Psykologia
Psykologian opintojaksot Parkanon lukiossa (LOPS 2021)
Pakollinen opintojakso
Ps1 Toimiva ja oppiva ihminen (2 op)
Jaksossa opiskelija saa käsityksen psyykkisen toiminnan luonteesta ja oppii ymmärtämään ihmisen toimintaan vaikuttavia biologisia, psyykkisiä ja sosio-kulttuurisia tekijöitä.
Jaksossa tarkastellaan psykologiaa tieteenä ja opitaan erottamaan tieteellinen tieto ja arkitieto. Tutustutaan keskeisiin tutkimusmenetelmiin.
Oppimisen psykologian perusteet tarjoavat opiskelijalle välineitä oman opiskelunsa tehostamiseen.
Valinnaiset opintojaksot (valtakunnalliset)
Ps2 Kehittyvä ihminen (2 op)
Jaksossa perehdytään vauva-, lapsuus- ja nuoruusiän psyykkiseen kehitykseen ja niihin vaikuttaviin tekijöihin. Opiskelija saa perustiedot hermoston kehityksestä ja kehityspsykologisesta tutkimuksesta.
Ps3 Tietoa käsittelevä ihminen (2 op)
Jaksossa perehdytään kognitiivisiin prosesseihin, kuten tarkkaavaisuuteen, havaitsemiseen, muistiin, ongelmanratkaisuun ja päätöksentekoon. Opiskelija saa perustiedot aivojen ja hermoston rakenteesta, aivotutkimuksesta ja kognitiivisten toimintojen hermostollisesta perustasta.
Ps4 Tunteet ja melenterveys (2 op)
Jaksossa opiskellaan perustiedot tunteista ja niiden merkityksestä vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille. Unta ja nukkumista sekä stressiä ja siitä selviytymistä tarkastellaan hyvinvoinnin kannalta. Opiskelija osaa tarkastella myös omaa ja muiden psyykkistä hyvinvointia psykologisen tiedon valossa. Kurssilla perehdytään mielenterveyden määrittelyyn, mielenterveyden häiriöihin sekä hoitomuotoihin.
Opiskelija syventyy vähintään yhden mielenterveyden häiriön syihin, oireisiin ja hoitoon.
Ps5 Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen (2 op)
Kurssilla syvennetään persoonallisuuden psykologian keskeisten käsitteiden sekä teorioiden tuntemusta ja tutkimustapoja sekä kulttuurin vaikutusta persoonallisuuteen. Yksilön toimintaa tarkastellaan persoonallisuuden, tilannetekijöiden ja kulttuurin vuorovaikutuksen tuloksena. Tavoitteena on soveltaa persoonallisuuspsykologista ja sosiaalipsykologista tietoa erilaisuuden ymmärtämiseen.
Paikalliset valinnaiset opintojaksot
Ps6 Yhteisöllinen ihminen - sosiaalipsykologian perusteet (2 op)
Jaksossa syvennetään sosiaalipsykologian tietoja: perehdytään sosiaaliseen vuorovaikutukseen, asenteisiin, viestintään ja psykologiseen vaikuttamiseen; tutustutaan erilaisten ryhmien toimintaan, yksilön ja ryhmän väliseen vuorovaikutukseen, ryhmien välisiin suhteisiin sekä kulttuurien kohtaamiseen; tarkastellaan sosiaalipsykologian tutkimusmenetelmiä ja klassikkotutkimuksia. Jakso suoritetaan toisena lukiovuotena.
Ps7 Psykologian kertausjakso (2 op)
Jaksossa kerrataan psykologian pakollisen ja valinnaisten jaksojen keskeiset sisällöt, käsitteet, teoriat ja tutkimukset. Lisäksi perehdytään ylioppilaskokeen tehtävätyyppeihin, tehtäväanalyyseihin sekä harjoitellaan vastausten suunnittelua ja rakentamista. Jakso valmentaa psykologian ylioppilaskokeeseen.
