Kuvan analyysi ja tulkinta
LUKION KUVATAITEEN KURSSIT / KORVAAVAT TEHTÄVÄT
Kuittaa keskeytynyt kurssi eli K-merkintä tai kurssin poissaolot oheisella tehtävällä seuraavasti:
Kurssit KU1, KU2, KU4, KU5: Tee tehtävästä 1 vaihtoehto a tai b.
Kurssi KU3: Tee tehtävä 2.
Huom!!! Yksi tehtävä = K-merkintä/kurssi. Eli kukin keskeytynyt kurssi kuitataan yhdellä tehtävällä. Sovi kuitenkin suoritukset etukäteen opettajan kanssa! Poissaolojen suorituksia voidaan sopia erikseen.
Tehtävien arvioinnissa sovelletaan YTL:n äidinkielen esseen arviointikriteerejä (0-60 p, www.ylioppilastutkinto.fi) eli teksteihin voi orientoitua samoin kuin äidinkielen esseevastaukseen tai äidinkielessä tehtyyn kuva-analyysiin. Noudata tekstin rakenteen ja muotoilun suhteen siis äidinkielessä saamiasi ohjeita (esim. tekstin rakentaminen, asioiden käsittelyjärjestys, riviväli, kirjasintyyppi koneella kirjoitettaessa).
Kaikkien tehtävien palautus Elinan postilokeroon lukiolla tai sähköpostitse.
Huom! Kaikkien tehtävien oletus on, että lukija ei ole nähnyt kuvaa. Kuvaile siis aluksi lyhyesti, millainen kuvasi on eli mitä siinä näkyy ja miten se on tehty, taiteilijan nimi, teoksen nimi, tekniikka ja valmistumisvuosi.
Tehtävä 1: Taidekuvan analyysi ja tulkinta
Lue tehtävän pohjaksi Olli-Pekka Kankaan kooste kuva-analyysistä sekä tutustu Otavan opiston nettisivuilla lukion KU1-kurssin materiaaleihin liittyvään kuvan analyysi ja tulkintaan. Voit myös kerrata asiat äidinkielen oppikirjasta. Tutustu sitten alla oleviin kuva-analyysimalleihin. Valitse niistä yksi tehtävä (a tai b).
a) Formalistinen kuva-analyysi
Formalistinen analyysi keskittyy kuvan rakenteeseen ja muotoon, eli kuvassa näkyviin viivan, värin, massan tai volyymin ominaisuuksiin. Formalistisessa analyysissä ei tutkita kuvan sisältöä tai muita ominaisuuksia, vaan pelkkiä muotoseikkoja: mitä kuvassa näkyy, miten ne on sommiteltu, mitä värejä kuvassa on. Formalistinen kuva-analyysi syntyi 1900-luvun alussa, kun abstrakti taideilmaisu kehittyi. Ei-esittävän taideteoksen tulkintaan sopi hyvin analyysimalli, joka keskittyi puhtaasti muotoseikkoihin. Formalistinen kuva-analyysi on neutraalia: analyysiä tehdessä ei oteta kantaa kuvaan tai tehdä siitä henkilökohtaisia tulkintoja. Siinä kuitenkin pyritään yksityiskohtaisuuteen, eli kuvan elementtien ja osien "pilkkomiseen" mahdollisimman pieniin osiin. Kuva-analyysissä voi kuitenkin esimerkiksi kertoa, että pitää kuvan sommittelua toimivana, sillä kuvan elementit on aseteltu toisiinsa nähden ilmavasti tai että kuvassa on hyvin yhteen sointuva värimaailma, eikä siitä hyppää mikään pahasti silmille - perustellen!
Formalistista kuva-analyysiä tehdessä kuvaa voi tarkastella esimerkiksi seuraavien kysymysten pohjalta. Kuva-analyysiteksti myös jaotellaan kysymysten järjestystä noudattaen.
1) Mitä asioita kuvassa näkyy? Luettele kuvassa olevat asiat mahdollisimman yksityiskohtaisesti! Kerro, minkä kokoisia ne ovat, missä kohdin kuvaa jne.
2) Miten ne on aseteltu kuvaan? Onko kuvassa paljon asioita: ovatko ne lähellä toisiaan, miten ne on aseteltu kuvaan? Millainen kuvan sommittelu on? Onko siinä esim. tiheä, kulkeeko sommittelu linjaa pitkin, onko siinä rytmi, onko se symmetrinen?
3) Millainen valo kuvassa on? Mistä lähteestä ja suunnasta se tulee?
4) Millainen värimaailma kuvassa on? Luettele värit ja sävyt. Miten väri vaikuttaa kuvaan?
5) Toimiiko kuva, eli onko siinä hyvä sommittelu, onko se hyvin "rakennettu"? Onko kuvaa helppo/vaikea katsoa? Onko se tylsä/jännittävä? Häiritseekö jokin kuvan sommittelussa? Perustele.
