuntatautilain nojalla annetun päätöksen johdosta poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, kuten osittaiseen tai kokonaan etäyhteyksiä hyödyntävään opetukseen, lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan muuttuneet opetuksen järjestämistavat. 

Etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa on arvioinnin kannalta syytä ottaa huomioon seuraavat seikat:

  • Opetus järjestetään paikallisen opetussuunnitelman ja lukuvuosisuunnitelman mukaisesti.
  • Arvioinnin käytänteistä tiedotetaan sekä oppilaille että huoltajille.
  • On tärkeää varmistaa, että opetukseen ja arviointiin sisältyy opettajan ja oppilaan välistä säännöllistä vuorovaikutusta. Opettajan antaman yksilöllisen ja kannustavan palautteen ja ohjauksen merkitys korostuu etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa. Erityisesti tukea tarvitsevien oppilaiden kannalta on huolehdittava riittävästä ja ymmärrettävästä vuorovaikutuksesta.
  • Arvioinnin tulee perustua mahdollisimman monipuolisesti kerättyihin näyttöihin.
  • Näyttöjen antamisessa otetaan huomioon sovitut oppilaskohtaiset päätökset.
  • Mikäli opetuksen järjestäjä päättää siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, arvioinnin käytänteistä päätetään enintään kuukaudeksi kerrallaan.
  • Arvioinnin käytänteissä ja näyttöjen antamisessa on huomioitava oppilaiden terveydentila, olosuhteet ja muut mahdolliset syyt, jotka vaikeuttavat näyttöjen antamista ja osaamisen osoittamista. Oppilaille annetaan tällöin vaihtoehtoisia tapoja osaamisensa osoittamiseen.
  • Työskentelyn arviointi toteutetaan myös etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti osana oppiaineita ja perustuen oppiaineittain työskentelylle asetettuihin tavoitteisiin. Työskentelyn arvioinnissa otetaan huomioon poikkeukselliset olosuhteet ja etäopetuksessa opiskelevien oppilaiden rajalliset mahdollisuudet työskentelytaitojen osoittamiseen. 
  • Käyttäytymisen arviointi tehdään perustuen paikallisessa opetussuunnitelmassa määriteltyihin käyttäytymisen tavoitteisiin niiltä osin kuin niitä on mahdollista soveltaa etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen aikana.

 

Kouluruokailun järjestäminen

Myös poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana lähiopetuksessa olevilla oppilailla on työpäivinä oikeus saada tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria perusopetuslain 31 §:n 2 momentin sekä opetussuunnitelman mukaisesti. Kouluruokailu järjestetään kuten normaalioloissa, mutta hygieniaan ja koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyvät varotoimenpiteet on otettava huomioon ja korostettava ohjauksessa. Epidemian kehittymistä tulee seurata ja mukauttaa aterian järjestäminen kulloisenkin tilanteen mukaiseksi.

Etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa aterian tarjoaminen järjestetään perusopetuslain 20 a §:n 3 momentin mukaisesti. Opetuksen järjestäjällä on velvollisuus tarjota myös etäopetuksessa kaikille oppilaille maksuton ateria. Etäopetuksessa ateria lähtökohtaisesti syödään muualla kuin koulussa. Opetuksen järjestäjä päättää käytännön järjestelyistä. Esimerkiksi ateria voi olla noudettavissa, tai ruokailu voidaan järjestää muualla kuin koulun tiloissa hygieniaohjeet ja tilojen väljyys huomioon ottaen. Etäopetuksessa olevien oppilaiden aterian järjestäminen ei edellytä aterian toimittamista oppilaan kotiin ja aterian vaatimuksena ei ole täysipainoisuus, koska joidenkin tuotteiden tarjoaminen turvallisesti muissa kuin koulun tiloissa voi olla haastavaa.

Muuna kuin lähiopetuksena annettavassa opetuksessa maksuton ateria ei voi olla esimerkiksi rahallinen avustus, eikä maksuttoman aterian antamiselle voi asettaa tarveharkintaa. Aterian tarjoaminen ei voi myöskään tarkoittaa ruokatarvikkeiden antamista, vaan aterian tulee olla valmistettu valmiiksi. Ateriat järjestetään erityisruokavaliot huomioiden.

Kouluille laaditaan paikallisesti kouluruokailun järjestämiseen liittyvät ohjeet, joissa otetaan huomioon hygieniaan liittyvät erityiset järjestelyt ja tarpeettomien lähikontaktien välttäminen. Ruokailusta vastaavan henkilöstön kanssa sovitaan yhteistyöstä ja tarkennetaan vastuiden jakamista.

 

Opetusryhmät ja opetuksen järjestäminen lähiopetuksessa

THL:n ja OKM:n 4.8.2020 antama suositus opetuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana koskee perusopetusta normaali- ja poikkeusolosuhteissa. Lisäksi tartuntatautilain nojalla voidaan tarvittaessa antaa sitovia määräyksiä.

