Käyttöjärjestelmät ja sovellukset

Edellisen oppitunnin perusteella saatiin tietokoneiden fyysiset osat kasaan ja tänään olisi tarkoituksena saada "kovien tarvikkeiden" (hardware) lisäksi vähän pehmeämpiä tarvikkeita (software), eli siis ohjelmia ja ohjelmistoja.

Aiheeseen liittyvät tehtävät kirjataan jälleen Word-tiedostoon, joka tallennetaan K-asemalle. Nimeä tiedosto nimellä ohjelmat.docx

Käyttöjärjestelmä

Tietokoneen käyttöjärjestelmä (Operating System, OS) on tietokoneen keskeinen ohjelmisto, joka mahdollistaa tavallisen käyttäjän tietokoneen käytön. Käyttöjärjestelmä ladataan käynnistettäessä tietokoneen keskusmuistiin yleensä kiintolevyltä. Asennusvaiheessa käyttöjärjestelmä täytyy ladata esimerkiksi CD- tai DVD-levyltä tai muistitikulta.

Käyttöjärjestelmän tarkoituksena on ottaa vastaan tietokoneen käyttäjän komennot ja toteuttaa tarvittavat toiminnot sekä ohjata tietokoneen osia, jotta käyttäjän tahto voidaan toteuttaa. Ensimmäisissä tietokoneissa käyttöjärjestelmät olivat tekstipohjaisia, missä käyttäjä kirjoitti komennot tekstinä. 1990-luvulla yleistyivät graafiset käyttöliittymät varsinkin PC-koneissa, jolloin käyttäjälle annettiin helppokäyttöisempiä painikkeita, ikkunoita ja valikoita.

Tehtävä 1

Tutustu tekstipohjaiseen käyttöjärjestelmään komentotulkin avulla. Avaa Käynnistä-valikko ja etsi sieltä ohjelma nimeltään Komentokehote. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa hakukenttään cmd.

Komentotulkissa näkyy komentokehote, jossa on nykyinen sijainti tiedostorakenteessa sekä >-merkki, jonka perään voi kirjoittaa komennon. Kirjoita ensimmäiseksi komento dir ja paina Enteriä.

Voit vaihtaa sijaintiasi komennolla cd komennon perään pitää kirjoittaa dir-valikossa näkyvä kohdekansio (merkitty <dir> merkinnällä). Esimerkiksi cd Desktop . Jos haluat tiedostorakenteessa taaksepäin, kirjoita cd .. tai kokonaan esimerkiksi C:-aseman juureen kirjotia cd \

Tiedoston tai ohjelman saa avattua kirjoittamalla tiedoston tai ohjelman nimen komentotulkille. Jos tiedoston nimi sisältää välilyöntejä, tulee tiedoston nimi kirjoittaa lainausmerkkien sisään. Esimerkiksi kuvan avaaminen emolevy.jpg tai internetselaimen käynnistäminen "Google Chrome.lnk"

Erilaisia käyttöjärjestelmiä

Tutuin kaikille sekä käytetyin käyttöjärjestelmä on Microsoftin Windows. Uusin Windowsin versio on Windows 8. Koulun koneilla on käytössä Windows 7 käyttöjärjestelmä. Muita tietokoneiden käyttöjärjestelmiä ovat Linux (mm. Ubuntu) sekä Applen OS X.

Mobiilipuolella toimivat kolme suurta käyttöjärjestelmää Googlen Android, Applen iOS sekä Microsoftin Windows Phone.

Tehtävä 2

Olet hankkimassa tietokoneeseesi käyttöjärjestelmää. Ota selvää minkä hintaisia ovat Windowsin käyttöjärjestelmät. Apua löytyy edellisen tehtävän verkkokaupoista:
Etsi lisäksi vaihtoehto Windowsin käyttöjärjestelmälle. Esimerkiksi Linuxin Ubuntun voisi tilata täältä tai ladata täältä.

Muut ohjelmat

Käyttöjärjestelmä mahdollistaa muidenkin tietokoneen käyttöä helpottavien ohjelmien eli sovellusten käytön ja asennuksen. Yleisimmistä ohjelmista on olemassa versio yleisimmille käyttöjärjestelmille, mutta muutoin kannattaa varmistua yhteensopivuudesta oman käyttöjärjestelmän kanssa.

Tehtävä 3

Tutki verkkokaupoista mitä muita ohjelmistoja on myynnissä. Mihin käyttötarkoitukseen ne on tehty?

Yleisimpiä ohjelmistoja, joita tietokoneeseen on hyvä hankkia
  • Virustorjunta ja muut tietoturvallisuus (F-Secure, McAfee, Norton, Symantec, Avast, ...)
  • Toimisto-ohjelmistot (Microsoft Office, OpenOffice.org, LibreOffice, ...)
  • Kuvan- tai videonkäsittely (Photoshop, Corel Draw, Paint.Net, Gimp, InkScape, MovieMaker, ...)
  • Internetselain (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari, ...)
Tehtävä 4

Vertaa erilaisia ohjelmistoja ylläolevasta listasta ja mieti
  1. Mitä ohjelmaa olen käyttänyt?
  2. Mitkä ohjelmat ovat maksullisia?
  3. Mitkä ohjelmat ovat ilmaisia?
Miksi ihmiset maksavat suuria summia ohjelmistoista, jos vastaavia ohjelmistoja on saatavana myös ilmaiseksi? Mistä ilmaisohjelmat saavat rahoituksensa?