2.2 Arvoperusta

2.2 Arvoperusta

Lukion opetussuunnitelman perusteiden arvoperusta rakentuu demokratialle ja suomalaiselle sivistysihanteelle, jonka mukaan opiskelu ja oppiminen uudistavat yhteiskuntaa ja kulttuuria. Sivistys on yksilöiden ja yhteisöjen taitoa tehdä ratkaisuja eettisen pohdinnan, toisen asemaan asettumisen ja tietoon perustuvan harkinnan avulla. Sivistykseen kuuluu taito ja tahto käsitellä inhimillisten pyrkimysten ja vallitsevan todellisuuden välisiä ristiriitoja eettisesti, myötätuntoisesti ja ratkaisuja etsien. Sivistys ilmenee huolenpitona, avarakatseisuutena, laaja-alaisena todellisuuden hahmottamisena ja sitoutumisena toimintaan myönteisten muutosten puolesta. Lukion sivistysihanteena on pyrkimys totuuteen, hyvyyteen, kauneuteen, oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan.

Lukio-opetuksen perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä ihmisarvon loukkaamattomuus. Lukio-opetus pohjautuu keskeisiin ihmisoikeussopimuksiin. Opiskelija muodostaa lukioaikanaan jäsentyneen käsityksen perus- ja ihmisoikeuksien taustalla olevista arvoista, keskeisistä perus- ja ihmisoikeusnormeista sekä näitä oikeuksia edistävistä toimintatavoista. Lukio-opetus kehittää arvo-osaamista kannustamalla omien arvojen syvälliseen pohdintaan sekä käsittelemällä julkilausuttujen arvojen ja todellisuuden välisiä jännitteitä.

Lukio-opetus edistää yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä demokratiaa ja hyvinvointia. Lukio-opetus on opiskelijaa uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta, eikä sitä saa käyttää kaupallisen vaikuttamisen välineenä. Lukio-opetus kannustaa pohtimaan suomalaisen yhteiskunnan ja kansainvälisen kehityksen mahdollisuuksia, vaihtoehtoja ja epäkohtia. Osallisuus, toimijuus ja yhteisöllisyys korostuvat kaikessa lukion toiminnassa.

Lukio-opetuksessa ymmärretään kestävän elämäntavan välttämättömyys sekä rakennetaan osaamisperustaa ympäristön ja kansalaisten hyvinvointia edistävälle taloudelle. Opiskelija ymmärtää oman toimintansa ja globaalin vastuun merkityksen luonnonvarojen kestävässä käytössä, ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Lukio-opetus kannustaa vastuulliseen toimijuuteen sekä kansainväliseen yhteistyöhön ja maailmankansalaisuuteen YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n mukaisesti.

Jokainen lukio on yhteisö, jossa erilaisista taustoista tulevilla ihmisillä on mahdollisuus tunnistaa ja pohtia yhteisiä hyvän elämän arvoja ja periaatteita sekä oppia yhteistyöhön. Lukiossa kannustetaan keskinäiseen välittämiseen ja huolenpitoon. Luovuutta, aloitteellisuutta, rehellisyyttä ja sisua arvostetaan. Inhimillinen ja kulttuurinen moninaisuus nähdään rikkautena ja luovuuden lähteenä. Kulttuuriperintöjä vahvistetaan välittämällä, arvioimalla ja uudistamalla niihin liittyvää tietoa ja osaamista.

Paikallisessa opetussuunnitelmassa arvoperustaa tarkennetaan oman lukion kannalta olennaisissa asioissa. Arvoperusta toteutuu lukion toimintakulttuurissa, kaikkien oppiaineiden opetuksessa ja työskentelyn organisoinnissa. Lukion arvoperustaa konkretisoi näissä lukion opetussuunnitelman perusteissa kuvattu laaja-alainen osaaminen.

2.2 Arvoperusta, PAIKALLISET KIRJAUKSET


Haapajärven lukion arvot tiivistyvät sanoihin
ARVOSTAN, INNOSTUN, KANNUSTAN, TOIMIN – VOIN HYVIN.

Olemme yksi Suomen Unesco ASPnet -kouluista. Näemme lukiokoulutuksen tavoitteiksi Unescon neljän oppimisen pilarin mukaisesti oppia tietämään, oppia tekemään, oppia olemaan ja oppia elämään yhdessä. Arvoperustamme tukipylväitä ovat ihmisoikeuksien, demokratian periaatteiden ja kulttuurien välisen kanssakäymisen kunnioittaminen, tavoitteitamme kansainvälinen yhteistyö ja maailmankansalaisuus. Näihin kannustamme sekä tiedollista osaamista lisäämällä että kokemuksellisesti käytännön toiminnan kautta. Luomme ja ylläpidämme kansainvälisiä yhteyksiä, teemme opintomatkoja ja hyödynnämme kotikansainvälisyyttä tapahtumien avulla.

Kansainväliselle ymmärrykselle luomme pohjaa kunnioittamalla omaa haapajärvistä ja pohjoispohjalaista luonnon- ja kulttuuriperintöämme ja toimimalla aktiivisesti näiden vaalimiseksi ja uudistamiseksi. Arvostamme arjen kauneutta: kohteliasta kielenkäyttöä, harmonista ja toimivaa tuntityöskentelyä erilaisissa olosuhteissa, virheiden sallimista ja niistä oppimista. Ohjaamme kouluarjessamme eri aatteet, vakaumukset ja sukupuoli-identiteetit hyväksyvään, toista kunnioittavaan kanssakäymiseen. Tuemme kunkin tervettä itsearvostusta ja oman erityisyytensä ymmärtämistä.

Arvostamme avarakatseisuutta, uteliaisuutta ja aloitteellisuutta. Monipuolisia oppimistilanteita tarjoamalla tuemme oman kiinnostuksen heräämistä. Annamme valmiuksia elinikäiseen oppimiseen ja ohjaamme laatimaan tavoitteellisia tulevaisuuden suunnitelmia.

Arvostamme jokaista yksilönä, mutta toimimme yhdessä. Mahdollisuus kokea yhteisöllisyyttä ja osallisuutta on lukiossamme tärkeää. Toisen kannustaminen ja aktiivinen toimijuus korostuvat toiminnassamme. Koko koulun yhteiset tapahtumat, opiskelijakuntatoiminta, tiimi- ja tutoropiskelijatoiminta harjaannuttavat yhteistyöhön ja tukevat hyvinvointia.

Yksilön, kouluyhteisön ja ympäristön hyvinvointi on yhteinen tavoitteemme ja tehtävämme. Pyrimme edistämään ekologisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä, mikä heijastuu valintoihimme ja toimintatapoihimme. Lukiomme vuorovaikutuksessa korostuu keskinäinen välittäminen sekä positiiviseen keskittyminen. Liikunnallisuutta arjessa tuemme opetusjärjestelyin ja tapahtumin. Hyödynnämme meille sopivan kokoisen lukion kaikkia mahdollisuuksia huolenpitoon ja jokaisen huomioimiseen.