Kehittävä ja kannustava arviointi
B2 Lukivaikeuksien varhaiset riskitekijät ja kehityspolut
C KANNUSTAVA ARVIOINTI
On mielenkiintoista lukea tai kuunnella pitkästä aikaa tutkimustietoa arvioinnista. Olen ollut äidinkielen opettajan työssä noin kolme vuotta, ja minulle arviointi on aina ollut sekä lempilapsi että työn taakka. Ajattelen, että arviointi ja sitä varten asetetut tavoitteet ovat tärkein osa opettajuuttani. Parhaimmillaan se toimii opetuksen tukena ja oman opettamisen suuntaviivoina, kuten videolla todettiin. Kun ollaan arvioinnin kysymysten äärellä, ollaan mielestäni opettamisen perusasioiden äärellä. Toisaalta arviointi teettää työtä. Ensimmäisten opetusvuosien aikana olenkin kovasti etsinyt mahdollisimman taloudellista tapaa arvioida: miten itselleni sopivalla työmäärällä voisin arvioida kaikkia saman verran ja yhtä perusteellisesti?
Videota katsellessa oli hyvä palauttaa mieleen, että arviointi oikeastaan auttaa oppilaita. Sen avulla voi löytää tukea tarvitsevat ja auttaa heitä eteenpäin. Hieno ajatus myös on, että arvioinnin avulla oppilaan motivaatiota ja kiinnostusta voidaan tukea ja oppimisen omistajuutta kasvattaa. Arvioinnin vuorovaikutteisuus on edellä kuvattujen piirteiden lisäksi osa niin kutsuttua hyvää arviointia. Ihannetilanne olisi, jos oppimisen arvioinnissa oppilas voisi olla mukana analysoiden omaa osaamistaan ja saaden siihen tukea opettajalta. Mielestäni tämä vuorovaikutteisuus on tulevaisuuden ja miksei jo nykyajankin arvioinnissa tärkeä osa. Olisi hienoa, jos arviointi ei olisi ainoastaan yksipuolista ja ylhäältä asetettua, vaan oppija saisi itse esittää avoimesti kysymyksiä siitä, miten hän voisi kehittyä tai omasta mielestään oppia paremmin. Tämä on mielestäni myös osa uutta oppimiskäsitystä ja pedagogiikkaa.
Uusi opetussuunnitelma korostaa oppimisen omistajuuden lisäksi vahvasti arvioinnin jatkuvuutta. Äidinkielen opettajana jatkuva arviointi on helppo ja luonnollista toteuttaa, sillä vain hyvin harvoin ainoa arvioitava työ on koe. Pienet kirjoitustehtävät ja erityisesti kirjoitustehtävien prosessi on jakson aikana väistämättäkin arvioinnin kohteena. Jatkuvaa ja vuorovaikutuksellista arviointia olen toteuttanut muun muassa niin, että olen laittanut oppilaita asettamaan omia tavoitteitaan ja arvioinut tehtäviä sekä yleisiin kriteereihin että omiin tavoitteisiin nähden. Lisäksi arvioinnin jatkuvuus näkyy kannustavuutena ja esimerkiksi Wilmaan kirjoitetuissa pienissä kommenteissa. Koen myös, että esimerkiksi kirjoitelmien arvioinnissa pelkkä numero tuntuu usein riiittämättömältä. Sanallinen arvio tuotoksesta ja asioista, joissa oppilas on onnistunut on mielestäni jopa tärkeämpää kuin varsinaisen numeron kirjoittaminen esseen loppuun.
Jatkuva arviointi ja oppilaan työskentelyn ja lopputuloksen arviointi voi toisaalta tuntua haastavaltakin. Huomaan monesti iltaisin kirjoittavani kommentteja oppilaiden suunnitelmiin tai korjaavani pieniä välitehtäviä. Arviointi ja palautteen antaminen tuottaa melko paljon työtä, vaikka sen voi ajatella olevan palkitsevaakin. Kun arviointia on toteutettu oppilaan kanssa läpi prosessin, niin sanottu summatiivinen arivointi tuntuu helpommalta ja uskon, että oppilaankin on helpompi vastaanottaa todistuksen arvosana, kun hän tietää, miten sen eteen on tehty työtä ja mitkä asiat hän ainakin osaa.
