Laaksonen

Kuunteluharjoituksia

Luetunymmärtämistehtäviä

Aine

Aine

  1. Satsaa kirjoitelmaasi, koska siitä voit saada eniten pisteitä.
  2. Lue vanhat kirjoitelmasi korjauksineen, jotta et tekisi samoja virheitä enää uudelleen.
  3. Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät.
  4. Otsikkoa ei saa muuttaa. Kopioi se oikein (myös välimerkit) ja laita sen eteen otsikon numero. Annettua ohjeistusta pitää noudattaa ja kaikkiin ohjeistuksen kysymyksiin pitää vastata.
  5. Mikäli mahdollista, valitse aihe, joka oikeasti kiinnostaa sinua ja josta sinulla on tietoa ja omia kokemuksia. Jos olet hyvä kirjoittaja, älä valitse liian helppoa otsikkoa.
  6. Kerää aiheeseen liittyviä ajatuksia englanniksi ennen kuin alat kirjoittaa. Tässä vaiheessa saatat huomata, että sanavarastosi ei riitä juuri tuon nimenomaisen aiheen käsittelyyn. Miellekartta helpottaa aineen jäsentelyä, mutta myös asioiden listaaminen ranskalaisin viivoin toimii.
  7. Valitse listasta kirjoitelmaasi vain kiinnostavimmat ajatukset, koska aineen sanamäärä on rajattu. Eläviä esimerkkejä ja tilannekuvauksia ei kannata karsia pois. Konkretiaa, ei yleisellä tasolla liikkuvaa höpinää!
  8. Hyvän kirjoittajan pitää esitellä kielitaitonsa koko loistossaan, käyttää vaihtelevia lause­rakenteita, sidesanoja ja värikkäitä, idiomaattisia ilmaisuja. Pilkkuakin pitää osata käyttää oikein. Pyri valitsemaan haastava otsikko, josta muut eivät todennäköisesti kirjoita.
  9. Keskinkertaisen kirjoittajan kannattaa etsiä uudenlaisia ja tuoreita näkökulmia. Omakohtaisuus lisää kirjoituksen arvoa. Suhteellisen yksinkertaisellakin kielellä voi loihtia mielenkiintoisen ja ”erilaisen” sisällön.
  10. Heikon kirjoittajan pitää pelata varman päälle ja tyytyä lyhyisiin peruslauseisiin kurkottamatta kuuseen. Yritä selviytyä yleispreesensillä tai -imperfektillä. Jos et osaa ilmaista jotain ajatustasi, jätä se pois ja sano jotain muuta.
  11. Kenenkään ei pidä kääntää lauseita suomesta englantiin, vaan koko prosessin ajan on ajateltava englanniksi, aivan kuin puhuisi jonkun syntyperäisen kanssa.
  12. Kannattaa pitää tauko ennen kuin kirjoittaa viimeisen version kirjoitustehtävästään. Tauon jälkeen tekstiään voi lukea uusin silmin, kriittisesti, ja huomata siinä olevat puutteet ja virheet.
  13. Vältä toistoa, kuluneita latteuksia ja lapselli­suuksia kuten kirosanoja ja slangia. Älä käytä arki­kielen lyhenteitä gonna, wanna, ain’t, ’cause.
  14. Jos aiheenasi on kirje, muista jonkinlainen allekirjoitus. Puheessa on puolestaan oltava jonkinlainen aloitustervehdys.
  15. Kirjoita selvällä käsialalla. koneella kirjoitettaessa käytä riviväliä 2. Älä jaa sanaa rivin lopussa vaan aloita uudelta riviltä.
  16. Laske sanamäärä ja merkitse se kirjoitelman loppuun. Annetun sanamäärän voi ylittää jonkin verran muttei juurikaan alittaa.