Etelä-Korea

Etelä-Korea

  • Pinta-ala: 100 210 km²
  • Pinta-ala suhteutettuna Suomen pinta-alaan: Suomi on pinta-alaltaan suurempi kuin Etelä-Korea ja eroa on se 238 214 km²
  • Asukasluku: 50 milj.
  • Asukastiheys: 507 / km²
  • Kieli: korean kieli (한국어)
  • Uskonto: kristinusko (27,3%) ja buddhalaisuus (25,3%)
  • Hallitusmuoto: tasavalta
  • Hallitsija: Moon Jae In (문재인)
  • Valuutta: won (1 = 1 226₩)


Etelä-Korean lippu



Lippu koostuu kolmesta osasta: valkoisesta taustasta, punasinisestä ympyrästä lipun keskellä ja neljästä viivakuviosta, yksi lipun jokaisessa kulmassa.

Valkoinen tausta merkitsee rauhaa. Punasinistä ympyrää lipun keskellä kutsutaan nimellä ‘Taeguk’, joka tarkoittaa alkuperää kaikille asioille tässä universumissa. Keskeinen ajatus on täydellinen harmonia ja tasapaino. Sininen osa ‘Taegukia’ kutsutaan nimellä ‘Eum’ tai kiinaksi 'Yin' edustaa kaikkia negatiivisia ajatuksia ja näkökulmia tasapainossa, samalla kun punainen osa jota kutsutaan nimellä ‘Yang’ kuvastaa kaikkia positiivisia ajatuksia ja näkökulmia. Ympyrä itsestään kuvastaa yhtenäisyyttä – tuomalla yhteen negatiivisen ja positiivisen, samalla kun Yin ja Yang edustaa kaksinaisuutta. Esimerkkejä kaksinaisuudesta ovat mm. taivas ja helvetti, tuli ja vesi, elämä ja kuolema, hyvä ja paha tai yö ja päivä.

Neljä viivakuviota jokaisessa kulmassa (kutsutaan ‘Kwe’ koreaksi) edustavat myös vastakkaisten käsitystä ja tasapainoa. Ylävasemmassa oleva viivakuvio tarkoittaa taivasta, alaoikealla oleva viivakuvio tarkoittaa maata, yläoikealla oleva viivakuvio tarkoittaa vettä ja alavasemmassa oleva viivakuvio tarkoittaa puolestaan tulta. Kun katsot viivakuvioita tarkkaan, voit huomata, että ne ovat tasapainossa. Kolme ehjää viivaa (taivas) vs. kolme katkonaista viivaa (maa) jne.

Symbolinen kansakunta on valkoinen tausta (maa), ympyrä (ihmiset) ja neljä viivakuviota (hallitus). Kaikki kolme muodostavat kansakunnan keskeiset elementit.

Pääkaupunki Seoul (서울)


  • Asukasluku: 11 milj. (kaupungin metropolialueella asuu n. 26,7 milj. asukasta)
  • Sijaitsee maan luoteisosissa Hanjoella
  • Pinta-ala: 605,21 km²
  • Asukastiheys: 17 484 as./km²
  • Seoul on jaettuna alueisiin
  • Väkiluvultaan suurimmat alueet ovat Nowon-gu, Songpa-gu, Gangseo-gu, Gwanak-gu ja Gangnam-gu

Seoulin oma lippu


Seoul päivällä N Seoul Towerista katsottuna

Seoul yöllä N Seoul Towerista katsottuna

Etelä-Korean elinkeinot, teollisuus ja palvelut

Etelä-Korean tärkeimmät viljelystuotteet ovat riisi, juurekset, ohra, vihannekset ja hedelmät. Karjatuotannon tärkeimmät tuotteet ovat nautakarja, siat, kanat, maito ja munat. Maassa harjoitetaan myös kalastusta.

Etelä-Korean merkittävimmät luonnonvarat ovat kivihiili, grafiitti, volframi, molybdeeni, lyijy ja vesivoimapotentiaali. Etelä-Korean teollisuuden merkittävimmät tuotteet ovat elektroniikka, autot, kemikaalit, teräs ja laivat. Merkittävää toimintaa on myös tietoliikenteen alalla.