Oppimisen arvioinnin toteutumista on tähän asti helpottanut myös yhteisopettajuus ja yhteissuunnittelu. cKollegani kanssa olemme suunnitelleet kokeita ja laatineet yhdessä arviointilomakkeita ja arvioinnin käytänteitä. Jaettu vastuu arvioinnin toteuttamisesta tuo minulle opettajana varmuutta arvioinnin suorittamiseen. Yhteissuunnittelun lisäksi arviointia voisi helpottaa tulevaisuudessa myös yhtenäiset arviointityökalut. Tällä hetkellä käytän melko vähän sähköisiä arviointityökaluja, jos Wilmaa ei lasketa. Selkeä sovellus, josta kaikki oppilaan arvioinnin osa-alueet, arvosanat ja kannustavat huomiot löytyvät, voisi olla kokonaisuudessaan käytännöllinen ja toimiva. Parasta vielä olisi, jos sovellus mahdollistaisi, että oppilas voisi kysyä kysymyksiä tai kirjoittaa kommentteja arviointiin liittyen.
Opettajan palaute oppimisen edistäjänä
Omassa työssäni vuorovaikutteisuus ja oppimista tukevan palautteen antaminen kytkeytyy monenlaisiin opetustilanteisiin ja hetkiin. Tehtävien tekoa ohjatessani pyrin antamaan mahdollisimman tarkkaa palautetta ja osoittamaan opitun asian oppilaalle kuvailemalla tuotosta. Oppimisprosessin aikana tapahtuva arviointi on usein ohjaavaa ja eteenpäin osoittavaa ja pyrin esimerkiksi kirjoitelmaa kirjoittaessamme kohtaamaan jokaisen oppilaan ja auttamaan heitä solmukohdissa onnistumisen kokemukset osoittaen.
Oppimisprosessin aikana tapahtuvan arvioinnin ohella käytän paljon itsearviointia ja pyrin rohkaisemaan oppilaita analysoimaan omaa oppimisprosessia ja tuotosta. Vertaisarviointia olen käyttänyt esimerkiksi suullisten tehtävien arvioinnissa (väittelyt tai puheet) sekä yksinkertaisten kirjoitustehtävien (tiivistelmä, koe-esseeharjoitus) kohdalla. Oppilaat ovat kyseisissä tehtävissä päässeet antamaan sekä suullista palautetta ja arvioimaan töitä arviointikriteerien avulla. Vertaisarvioinnissa olen pitänyt tärkeänä, että opettaja on mukana palautteenannossa tavalla tai toisella. Joko katson, että annettu palaute on asiallista tai kommentoin suullisen palautteen kohdalla vertaispalautetta antaneen ajatuksia. Erityisesti suullisessa palautteessa olen antanut palautetta vertaispalautetta saaneen lisäksi myös vertaispalautteen antajalle. Olen kokenut hyväksi tavaksi osoittaa ja nostaa palautteen antajan puheesta hyvin muotoillut palautteet ja tuoda esille kohdat, joissa palaute on muotoiltu hyvin.
Yksilöllisen vuorovaikutuksen toteuttaminen vaihtuvien ja isojen ryhmien kohdalla on haastavaa. Tuntuukin monesti, että 45 minuuttia päivässä ei riitä koko ryhmän ja sen yksilöiden kohtaamiseen. Omassa opetuksessani ja arvioinnissani pyrin kuitenkin pitämään aina mielessäni sen, että mietin ja palauttelen mieleeni oppilaiden oman tason ja ne haasteet tai tavoitteet, joiden kanssa oppilas asettuu tehtävien ääreen tai aloittaa koulupäivän. Aito vuorovaikutus ei aineenopettajan työssä tarkoita välttämättä sitä, että joka tunnilla kiertää jokaisen oppilaan luona, vaan sitä, että on valmis tukemaan jokaista oppilasta yksilönä joka päivä.