Psykologian kurssit Parkanon lukiossa (LOPS 2016)
PAKOLLINEN KURSSI
1.Psyykkinen toiminta ja oppiminen (PS01)
Kurssilla opiskelija saa käsityksen psyykkisen toiminnan luonteesta ja oppii ymmärtämään ihmisen toimintaan vaikuttavia tekijöitä. Kurssilla tarkastellaan psykologian tutkimuskohteita ja –menetelmiä. Oppimisen psykologian perusteet tarjoavat opiskelijalle välineitä oman opiskelunsa tehostamiseen.
Opiskelija perehtyy kurssilla johonkin valinnaiseen ilmiöön, kuten aggressiivisuuteen, jännittämiseen, riippuvuuksiin, syömiskäyttäytymiseen, sosiaaliseen vuorovaikutukseen, onnellisuuteen tai rakkauteen.
Kurssi suoritetaan ensimmäisenä lukiovuotena.
VALINNAISET KURSSIT
Valtakunnalliset syventävät
2. Kehittyvä ihminen (PS02)
Kurssilla perehdytään yksilön psyykkiseen kehitykseen ja siihen vaikuttaviin tekijöihin erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa. Opiskelija saa perustiedot hermoston rakenteesta ja toiminnasta.
3. Tietoa käsittelevä ihminen (PS03)
Kurssilla perehdytään kognitiivisiin prosesseihin, kuten tarkkaavaisuuteen, havaitsemiseen, muistiin, ongelmanratkaisuun ja päätöksentekoon. Opiskelija saa perustiedot aivotutkimuksesta ja kognitiivisten toimintojen hermostollisesta perustasta.
4. Tunteet, psyykkinen hyvinvointi ja mielenterveys (PS04)
Kurssilla opiskellaan perustiedot tunteista ja niiden merkityksestä vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille. Unta ja nukkumista sekä stressiä ja siitä selviytymistä tarkastellaan hyvinvoinnin kannalta; opiskelija osaa tarkastella myös omaa psyykkistä hyvinvointiaan psykologisen tiedon valossa. Kurssilla perehdytään mielenterveyden määrittelyyn, mielenterveyden häiriöihin sekä hoitomuotoihin.
5. Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen (PS05)
Kurssilla syvennetään persoonallisuuden psykologian keskeisten käsitteiden sekä teorioiden tuntemusta ja tutkimustapoja sekä kulttuurin vaikutusta persoonallisuuteen. Yksilön toimintaa tarkastellaan persoonallisuuden, tilannetekijöiden ja kulttuurin vuorovaikutuksen tuloksena. Tavoitteena on soveltaa persoonallisuuspsykologista ja sosiaalipsykologista tietoa erilaisuuden ymmärtämiseen.
Kurssia suositellaan suoritettavaksi psykologian kursseista viimeisenä (kuitenkin ennen kertauskurssia).
Paikalliset syventävät kurssit
6. Sosiaalipsykologian perusteet (PS 06)
Kurssilla syvennetään sosiaalipsykologian tietoja: perehdytään sosiaaliseen vuorovaikutukseen, asenteisiin, viestintään ja psykologiseen vaikuttamiseen; tutustutaan erilaisten ryhmien toimintaan, yksilön ja ryhmän väliseen vuorovaikutukseen, ryhmien välisiin suhteisiin sekä kulttuurien kohtaamiseen. Kurssi suoritetaan toisena lukiovuotena.
7. Psykologian kertauskurssi (PS 07)
Kurssilla kerrataan psykologian kurssien keskeiset sisällöt ja käsitteet. Lisäksi perehdytään ylioppilaskokeen tehtävätyyppeihin, tehtäväanalyyseihin sekä harjoitellaan vastausten suunnittelua ja rakentamista. Kurssi valmentaa psykologian ylioppilaskokeeseen ja on siksi suositeltavaa suorittaa viimeisenä psykologian kurssina.