  • Alakouluissa opetusryhmät tulisi pitää erillään koko koulupäivän ajan.
  • Samanaikaisopettajina toimivien opettajien (mm. resurssiopettajat, osa-aikaiset erityisopettajat) opetus järjestetään niin, että he toimivat mahdollisimman vähän eri ryhmien kanssa. Toiminta voidaan järjestää esimerkiksi soluissa, joissa kussakin pieni määrä luokkia. Näin oppilaat ja henkilöstö eivät liiku solujen välillä, ja solun ruokailut ja välitunnit noudattavat solukohtaista aikataulua.
  • Eri luokkien oppilaista koostuvien opetusryhmien opetuksessa voidaan koulupäivän aikana hyödyntää etäyhteyksiä esimerkiksi siten, että erityisopettaja/aineenopettaja antaa etäopetusta ja oppilaat osallistuvat koulun tiloista laitteilla luokan opettajan tai avustajan ohjauksessa. Näin oppilas saisi tukea etäyhteyksiä hyödyntävään opetukseen, vaikka opettaja ei ole läsnä.
  • Toimintaa rytmittämällä ja porrastamalla sekä ulkotiloja hyödyntämällä pyritään siihen, että samassa tilassa on mahdollisimman vähän henkilöitä.
  • Tilojen käytössä voidaan välisiivouksella vähentää tartuntariskiä.
  • Tyhjillään olevia opetukseen soveltuvia tiloja voidaan tarvittaessa ottaa opetuskäyttöön.
  • Henkilöstö ei pääsääntöisesti siirtyisi toimipaikasta toiseen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Koulun tilojen käyttäminen ja hygieniasta huolehtiminen

Lähiopetuksessa koulujen toiminnassa ja opetusjärjestelyissä otetaan huomioon tartuntatautitilanteen jatkuminen ja siihen liittyvät terveysviranomaisten ohjeet ja suositukset.

Oppilaiden näkökulmasta lähiopetuksessa on otettava huomioon seuraavat seikat: 

  • Kouluun ei pidä tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita.
  • Oppilaita ohjataan päivittäin hyviin hygieniakäytäntöihin.
  • Hygieniakäytäntöihin ohjaamisessa huomioidaan oppilaiden ikätaso.
  • Koulupäivän aikana vältetään lähikontakteja esimerkiksi erilaisilla tilajärjestelyillä.
  • Eri oppilasryhmien välisiä kontakteja vältetään esimerkiksi välituntijärjestelyillä, kouluruokailussa ja muissa siirtymätilanteissa.
  • Muiden kuin oppilaiden ja koulun henkilökunnan oleskelua koulun alueella tulee välttää. Kunkin yksikön pitää määritellä omaan tilanteeseensa sopivat käytännöt ja ohjeistaa huoltajia ja perheitä sekä yhteistyökumppaneita toimimaan niiden mukaisesti.

Henkilöstön näkökulmasta keskeisiä ovat seuraavat näkökohdat:

  • Henkilöstön keskinäiset lähikontaktit tulee minimoida.
  • Henkilöstön välisessä viestinnässä ja yhteydenpidossa hyödynnetään sähköisiä yhteydenottotapoja.
  • Siirtymiä yksiköiden välillä saman päivän aikana pyritään välttämään.

 

Oppilaan sairastuminen ja oireilu

Päivitetty 28.8.2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistanut, miten tulee menetellä, jos oppilas sairastuu tai jos oppilaalla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja milloin kouluun voi palata.

 

Oppimisympäristöt, välitunnit ja koulun yhteiset tilaisuudet

Opetuksessa on suositeltavaa hyödyntää lähistöllä olevia ulkotiloja sekä luontoympäristöjä eri oppiaineiden opiskelussa. Koulun ulkopuolisten tilojen käyttö tuo tarvittavaa väljyyttä ja luo vaihtelua opiskeluun. Retkien suunnittelussa otetaan huomioon perusopetuksen maksuttomuuteen liittyvät ohjeet sekä oppilaiden mahdolliset rajoitteet tai eritystarpeet sekä hygieniaohjeistukset.

Välitunnit ovat oppilaiden virkistäytymisen aikaa. Välitunteja on syytä porrastaa. On tärkeää, että kouluissa suunnitellaan ja ohjataan toimintaa välitunneilla lähikontaktien välttämiseksi.

Yhteisten tilaisuuksien järjestämisessä on huomioitava väljyys ja hygieniatekijät.

 

Koulukuljetukset

Perusopetuksen oppilaat ovat perusopetuslain mukaisen kuljetusetuuden piirissä. Kuljetusjärjestelyt tulee suunnitella ja niistä pitää tiedottaa oppilaille ja heidän huoltajilleen hyvissä ajoin. Osa kuljetuksista tapahtuu vain koululaisia varten ostetuilla taksi- tai linja-autokyydeillä, osa julkisella liikenteellä.

Kuljetusten riskiä tartunnoille tulee arvioida paikallisesti riskiryhmään kuuluvat oppilaat erityisesti huomioiden. Kuljetusten porrastamista on syytä harkita. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona voidaan käyttää myös huoltajan kanssa sovittavalla tavalla oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävää riittävää avustusta. 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä