Valinnaisainetarjonta 7. luokkalaisille keväällä 2021

Valinnaisainetarjonta 7. luokkalaisille keväällä 2021

1. VALINNAISAINE 8. JA 9. LUOKKAA VARTEN

Tästä ryhmästä valitaan yksi taide- ja taitoaineiden valinnaisaine, jota opiskellaan sekä 8. että 9. luokalla kaksi tuntia viikossa. Tämä valinnaisaine arvioidaan päättöarvioinnin kriteerien mukaan osana yhteisinä oppiaineina opetettavia taide- ja taitoaineiden oppimääriä.

 

KOTITALOUS

Tavoitteena on syventää ruoanvalmistuksen ja leivonnan tietoja ja taitoja jo opittuja hyödyntäen ja uusia oppien. Tarkastellaan suomalaista ruokakulttuuria ja -perinnettä sekä niiden syntyä. Perehdytään erityisruokavalioihin ja erilaisiin, pinnalla oleviin, ruokatrendeihin. Niiden perusteella valmistetaan erilaisia aterioita aina alkuruoasta jälkiruokaan asti. Perehdytään juhlien suunnitteluun, valmisteluun ja toteutukseen sekä juhlaperinteisiin. Tähän liittyy myös pöytätapojen harjoittelu. Oppilailla on käytössään monipuolisesti erilaisia raaka-aineita ja he saavat myös joskus päättää itse, mitä ruokia valmistamme. Oppilas perehtyy myös ruoan hintaan, terveellisyyteen ja ekologisuuteen.

 

KUVATAIDE

Valinnaisen kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita syventämään kulttuurisesti moninaisen todellisuuden tutkimista ja ilmaisemista kuvan keinoin. Opetuksessa painotetaan kuvan merkitystä ilmaisun ja viestinnän välineenä, kuvallisen ilmaisun perusteiden ja tekotapojen sekä median ja teknologian hallintaa. Oma työskentely, työprosessin tallentaminen ja yhdessä arvioiminen ovat keskeisiä. Opetus on teemallista.

 

MUSIIKKI

Musiikin valinnainen syventävä kurssi on bändikurssi, joka pitää sisällään bändisoittoa ja sen perusteiden opettelemista ja syventämistä. Tunneilla käydään läpi myös musiikin eri tyylejä. Tunneilla hyödynnetään jokaisen oppilaan omaa musiikillista tasoa. Musiikin syventävässä kurssissa voit perehtyä yhteen tai useampaan soittimeen, tai olla ryhmässä vain laulajana. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki, aiempaa harrastuneisuuttakaan ei vaadita!


TEKNINEN TYÖ

Opetuksen tavoitteena on syventää aiempina vuosina opittuja taitoja ja kehittää uusia. Oppilaan tiedot ja taidot, tekniikoiden ja materiaalien sekä työvälineiden monipuolinen tuntemus ja hallinta kehittyvät. Lisäksi kehitetään esteettistä, visuaalista ja kulttuurista osaamista. Tekninen työ antaa valmiuksia myös ammattiopinnoille ja lisäksi siitä saa rikkaan elinikäisen harrastuksen. Opetuksen osa-alueet ovat puu- metallityö sekä kone- ja sähköteknologia.

 

TEKSTIILITYÖ

Opiskelun tavoitteena on syventää aiempina vuosina opittuja taitoja ja kehittää uusia. Oppilaan tiedot ja taidot, tekniikoiden ja materiaalien sekä työvälineiden monipuolinen tuntemus ja hallinta kehittyvät. Käsityö antaa valmiuksia myös ammattiopinnoille ja siitä saa rikkaan elinikäisen harrastuksen. Myös esteettinen, visuaalinen ja kulttuurinen osaaminen kehittyvät. Opetuksen pääasiallisia osa-alueita ovat ompelu, neulonta, virkkaus ja erilaiset kankaan kuvioinnin menetelmät. Lisäksi perehdytään monipuolisesti erilaisiin käsityön erikoistekniikoihin. Kurssilla oppilas suunnittelee ja valmistaa käsityötuotteita oman kiinnostuksen pohjalta ja painottaa työskentelyssään haluamiaan tekniikoita.