Etelä-Korean tärkeimmät vientituotteet ovat puolijohteet, moottoriajoneuvot, langattomat tietoliikennevälineet, tietokoneet, teräs, laivat ja petrokemikaalit

Eteläkorealaisia yrityksiä:
  • Samsung
  • Hyundai
  • LG
  • Daewoo
















Etelä-Korean ilmasto ja kasvillisuusalue



Vaikka meri ympäröi Etelä-Koreaa kolmelta sivulta, vallitsee maassa mannermainen ilmasto. Talvet ovat kuivia ja kylmiä, kun taas kesäisin on kosteaa ja kuumaa.


Etelä-Korean keskimääräinen lämpötila ympäri vuoden

Etelä-Korean kasvillisuus ja eläimistö

Kasvillisuus

Etelä-Korean kasvillisuusalue on lehtimetsä, mutta siitä huolimatta maassa on todella paljon karuja ja kuivia aluieta.


Kuusta muistuttava Koreanpihta (abies koreana)


Korean happomarjapensas (berberis koreana)

Eläimistö

Etelä-Koreassa on n. 246 uhanalaista eläinlajia, kuten ilves, maakotka, kauluskarhu, tiibetinsusi ja mantšuriankurki.



Etelä-Koreassa on myös paljon haitallisia eläimiä, jotka vahingoittavat omaisuutta tai ihmisiä. Näihin haitallisiin eläimiin kuuluu mm. varpunen, vapiti, villisika, Aasian jättiherhiläinen ja pulu.

Etelä-Korean kulttuuri

Korean kansallisruokia ovat kimchi joka on kiinankaalista tehty mausteisen hapankaalin tyylinen salaatti ja bulgogi on paistetusta, marinoidusta naudanlihasta tehty ruokalaji.


Kimchi

Bulgogi

Etelä-Korean viihdeteollisuus on kasvanut räjähdysmäisesti 1990-luvulta tuottaen Aasialle suuria menestyksiä popmusiikissa, televisio-ohjelmissa ja elokuvissa. Ilmiö tunnetaan nimellä Hallyu eli ”Korean aalto”. Maassa on kuitenkin pidetty kiinni monista vuosisatoja vanhoista perinteistä, kuten ainutlaatuisesta keittiöstä ja vainajien palvonnasta.


Korealainen kansallispuku hanbok on käytössä juhlapäivinä ja erilaisissa seremonioissa.


Koreassa on paljon erilaisia musiikkifestivaaleja

Etelä-Koreassa on myös jokavuotiset 'Isac' kilpailut, joissa ammattiurheilijoiden sijaan kilpailevat yhtyeet ja bändit. Lajeina on mm.


4x400 metrin viestijuoksu,


jousiammunta


ja paini.

Etelä-Korean perinteinen musiikki

Perinteiseen korealaiseen musiikkiin kuuluu erilaisia lyömäsoittimia. Buddhalaisiin ja maanviljelijöiden perinteisiin pohjautuva samulnori on kehittynyt vuosien aikana. Sen neljä soitinta ovat kwaenggwari-niminen kädessä pidettävä gonggi, pehmustetulla nuijalla lyötävä suuri gonggi jing, tiimalasin muotoinen rumpu janggu sekä tynnyrirumpu buk.


Kwaenggwari


Janggu


Buk

Jing

Koulun käynti Etelä-Koreassa



Etelä-Koreassa koulun käynti ei todellakaan ole samanlaista kuin täällä Suomessa. Ensinnäkin oman asuvalinnan sijaan Koreassa käytetään koulupukuja, jotka ovat yleensä eri näköisiä joka koulussa. Koreassa koulupäivien pituus on kuin manalasta repäistyjä. Normaalit koulupäivät saattavat jopa kestää aamu seitsemästä ilta kymmeneen asti.

Kouluissa on myös todella tiukat säännöt:
  • Ei meikkiä
  • Ei hiustuotteita
  • Opettajaa pitää kunnioittaa yms.
Osissa kouluissa vielä ruummillinen rankaiseminen on sallittua. Kouluissa ikkunat ovat liukuikkunoita, joten niistä tuulee sisään kesät ja talvet. Talvella sisällä on erittäin kylmä ja kesällä todella kuuma. Talvella saattaa kouluissa joissain luokissa ja vessoissa lämpötila lähennellä jopa nollaa.

On myös todella mahdollista, että joudut menemään sairaana kouluun, joten jos haluat lintsata ja jättää koulupäivän välistä, ei "Olen kipeenä, ei pysty" syy oikein tepsi.

Mutta eipä se hauskuus vielä loppunut, nimittäin kun olet ohittanut sen raskaan koulupäivän ja niin haluaisit mennä kotiin, ehei. Opettaja antaa sulle ämpärin ja luudan ja eikun siivoomaan muutaman kaverin kanssa. Ihanaa vai mitä?

Etelä-Korean nähtävyydet


Banpo Bridge eli Banpo-silta (sijaitsee Seoulissa)


Deoksungungin palatsi

Deoksugung ei ollut alunperin palatsi. Japanin hyökätessä Seouliin 1500-luvun lopulla moni palatsi tuhoutui pahasti. Kun kuningas Senjo palasi evakosta Seouliin, oli hänen palatsinsa Gyeongbokgung palanut maan tasalle. Kuninkaalliselle perheelle piti löytää väliaikainen asunto, tästä sai alkunsa Deoksugungin palatsi.


N Seoul Tower, korkeus 236 metriä.

Muuta mielenkiintoista

Ikä

Etelä-Koreassa ikä lasketaan eri tavalla kuin meillä. Lapsi on syntyessään jo yksi vuotias, mutta eihän se nyt niin yksinkertaista ole, että lisäät vain yhden ylimääräisen vuoden omaan ikääsi. Nimittäin joka uudesvuosi jokainen täyttää yhden vuoden lisää.

Etelä-Koreassa käytetään erillisiä nimityksiä vanhemmille sisaruksille. Näitä nimityksiä on neljä, jotka ovat "oppa", "unnie", "hyung" ja "noona". Oppa ja hyung käytetään, kun puhut isoveljestä ja unnie ja noona, kun puhut isosiskosta. Tytöt käyttävät nimitystä oppa vanhemmalle pojalle ja unnie nimitystä vanhemmalle tytölle. Pojat käyttävät nimitystä hyung vanhemmalle pojalle ja noona nimitystä vanhemmalle tytölle. Nykyään myös julkkiksia ja hyvää vanhempaa kaveria kutsutaan näillä nimillä.

Kieli

Korean kieli on siinä mielessä jännä, että jopa "Kiitos" sanan voi sanoa neljällä eri tavalla. Korean kieli on vähän samanlainen kuin suomi siinä mielessä, että molemmilla on oma kirja- ja puhekieli erikseen sekä maassa käytetään erilaisia murteita. Korean kielessä yhden lauseen voi muuttaa yhdeksi sanaksi esim. "난 너를 사랑해(요)" voi muuttaa pelkäksi "사랑해(요)". Puhekielessä harvoin käytetään persoonapronomineja, joten esimerkiksi lause "괜찮아" voi tarkoittaa mm. "Olen okei", "Oletko okei?" tai "Se on okei".

Eteläkorealainen populaarimusiikki


Eteläkorealainen popmusiikki (Kpop) on hiljattain nostanut suosiotaan muuallakin maailmaa. Useat pop-yhtyeet/-laulajat, kuten esimerkiksi huippusuositut BoA, BTS, PSY, Super Junior, TVXQ, Big Bang, Wonder Girls, 2NE1, 4Minute, SHINee, Nine Muses, 2PM, EXO, Red Velvet, Twice, Girls’ Generation, B.A.P, Infinite ja F(x) ovat muodostaneet tärkeän osan 2000-luvun Etelä-Korean musiikkia. Itse Kpop tarkoittaa musiikkigenrenä musiikkia, jossa lauletaan englanniksi ja koreaksi.

Lähteet