Tehtävä:
Kirjoita noin 2 sivun mittainen formalistinen kuva-analyysi vapaasti valitsemastasi taideteoksesta. Taideteoksia voi etsiä internetistä esim. Kansallisgallerian kokoelmasivulta, MoMan (Museum of Modern Art, New York) -kokoelmasivulta tai vaikka Wikipediasta. Taideteos voi olla piirustus, maalaus, taidegrafiikkaa, kollaasi tai valokuva. Muista liittää linkki taideteokseen mukaan kirjoitukseesi!
Otsikoi tehtäväsi seuraavasti: Formalistinen kuva-analyysi Taiteilijan nimi, Teoksen nimi, vuosiluku
Paperin yläkulmaan opiskelijan nimi ja päivämäärä sekä kurssi, jonka suoritukseksi tehtävä halutaan lukea.
b) Subjektiivinen kuvan tulkinta
Subjektiivisessa kuvan tulkinnassa keskittyy kuvan katsojan saamiin elämyksiin, tunteisiin ja kokemuksiin. Se tarkoittaa siis sitä, että kirjoittaja tekee kuvasta oman henkilökohtaisen tulkintansa. Henkilökohtainen tulkinta perustuu ajatukselle, että katsoja itse luo kuvan sisällön ja tunnelman, analysoiden omia lähtökohtiaan kuvan tarkastelulle. Omien tulkintojen tulee kuitenkin olla hyvin perusteltuja! Tulkinnassa voi lähteä liikkeelle omista tunteista: millainen olo kuvasta tulee? Millaisia mielleyhtymiä se saa aikaan? Onko siinä ehkä jotain omaan elämään liittyvää? Pidätkö kuvasta? Miksi tai miksi et - perustele!
Subjektiivisessa tulkinnassa ei ole oikeita eikä vääriä vastauksia, sillä jokainen katsoo ja tulkitsee kuvia omasta näkökulmastaan, omaan historiaansa ja persoonaansa peilaten. Omat tulkinnat ja mielipiteet tulee kuitenkin perustella.
Aloita subjektiivinen tulkinta kuvailemalla valitsemaasi taideteosta. Oletus on, että lukija ei ole nähnyt kuvaa, eli kerrot lukijalle millainen kuva on kyseessä.
Tehtävä:
Kirjoita noin 2 sivun mittainen koke kuva-analyysi vapaasti valitsemastasi taideteoksesta. Taideteoksia voi etsiä internetistä esim. Kansallisgallerian kokoelmasivulta, MoMan (Museum of Modern Art, New York) -kokoelmasivulta tai vaikka Wikipediasta. Taideteos voi olla piirustus, maalaus, taidegrafiikkaa, kollaasi tai valokuva. Muista liittää linkki taideteokseen mukaan kirjoitukseesi!
Otsikoi tehtäväsi seuraavasti: Kokemuksellinen kuvan tulkinta Taiteilijan nimi, Teoksen nimi, vuosiluku
Paperin yläkulmaan opiskelijan nimi ja päivämäärä sekä kurssi, jonka suoritukseksi tehtävä halutaan lukea.
2) Mainosanalyysi (KU3)
Tutustu Ylen Abitreenit-sivuston ja Internetix-sivuston avulla mainonnan keinoihin.
http://oppiminen.yle.fi/abitreenit/aidinkieli-kirjallisuus/tekstit-vaikuttaminen-ai4-0
http://opinnot.internetix.fi/fi/materiaalit/ai/ai3/3_suora_ja_epasuora_vaikuttaminen/04_mainontaatarkastelemaan?C:D=gja1.ew0v&m:selres=gja1.ew0v
Lue sen jälkeen Ylen Mediakompassi- sekä Aikakauslehdet.fi -sivut.
Etsi sitten internetistä tai aikakauslehdestä mainos. Se voi olla kuva tai video. Pohdi seuraavia kysymyksiä, minkä jälkeen kirjoita yhtenäinen, noin 2 sivun mittainen analyysi mainoksestasi. Kerro kirjoituksesi alussa, mikä mainos on kyseessä, missä se on esitetty ja kuvaile sitä omin sanoin, esim. jos kyseessä on video, kerro mitä siinä tapahtuu. Jos mainoksesi on kuva, voit käyttää apunasi tehtävän 1a apukysymyksiä.
- Kuka kuvalla/videolla myy ja mitä?
- Mitä tekniikkaa on käytetty: onko mainoskuva piirros, valokuva vai joku muu kuva? Miten kuvaa on käsitelty?
- Miten tuote mainoksessa esitetään: valaisu, kuvakulma, koko ja asettelu. Onko mainoksella tarina? Millainen ja miksi?
- Mihin tilanteeseen, millaiseen käyttäjään ja millaiseen elämäntapaan tuote liitetään? Millainen mielikuva siitä luodaan?
- Tehoaako mainos sinuun? Ostaisitko sen myyvää tuotetta? Perustele!
Otsikoi tehtäväsi seuraavasti: Mainosanalyysi: Mainoksen nimi
Paperin yläkulmaan opiskelijan nimi ja päivämäärä sekä kurssi, jonka suoritukseksi tehtävä halutaan lukea.