 


2. VALINNAISAINE 8. JA 9. LUOKKAA VARTEN

Tästä ryhmästä valitaan yksi valinnaisaine, jota opiskellaan sekä 8. että 9. luokalla kaksi tuntia viikossa. Tästä aineesta annetaan erillinen numeroarvosana. Huomaa taide- ja taitoaineiden osalta, että vain teknistä työtä ja tekstiilityötä voi valita sekä ryhmästä 1 että ryhmästä 2.

 

RANSKA

Ranska on kansainvälisten suhteiden kieli mm. EU:n organisaatiossa. Noin 220 miljoonaa ihmistä puhuu ranskaa viidessä eri maanosassa. Englannin osaamisesta on suuri hyöty ranskan opiskelussa, sillä yli 50% englannin sanoista on peräisin ranskasta. Ranskan avulla sinun on myös helppo oppia espanjaa ja italiaa. Ranskan kielen taito tuo töitä teknologia-, metsä-, lääke-, kosmetiikka-, energia ja autoteollisuudessa sekä Suomessa että ulkomailla.  Oppitunneilla opit selviytymään tavallisimmissa puhetilanteissa muun muassa matkustukseen liittyvissä tilanteissa ja opit kielen perusrakenteet. Teemme paljon ryhmä- ja paritöitä ja harjoittelemme erityisesti ääntämistä. Tutustumme ranskalaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon myös elokuvan ja musiikin keinoin.

 

SAKSA  

Saksa on indoeurooppalainen kieli ja siten englannin ja ruotsin sukulaiskieli. Saksan kieltä puhuu äidinkielenään yli 100 miljoonaa ihmistä eli se on EU:n puhutuin kieli äidinkielisten määrällä mitattuna. Saksa on keskeinen kaupan, kulttuurin, turismin, tieteen ja teollisuuden kieli. Saksan kielestä ja kulttuurista opiskellaan perustiedot ja -taidot, joilla selvitään tavallisissa arkipäivän tilanteissa. Oppitunneilla harjoitellaan puhumista, kirjoittamista, lukemista ja kuuntelemista. Oppilaiden toiveet huomioidaan työskentelytavoissa ja mahdollisten ryhmätöiden aiheissa. Kielitaito on eduksi monella alalla ja sillä on iso merkitys monien alojen työpaikkoja hakiessa. Globaalissa maailmassa tarvitaan monipuolista kielitaitoa. Lisäksi saksan opiskelu on hauskaa ja mielenkiintoista – Deutsch ist SUPER!

 

TEKNINEN TYÖ

Teknisen työn tunneilla suunnitellaan ja ideoidaan yhdessä. Opitaan käyttämään tarkoituksenmukaisia koneita ja laitteita työturvallisuusseikkoja korostaen. Opitaan tulevaisuudessa tarvittavia taitoja: ongelmanratkaisua, yhteistyötaitoja ja digitaalista teknologiaa.


TEKSTIILITYÖ

Opiskelun tavoitteena on laajentaa oppilaan osaamista monipuolisesti erilaisista käsityön tekniikoista ja materiaaleista sekä perehdyttää käsityökulttuurin osa-alueisiin. Käsityön tunneilla opitaan erilaisia tuotesuunnittelun menetelmiä ja niitä hyödyntäen suunnitellaan ja valmistetaan käsityötuotteita. Kurssilla opitaan ongelmanratkaisua ja yhteistyötaitoja sekä hyödynnetään digitaalisen mallintamisen ja valmistamisen keinoja mahdollisuuksien mukaan. Oppilas oppii käyttämään työskentelyssään tarkoituksenmukaisia työtapoja ja hyödyntää erilaisia käsityön tekniikoita ja materiaaleja oman kiinnostuksensa mukaisesti.


KOTITALOUS

Opimme hankkimaan tietoa ruoan turvallisuudesta ja perehdymme syvemmin luomu-, lähi- ja kausiruokiin. Tutustumme erilaisiin ruokatrendeihin ja ruoan valmistamiseen vaikuttaviin tekijöihin. Tutustumme kansainvälisyyteen, eri maiden kulttuureihin ja ruokiin sekä toteutamme oppilaiden valitsemat maat. Pohdimme ympäristön näkökulmasta kulutustottumuksia, energiaa, vettä ja materiaaleja säästäen. Perehdymme taloudelliseen rahankäyttöön, sen rajallisuuteen ja henkilökohtaisten valintojen vaikutukseen arjessa. Tutustumme erilaisiin maksutapoihin, kuluttajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Pohdimme itsenäisen asumisen vastuuta, kustannuksia ja asunnon sijainnin vaikutusta kustannuksiin. Kurssilla saatetaan myös piirtää pohjapiirros tulevasta omasta kodista, sisustaa se, miettiä maksukustannuksia...


KAUPALLISET AINEET
 

Kaupalliset aineet käsittelee niitä talouselämän alueita, joiden kanssa ollaan päivittäin tekemisissä sekä yritystaloudessa että kuluttajataloudessa. Aiheet liittyvät rahaan, tavaroihin, palveluihin sekä ihmisiin kotimaassa ja ulkomailla. Kaupallisissa tarkastellaan myös ympäristöä ja kuluttajan asemaa. Lisäksi yrittäjyys ja sen edellytykset, kansainvälinen talous, yritysmuodot, globalisaatio ja kilpailukyky sekä kilpailussa pärjääminen kuuluvat oppiaineen sisältöihin. Aihepiirejä käsitellään käytännönläheisesti ja ajankohtaisesti. Annettua opetusta sovelletaan heti omatoimisessa harjoittelussa sekä ryhmätöissä. Opetuksessa olennaista on aktiivinen tiedon etsintä ja ratkaisujen hakeminen.


MAA- JA METSÄTALOUS

Oppiaine jakautuu maatalouden ja metsätalouden sisältöihin siten, että kahdeksannella luokalla pääpaino on maatalouteen liittyvissä asioissa (esim. hyötykasvit, koneet, eläimet). Yhdeksännellä luokalla käsiteltävät asiat ovat metsätalouteen painottuvia (esim. metsän biologia, hoito ja teollisuusalat). Myös edellä mainittuihin aihepiireihin liittyvien harrastusten, esim. kalastuksen, retkeilyn ja ratsastuksen, kokeilua. Oppiaineen puitteissa Teemme myös erilaisia vierailukäyntejä. Oppilailla on mahdollisuus vaikuttaa vierailujen sisältöihin. Maa- ja metsätaloudessa ei ole oppikirjaa, jolloin tiedonhaun merkitys korostuu.

 

TIETOTEKNIIKKA

Tietotekniikka syventää perusopetuksen aikana opittuja ajanmukaisia tieto- ja viestintäteknologiaan liittyviä taitoja. Keskeistä on oppimaan oppiminen ja luovuus, yhdessä tekeminen ja osaamisen jakaminen. Tavoitteena on kannustaa oppilasta käyttämään erilaisia työvälineohjelmia tiedonkäsittelyn, säilyttämisen ja esittämisen apuna missä tahansa asioissa koulutöissä ja muuallakin. Lisätään oppilaan tietoisuutta siitä, miten hän voi hallita tiedon säilytystä turvallisesti erilaisin ajanmukaisin välinein. Tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin sekä liikkuvan kuvan tuottamiseen. Syvennetään tietoja sähköisessä asioinnissa. Lisäksi oppilas perehtyy valokuvien käsittelyn perusteisiin sekä kymmensormijärjestelmään ja 3 D tulostukseen. Harjoitustehtävinä voidaan käyttää myös muiden oppiaineiden tehtäviä. Antaa oppilaille hyvät taidot selviytyä jatko-opinnoissa tieto- ja viestintäteknisistä haasteista.


KUVATAIDE

Valinnaisen kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita syventämään kulttuurisesti moninaisen todellisuuden tutkimista ja ilmaisemista kuvan keinoin. Opetuksessa painotetaan kuvan merkitystä ilmaisun ja viestinnän välineenä, kuvallisen ilmaisun perusteiden ja tekotapojen sekä median ja teknologian hallintaa. Oma työskentely, työprosessin tallentaminen ja yhdessä arvioiminen ovat keskeisiä. Opetus on teemallista.

 

MUSIIKKI

Musiikin valinnainen soveltava kurssi on bändikurssi, joka pitää sisällään bändisoittoa ja sen perusteiden opettelemista ja syventämistä. Tunneilla käydään läpi myös musiikin eri tyylejä. Tunneilla hyödynnetään jokaisen oppilaan omaa musiikillista tasoa. Musiikin soveltavassa kurssissa voit perehtyä yhteen tai useampaan soittimeen, tai olla ryhmässä vain laulajana. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki, aiempaa harrastuneisuuttakaan ei vaadita!

