Työmarkkinajärjestelmä ja työmarkkinat


A) Työmarkkinajärjestelmä

Suomessa otettiin käyttöön vapaa neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä sotien aikaan. Työmarkkinajärjestelmän merkkipaaluna pidetään 23.1.1940 tehtyä Tammikuun kihlausta, jossa työnantajapuoli tunnusti ay-liikkeen, ja osapuolet tunnustivat järjestäytyneen työmarkkinatoiminnan osana demokraattista yhteiskuntaa.

Samalla järjestöt totesivat valmiutensa ratkaista ristiriidat ensisijaisesti neuvotellen. Työmarkkinajärjestöt neuvottelivat ensimmäiset työehtosopimukset vuonna 1945.

Työntekijöillä ja työnantajilla on omat työmarkkinajärjestönsä. Työmarkkinajärjestöt tekevät eri alojen työehtosopimukset.

Työntekijöitä edustavia ammattiliittoja on noin sata. Ammattiliitot kuuluvat työntekijöiden keskusjärjestöihin.

Työnantajista suuri osa kuuluu oman alansa työnantajaliittoon. Niitä on monta kymmentä. Työnantajaliitot kuuluvat työnantajien keskusjärjestöihin.


Työelämän normihierarkia

Oheisessa liitteessä havainnollistetaan Suomen työmarkkinajärjestelmän normihierarkiaa.

Normihierakia.pdf

 

Ammattiliitto ja keskusjärjestö

Suomessa työntekijät kuuluvat yleensä oman alansa ammattiliittoon. Ammattiliitto on valtakunnallinen. Ammattiliitot kuuluvat keskusjärjestöihin. Keskusjärjestöt tekevät sopimuksia työnantajajärjestöjen kanssa palkasta ja sosiaaliturvasta. Palkan täytyy olla sama työntekijöille, jotka tekevät samaa työtä.

 

Ammattiyhdistys

Kaikilla paikkakunnilla on eri alojen ammattiyhdistyksiä. Ne auttavat ja neuvovat työntekijöitä, jos heillä on ongelmia esimerkiksi työsopimusasioissa. Voit esimerkiksi kysyä, millaiset palkat, työajat, lomat jne. ammatissa on.

Ammattiyhdistys valitsee työpaikalle luottamusmiehen. Luottamusmies on työpaikan työntekijä, joka tietää esimerkiksi työlait ja työehtosopimukset.

 

Työnantajien järjestöt

Työnantaja on henkilö tai yritys, joka ottaa työhön työntekijöitä. Myös työnantajilla on omat eri ammattialojen liitot. Liittoja on monta kymmentä. Ne kuuluvat työnantajien keskusjärjestöihin.

 

Työehtosopimus

Työmarkkinajärjestöt tekevät sopimuksia. Maan hallitus voi myös olla mukana, kun työmarkkinajärjestöt neuvottelevat ja tekevät sopimuksia.

Ensin työntekijöiden keskusjärjestöt sopivat, millaisia palkankorotuksia he haluavat. Työnantajajärjestöt ja työntekijäjärjestöt aloittavat neuvottelut sopimuksesta. Sopimuksen nimi on yleissopimus. Työnantaja- ja työntekijäliittojen täytyy tehdä, niin kuin yleissopimuksessa lukee.

Tämä jälkeen eri ammattialojen työntekijä- ja työnantajaliitot aloittavat omat neuvottelut eri ammattialojen sopimuksista. Tällä tavalla syntyy eri alojen työehtosopimus eli TES 1-3 vuodeksi. Työehtosopimuksia on noin 200.


Työttömyyskassa

Työttömyyskassa on työntekijän ja yrittäjän turva. Työttömyyskassat tulevat jäsentensä avuksi työttömyyden sattuessa.

Ammattiliiton jäsenet kuuluvat samalla yleensä myös työttömyyskassaan. Kassaan voi liittyä myös ilman ammattiliiton jäsenyyttä.

Yleinen työttömyyskassa on Suomen suurin sitoutumaton työttömyyskassa (yli 400000jäsentä). Sitoutumattomuudella tarkoitetaan sitä, että jäseneksi hakevan ei tarvitse kuulua mihinkään ammattiliittoon.


Valtakunnansovittelija

Valtiolla on oma valtakunnansovittelija. Hänen tehtävänsä on auttaa, jos neuvotteluissa on ongelmia. Jos työnantajaliitto ja työntekijäliitto eivät ole samaa mieltä sopimuksesta, voi työntekijäliitto antaa varoituksen lakosta.

Valtakunnansovittelijan työ on auttaa liittoja neuvotteluissa. Jos lakko alkaa, valtakunnansovittelija johtaa neuvotteluja, jotta lakko loppuisi.

 

Työmarkkinajärjestelmän uudistaminen

Globalisaatiosta ja digitalisaatiosta kumpuava rakennemuutos voivat edellyttää yrityksissä joustavia ja nopeita ratkaisuja, joten työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmäkin ja työehdot saattavat tarvita uudistamista.

 

Tehtävät:

 

TYÖMARKKINAJÄRJESTELMÄ

 

1) Mikä on työsopimus?

 

2) Ketkä sopivat ja allekirjoittavat työsopimuksen?

 

3) Mikä on oman alasi työehtosopimus?

 

4) Mitkä tahot ovat allekirjoittaneet oman alasi työehtosopimuksen?

 

5) Mikä on oman alasi ammattiliitto?

 

6) Mikä on ammattiyhdistys?

 

7) Mikä on luottamusmies ja mitä tehtäviä hänelle kuuluu?

 

 

8) Mikä on oman alasi työttömyyskassa ja paljonko on sen jäsenmaksu?

 

9) Mitkä ovat työntekijöitä edustavat keskusjärjestöt?

 

10) Mitkä ovat työnantajia edustavat keskusjärjestöt?

 

11) Kuka on tällä hetkellä valtakunnansovittelija?

 




B) Oman ammattialani työmarkkinat

OMAN ALANI TYÖMARKKINAT

 

Tehtävä:

Luettele alla olevaan taulukkoon oman alasi avoinna olevia työpaikkoja.

Voit hyödyntää seuraavia sivustoja:

Adecco.fi, Amiko.fi, Avointyöpaikka.fi, Careerjet.fi, Duunia.net, Duunistatoimeen.fi/duunipankki, Duunitori.fi, Go-on.fi, Indeed.fi, Lisapalvelu.fi, Mol.fi, Monster.fi, Nuorilletoita.fi, Opteam.fi, Pasastar.fi, Projektivoima.fi, Psycon.fi, https://rekrytointi.com/ Rtkhenkilostopalvelu.fi, Staffpoint.fi, Te-palvelut.fi, Tyopaikat.oikotie.fi, Uranus.fi, Uratie.fi, Vmp.fi.

Voit seurata / osallistua mobiilipavelun avulla lyhytkestoisten työkeikkojen hakuun: Workpilots.fi

 

Oman alani avoinna olevia työpaikkoja:








Tehtävä:

Valitse edellä kirjoittamastasi luettelosta sinua eniten kiinnostava työpaikka.

Kuvitellaan, että sinut on valittu hakemuksesi perusteella työhaastatteluun. Miten sinä valmistautuisit etukäteen haastattelua varten?

Työpaikka:

Tehtävä:

Valmistautuminen työhaastatteluun: