Mitä on terveys? (OPK 1)

Jokainen ihminen kokee käsitteen terveys eri tavoin. Ajatus omasta terveydestä voi poiketa paljonkin lääkärin arviosta. Ihminen voi tuntea olonsa terveeksi vaikka hänellä olisikin vaikeita vammoja tai sairauksia joihin hän saa hoitoa. Yleisesti määriteltynä terveys on jatkuvasti muuttuva tila, joka koostuu pääosin kolmesta osa-alueesta; Psyykkinen hyvinvointi, fyysinen hyvinvointi ja sosiaalinen hyvinvointi. Nämä hyvinvoinnin kategoriat ovat vahvassa vuorovaikutuksessa toisiinsa.
(http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00903#s1, terveystiedon oppikirja)

Fyysisen hyvinvoinnin määrittelee elimistön terveys ja suorituskyky. Hyvää fyysistä terveyttä voi pitää yllä jo pienillä arkipäiväisillä valinnoilla, kuten pyöräilemällä tai kävelemällä autolla ajon sijaan tai kulkemalla portaita hissin sijaan. Jo noin puoli tuntia arkiliikuntaa päivässä auttaa pitämään hyvää kuntoa yllä.
Liikunnan vastapainoksi täytyy muistaa myös levätä riittävästi jotta aivot ja keho pystyvät palautumaan rasituksesta. Ihmiselle olisi optimaalista saada 7-8 tuntia unta joka yö. Tärkeää fyysisen hyvinvoinnin kannalta on myös terveellisen ja monipuolisen, kaikki ravintoalueet kattavan ruokavalion ylläpitäminen. Fyysisen hyvinvoinnin vaikutuksia on sairauksien vastustuskyky, pirteys, jaksaminen ja elimistön hyvinvointi. Säännöllinen liikunta voi myös kehittää motorisia taitoja, kuten koordinaatiota.
(http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=onn00040, terveystiedon oppikirja)

Psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvät hyvin pitkälti samoja asioita, kuten ihmissuhteet, työ ja vapaa-ajan käyttö. Myös fyysinen hyvinvointi vaikuttaa psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen. Esimerkiksi liikunta voi auttaa rauhoittamaan mieltä ja purkamaan stressiä, joka taas voi tuoda ihmiselle paremman mielen ja auttaa psyykkistä hyvinvointia. Kun ihminen on hyvällä tuulella, on hänen kanssaan helpompi tulla toimeen, minkä johdosta sosiaalinen hyvinvointi paranee. Psyykkinen ja sosiaalinen terveys kuitenkin eroavat siinä, että psyykkinen hyvinvointi tarkoittaa ihmisen omien henkisten voimavarojen hyödyntämistä ja eri tunnetilojen hallinnasta, kun taas sosiaalinen terveys tarkoittaa kykyä luoda ja ylläpitää ihmissuhteita. Psyykkisen hyvinvoinnin kannalta tärkeää olisi myös olla yksi tai useampi harrastus josta nauttii ja joka auttaa unohtamaan vaikkapa työhön liittyvät kiireet ja stressi. Ihmiselle voi tehdä hyvää myös se, että on muutaman hetken päivässä tekemättä yhtään mitään, antaen sekä kehon että mielen levätä.
(http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=onn00004, terveystiedon oppikirja)

Terveys on siis samalla sekä hyvin monimutkainen että yksinkertainen käsite, joka voi olla henkilön omasta ajatusmaailmasta kiinni. Myös jo positiivinen ajattelu voi siis kohentaa hyvinvointia.