Pintakäsittelyalan perustutkinto & prosessi- ja puuteollisuusalan perustutkinnot

Pintakäsittelyalan perustutkinto

Osaamisalat:
- Rakennusmaalaus --> maalari
- Lattianpäälystys --> lattianpäälystäjä
- Teollinen pintakäsittely --> pintakäsittelijä
- Tuotemaalaus --> pintakäsittelijä

Lähimmät oppilaitokset Kokkolassa ja Haukiputaalla.

"
Rakennusmaalauksen osaamisalan suorittanut maalari osaa tehdä korjaus- ja uudisrakennusmaalaustöitä. Hän osaa myös tapetoinnin, tasoitetöiden ja ruiskumaalauksen perusteet. Rakennusten sisäpuolisten pintojen maalauksen ja tapetoinnin lisäksi hänellä voi olla erikoisosaamisena julkisivujen pintakäsittelyt tai monipuolisten pientalokokonaisuuksien maalaustyöt. Lisäksi hän osaa maalata eri materiaaleista olevia rakennusosia ja kalusteita.

Lattianpäällystyksen osaamisalan suorittanut lattianpäällystäjä osaa tehdä lattianpäällystyksen esitöitä monipuolisesti sekä matto- ja lukkoliitostuotteiden asennuksia. Tämän lisäksi hänellä voi olla osaamista laatoituksen, vedeneristyksen tai betonilattioiden pinnoituksesta.

Teollisen pintakäsittelyn osaamisalan suorittanut pintakäsittelijä voi työskennellä metallituotemaalaamossa tai teollisen pintakäsittelyn tuotantolaitoksissa. Hän voi olla erikoistunut metallituotteiden pintakäsittelyyn, mikä sisältää esimerkiksi korroosionestokäsittelyitä ja ruiskumaalausta. Pintakäsittelylaitoksissa hän voi hoitaa pintakäsittelylinjoja tehden erilaisia kemiallisia pintakäsittelyitä sekä kuumasinkitystä.

Tuotemaalauksen osaamisalan suorittanut pintakäsittelijä osaa maalata, petsata ja lakata erilaisia tuotteita, kuten kiinteitä rakennusosia ja huonekaluja. Hän osaa sivellinmaalauksen ja ruiskumaalauksen ja osaa hoitaa pintakäsittelylinjaa. Hän voi olla erikoistunut myös kiinteiden rakennusosien ja huonekalujen entisöintiin ja koristemaalaukseen.

Rakennusalalla pintakäsittelyalan perustutkinnon suorittaneet työllistyvät maalaus-, tapetointi-, laatoitus- ja lattianpäällystystöihin. Metalliteollisuudessa tarvitaan ruiskumaalareita, jauhemaalareita, korroosionestomaalareita, kumi-, muovi- ja laattapinnoittajia sekä metalliruiskuttajia, sinkitsijöitä ja muita pintakäsittelijöitä. Tuotemaalauksessa tarvitaan monitaitoisia pintakäsittelijöitä tuotteiden sekä kiinteitä rakennusosia maalaamisen, lakkaamiseen ja värjäämiseen." 6.1.2021 https://opintopolku.fi/app/#!/tutkinto/1.2.246.562.5.2013061010184742973432_1.2.246.562.10.2013111414550824678914_2021_Syksy_UUSI

Maalari





Lattianpäälystäjä



Pintakäsittelijä




Prosessiteollisuuden perustutkinto

"
Tutkinnon suorittaneella on perusvalmiudet toimia prosessiteollisuudessa eri alojen tuotannon käyttö- ja käynnissäpitotehtävissä.

Tutkinnon suorittanut osaa:

  • käyttää erilaisten tuotteiden valmistus- ja pakkausprosessien koneita ja laitteita turvalisuusohjeiden mukaisesti
  • käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa
  • valvoa, ohjata ja säätää työalueensa prosesseja
  • varmistaa prosessien häiriötöntä toimintaa
  • tehdä käyttäjäkunnossapitoa

Biotekniikan osaamisala, prosessinhoitaja

Prosessinhoitaja osaa hoitaa bioteknisten valmistus- ja pakkausprosessien koneita ja laitteita. Hän osaa käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa sekä valvoa, ohjata ja säätää työalueensa prosesseja. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa. Hän osaa tehdä voiteluhuoltoja ja muita prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huoltoja. Hän osaa käyttää kasvi- ja eläinsoluja, mikrobeja sekä geenimuokattuja organismeja asianmukaisesti työssään ja työskennellä puhdastilaluokitusten asettamien vaatimusten mukaisesti.

Kemianteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja

Prosessinhoitaja osaa käyttää kemiallisia, mekaanisia, termisiä, ympäristöteknisiä ja aineensiirron yksikköprosesseja. Hän osaa käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa sekä valvoa, ohjata ja säätää työalueensa prosesseja. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa. Hän osaa tehdä voiteluhuoltoja ja muita prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huoltoja.

Metallien jalostuksen osaamisala, prosessinhoitaja

Prosessinhoitaja tuntee metallinvalmistuksen tai -jalostuksen päävaiheet raaka-aineiden hankinnasta lopputuotteiksi ja osaa toimia metallin valmistus- tai jalostusprosessissa. Hän osaa prosessinohjauksen ja käynnissäpidon erikostuneena yhteen tai kahteen prosessin osaan.

Paperiteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja

Prosessinhoitaja tuntee massojen valmistuksen sekä paperin ja kartongin valmistuksen vaiheet ja osaa toimia jossakin massan, paperin, kartongin valmistus- tai jalostusprosessin työtehtävissä tai prosessin osassa. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet. Hän osaa tehdä voiteluhuoltoja ja muita prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huoltoja.