  

3. VALINNAISAINE 8. LUOKKAA VARTEN

Tästä ryhmästä valitaan yksi valinnaisaine, jota opiskellaan vain 8. luokalla kaksi tuntia viikossa. Aineesta annetaan numeroarvosana.

 

ILMAISUTAITO – ILOA ELÄYTYEN

Oppilasryhmän kiinnostuksen mukaan esimerkiksi erilaisia äänenkäyttöharjoituksia, improvisaatio-, rentoutumis- ja keskittymisharjoituksia, sketsejä, leikkejä, omia minielokuvia, mainoksia, teatterivierailuja, koulun tapahtumiin erilaisia esityksiä, kuten puheita, runonlausuntaa, näytelmiä, tanssia, laulua…​

Oppilaat pääsevät itse suunnittelemaan tunteja ja vaikuttamaan niihin! Ilmaisutaidossa arvioidaan ensisijaisesti tavoitteiden toteutumista, kuten osallistumista ja panostamista yhteisiin projekteihin, innostusta, kehittymistä esiintymistaidossa ja uskallusta kokeilla omia rajoja sekä kykyä toimia tavoitteellisesti ryhmässä.

 

JAPANIN KIELI JA KULTTUURI

Voit aloittaa japanin opinnot ilman aiempaa osaamista. Tutustut japanin kielioppiin sekä aloitat hiragana- ja kanji-merkkien opettelun heti opintojen aluksi. Luku- ja kirjoitustaitosi kehittyvätkin nopeasti. Opit toimimaan japaniksi yksinkertaisissa matkustamiseen ja arkipäivään liittyvissä tilanteissa. Tunneilla perehdymme myös Japanin kulttuuriin ja yhteiskuntaan tarkemmin.

 

KOKO VUOSI KUNTOILLEN

HALUATKO JA OLETKO MOTIVOITUNUT LIIKKUMAAN AKTIIVISESTI? Valinnaisliikunta sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita syventämään perustaitojaan eri lajeissa, kohottamaan kuntoaan, pitämään hauskaa sekä virkistämään mieltään ja kehoaan liikunnan merkeissä. Kurssin painopiste on entuudestaan tutuissa lajeissa. Näiden lisäksi tutustutaan erikoisempiin liikuntamuotoihin. Sisältö suunnitellaan yhteistyössä ryhmän kanssa. Mukaasi et tarvitse aikaisempaa lajikokemusta, vaan ainoastaan positiivisen ja aktiivisen asenteen. Osallistujamäärästä riippuen voidaan muodostaa omat ryhmät tytöille ja pojille.

 

LEIVONTAKURSSI

Kurssilla valmistetaan leivonnaisia erilaisista taikinoista: hiivataikinasta, murotaikinasta, pikataikinasta sekä voitaikinasta. Tutustumme myös mm. kuivakakkujen ja tuulihattujen valmistukseen. Kokeilemme myös erilaisia valmistaikinoita sekä jauhosekoituksia. Lisäksi aiheina ovat erilaiset suolaiset ja makeat leivät ja leivokset, pikkuleivät ja täytekakut. Käymme myös läpi eri maiden leivonnaisia. Teemme myös erilaisiin juhliin sopivia makeisia.

 

LIIKUNTAA REIPPAASTI JA RENNOSTI

Musiikkiliikuntaa, tanssia, pallopelejä, liikuntaleikkejä, lihaskuntoa, kehonhallintaa ja -huoltoa... Tämä liikuntakurssi sopii sinulle, joka haluat liikkua monipuolisesti ja aktiivisesti. Kurssilla syvennetään liikuntatunneilta tuttujen lajien taitoja, treenataan voimaa ja kestävyyttä, tutustutaan uusiin liikuntamuotoihin, huolletaan kehoa ja virkistetään mieltä sekä nautitaan liikunnasta! Kurssin sisältöä suunnitellaan yhdessä ryhmän kanssa.

