Avioero

Avioliiton purkaminen

Avioeroon ei tarvitse erityistä syytä, eikä syyllistä myöskään haeta.
Kumpikin puoliso saa halutessaan hakea eroa yksipuolisesti eli yksin.
Eroa voi hakea myös yhdessä.

Avioeromenettelyn vaiheet:

Vaihe 1.

•jätetään käräjäoikeudelle avioerohakemus

•kun käräjäoikeus on käsitellyt asian alkaa kuuden kuukauden mittainen harkinta-aika

•harkinta-aikana on oikeus avioliiton sovitteluun

•mikäli puolisot eivät pääse sopuun tulee harkinta-ajan jälkeen hakea lopullista avioeroa (seuraavan kuuden kuukauden kuluessa)

Vaihe 2.

•käräjäoikeudelle tehdään toinen hakemus

•jos hakemusta ei tehdä avioero raukeaa

Liiton purkauduttua on molemmilla oikeus puolikkaaseen puolisoiden yhteenlasketusta omaisuudesta, jos avioehtosopimuksessa ei ole toisin määrätty.

Omaisuuden ositus

Kumpikin saa pitää oman omaisuutensa. Omaisuuden jakamista säätelee avioliittolaki. Omaisuutta jakaessa huomioidaan siis kummankin puolison omaisuus ja velat, jotka puolisot ovat hankkineet ennen avioerohakemuksen vireillepanoa.

Avioehtosopimus =

Puolisot voivat joko ennen avioliiton solmimista tai avioliiton aikana tehdä avioehtosopimuksen. Avioehtosopimuksessa puolisot voivat sopia, miten puolisoiden omaisuus jaetaan jos heille tulee avioero.

Avoliiton purkamiseen ei tarvita oikeuden vahvistamista.

Avopuolisoiden omaisuuden jaon lähtökohtana on, että kumpikin pitää oman omaisuutensa. Omaisuuden tasajakoa ei siten tapahdu. Jos osapuolilla on yhteistä omaisuutta, kummallakin on oikeus siihen osuuteen, jonka hän siitä omistaa. Osuudet ovat yhtä suuret, jollei voida osoittaa, että toisin on sovittu.