Valimotekniikan osaamisala, valutuotevalmistaja

Valutuotevalmistaja tuntee valamisen perusteet, käytettävät materiaalit ja osaa käyttää tarvittavia koneita, laitteita ja työkaluja. Hän osaa toimia jossakin valimon työvaiheessa, kuten muottien ja keernojen valmistuksessa, valamisessa tai valujen jälkikäsittelyssä ja laadunvarmistuksessa. Hän on erikoistunut joko kertamuotti- tai kestomuottimenetelmään. Tehtäviin kuuluu myös käytettävien välineiden huoltamista, puhdistamista ja tarkistamista.

Työtehtäviä

Prosessinhoitajan työtehtävät sisältävät erilaisten tuotteiden valmistusprosessien ja niihin liittyvien laitteiden ohjausta, valvontaa ja hoitoa. Tehtäviin voi kuulua lisäksi prosessin käytön- ja laadunvalvontaa, häiriötapausten selvittämistä sekä käyttäjäkunnossapitoa. Prosessinhoitaja erikoistuu biotekniikan, kemianteollisuuden, metallien jalostuksen, paperiteollisuuden tai valimoteollisuuden osaamisalaan.

Biotekniikan osaamisala, prosessinhoitaja

Prosessinhoitaja työskentelee biotekniikkaa hyödyntävässä tuotannossa, kuten diagnostiikkatuotteita, panimotuotteita, entsyymejä, perus- ja terveysvaikutteisia elintarvikkeita, biomateriaaleja ja biolääkkeitä valmistavassa teollisuudessa.

Kemianteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja

Prosessinhoitaja työskentelee kemiantekniikkaa hyödyntävässä tuotannossa, kuten peruskemikaaleja, öljynjalostuksen tai petrokemian tuotteita, biopolttoaineita, lääkkeitä, kosmetiikkaa, maaleja, pesu- ja puhdistusaineita tai hygieniatuotteita valmistavassa teollisuudessa. Hän voi työskennellä myös räjähdys-, liima-, hartsi-, painoväri-, elintarvike- tai metallurgisen teollisuuden tuotantoprosesseissa sekä vesi- ja voimalaitoksissa.

Metallien jalostuksen osaamisala, prosessinhoitaja

Prosessinhoitaja työskentelee metalleista putkia, lankoja, tankoja, levyjä ja profiileita valmistavassa teollisuudessa sekä metallirikasteita jalostavassa teollisuudessa.

Paperiteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja

Prosessinhoitaja työskentelee paperiteollisuuden tuotannossa, kuten massanvalmistuksessa sekä paperin- ja kartongin valmistuksessa sekä niiden jatkojalostuksessa.

Valimotekniikan osaamisala, valutuotevalmistaja

Valutuotevalmistaja työskentelee valimossa, jossa valmistetaan erilaisia metallisia kappaleita, esimerkiksi koneen osia, työkaluja tai muita esineitä, valamalla." 6.1.2021 https://opintopolku.fi/app/#!/tutkinto/1.2.246.562.5.2013061010184330357204_1.2.246.562.10.2013120512465870055633_2021_Syksy_UUSI

Mitä prosessiteollisuus on?



Lähimmät oppilaitokset Kokkola ja OSAO Kaukovainion yksikkö. Molemmissa kemianteollisuuden osaamisala.


Puuteollisuuden perustutkinto

Osaamisalat:

  • Puulevyteollisuuden osaamisala --> levyprosessin hoitaja
  • Puurakenneteollisuuden osaamisala --> teollisuuspuurakentaja
  • Puusepänteollisuuden osaamisala --> puuseppä
  • Sahateollisuuden osaamisala --> sahaprosessin hoitaja
Haapavedellä voit opiskella puusepäksi ja Nivalassa teollisuuspuurakentajaksi. Esim. Lahdessa koulutuskeskus Salpauksessa on kaikki em. osaamisalat.


"
Tutkinnon suorittanut opiskelija osaa suunnitella toimintaansa ja työvaiheiden järjestyksen. Hän osaa käyttää ja laatia puuteollisuuden alan piirustuksia ja käyttää alan koneita ja laitteita, hallita alan työmenetelmät sekä käyttää alan materiaaleja ja tarvikkeita. Tutkinnon suorittanut osaa työskennellä turvallisesti ja taloudellisesti puuteollisuuden työtehtävässä. Hän osaa toimia työyhteisönsä jäsenenä, mukautua erilaisiin muuttuviin työelämän tilanteisiin sekä arvioida ja kehittää ammatillista osaamistaan ja ylläpitää työkykyään.

Tutkinnossa voi erikoistua puurakenne-, puusepän-, puulevy- tai sahateollisuuteen. Tutkinnon suorittanut voi työskennellä suuntautumisestaan riippuen puurakenneosien valmistustehtävissä (kuten CLT-levyjen, hirsirakenteiden, puusepän tai levykalustetuotteiden valmistustehtävissä), sahateollisuuden tai puulevyteollisuuden valmistus- tai jatkojalustehtävissä, kuten vanerin- tai lastulevyjen valmistusprosessissa." 6.1.2021 https://opintopolku.fi/app/#!/tutkinto/1.2.246.562.13.48425406682_1.2.246.562.10.19460928302_2021_Kev%C3%A4t_UUSI?prerequisite=UUSI




Oppisopimuskoulutus: puuseppä


Periksen unelmaduuni