 

RENNOSTI LUKIEN

Onko lukeminen itsekseen kotona haastavaa tai vaikeaa? Eikö aikaa lukemiselle tunnu löytyvän mistään? Oletko kiinnostunut tarinoista, novelleista, romaaneista tai elokuvista? Haluatko rauhoittua kesken koulupäivän lukemaan yksin tai yhdessä? Tämä on kurssi sitä varten! Tunnit pidetään tilanteen mukaan kirjastossa tai luokkatilassa rennossa ilmapiirissä. Lukupiirissä luetaan romaaneja laidasta laitaan, myös äidinkielen tuntien ”pakollisia” kirjoja. Tilanteen mukaan kurssilla myös keskustellaan yhdessä luetuista kirjoista ja katsotaan elokuvia

 

ROBOTIIKKA JA KOODAUS

Robotiikassa harjoitellaan robotin tekoa ja käyttöä alusta loppuun. Työ on enimmäkseen ohjattua projekti- ja tiimityöskentelyä. Kurssin aikana kokeillaan sekä tutkitaan yrityksen ja erehdyksen menetelmällä kärsivällisesti ja kädentaitoja harjaannuttaen. Robotiikassa yhdistyy huomaamatta rakentelu, matematiikka, fysiikka, mekaniikka ja ohjelmointi. Kurssille voi osallistua ilman mitään alkutaitoja aiheesta. Tekemällä oppien voitetaan haasteet. Lisäksi kurssilla voidaan harjoitella peliohjelmointia ja 3D tulostusta.

 

SOTAHISTORIA

Kurssilla tutustutaan merkittäviin sotiin ja taisteluihin, mielenkiintoisiin sotilaskohtaloihin ja sotateknologian kehitykseen. Keskitymme syventämään historiantunnilla käsiteltyjä sotahistorian aiheita, mutta uppoudumme myös sellaisiin tapahtumiin, joita historiassa ei ehditä käsitellä unohtamatta rauhanvälitystoimintaa. Olemme kiinni nykyajassa ja seuraamme maailman nykyisiä sotia, aseellisia yhteenottoja ja turvallisuuspolitiikkaa. Tunneilla katsomme dokumentteja ja elokuvia, joihin liittyy erilaisia tehtäviä ja projekteja. Mahdollisuuksien mukaan kutsumme paikalle vierailijoita, joilla on kiinnostavaa kerrottavaa. Lähdemme myös luokasta ulos ja teemme retkiä sotahistoriaa ja sotateknologiaa esitteleviin vierailukohteisiin. Tutustumme lähemmin Suomen puolustusvoimiin.


SVENGLISH - RUOTSIN JA ENGLANNIN LISÄKURSSI

Kielten lisäkurssi, jossa opiskeltava aine vaihtuu joululoman jälkeen. Ruotsin osuudessa harjoitellaan lisää oppitunneilla käsiteltäviä asioita, laajennetaan hieman osaamista ja tutustutaan myös kulttuuriasioihin. Englannissa syvennämme myös tavallisilla oppitunneilla käytyjä aiheita, myös kulttuurin osalta, ja harjoittelemme keskustelua, kuuntelua ja ainekirjoitusta.

 

VAATESUUNNITTELU JA VAATTEIDEN VALMISTUS

Kurssilla harjoitellaan erilaisia vaatesuunnittelun keinoja, opetellaan vaatteen kaavoittamista ja tutustutaan muotiin. Näitä hyödyntäen suunnitellaan ja valmistetaan erilaisia vaatteita ja asusteita. Voit painottaa kurssilla oman kiinnostuksesi mukaan erilaisia tekstiilityön tekniikoita ompelusta neulontaan ja virkkaukseen. Tällä kurssilla pääset perehtymään laajasti vaatesuunnittelun maailmaan ja kehittämään osaamistasi vaatteiden valmistamisessa.

 

VALOKUVA

Valokuvakurssilla käydään läpi perustiedot ja -taidot valokuvauksen tekniikasta ja ilmaisukeinoista. Tutustutaan fotogrammitekniikkaan, solarigrafiaan ja syanotypiaan. Otetaan kuvia neulanreikäkameralla, filmikameralla ja digitaalisella järjestelmäkameralla. Kurssilla opiskellaan pimiötyöskentelyä ja kuvankäsittelyä kuvankäsittelyohjelmilla.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä