2. Puhe- ja yleiskielen erot

Virallinen ja epävirallinen kieli

Kieli jaetaan säännönmukaiseen ja normitettuun kirjakieleen ja vapaampaan puhekieleen. Näiden kahden kielimuodon välillä on yleiskieli, jota voidaan puhua ja kirjoittaa.

Kirjakieli ja yleiskieli ovat asiatyylisiä. Asiatyylinen kieli on ymmärrettävää, selkeää, neutraalia ja tarkkaa. Sen tarkoitus on välittää tietoa tehokkaasti ja yksiselitteisesti, eli siten, että asian voi ymmärtää vain yhdellä tavalla.

Puhekieli on arkikieltä. Arkikieli on myös sosiaalisen median ja tekstiviestien kieli. Puhekieltä ei voi täysin kirjoittaa, mutta puhekielen piirteet siirtyvät kirjoitettuun kieleen. Esimerkiksi slangisanat, lyhennetyt sanat jne.

Se, minkälainen kieli valitaan, riippuu tilanteesta. Virastoissa ja kouluissa puhuttu kieli on yleispuhekieltä, mutta siinä voi olla mukana myös alueen murteen piirteitä.

Muodollisissa (virallisissa) tilanteissa kieli on asiatyylistä. Jos tilanteeseen liittyy henkilöitä, joilla on valtaa ja auktoriteettia, tilanne on usein virallinen. Tilanteeseen liittyy muodollisuuksia, esimerkiksi seisomaan nouseminen tai tietynlainen tervehtiminen (vrt. Hyvää päivää! ja Morjens!). Virallisessa kielessä käytetään tiettyjä fraaseja, kuten “Hyvät naiset ja herrat” ja ”Haluan toivottaa teidät tervetulleiksi.” Joskus virallisissa tilanteissa myös teititellään.

Epämuodollisessa (epävirallisessa) tilanteessa ihmiset tuntevat toisensa, eikä tilanne sisällä sääntöjä tai päätöksentekoa. Silloin puhuja luultavasti valitsee arkityylisemmän ja vapaamman kielen.

Tehtävä

1. Vertaile sähköpostiviestejä. Kumpi on virallista ja kumpi epävirallista kieltä? Mistä sen näkee? Mitä eroja viesteissä on? Kumpi sopii paremmin tähän tilanteeseen? Miksi?


A.

Lähettäjä: Tommi Karhu
Vastaanottaja: tiina.opo@koulu.fi

Mä haen opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Haluun tietää, millanen koe on. Mitä kirjoja pitää lukea? Milloin pääsykoe on? Mikä on pisteraja?


B.

Lähettäjä: Tommi Karhu
Vastaanottaja: tiina.opo@koulu.fi


Hei,

Aion hakea opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Haluaisin tietää, millainen pääsykoe on, esimerkiksi mitä kirjoja pitää lukea, milloin koe on ja mikä on yleensä sisäänpääsyn pisteraja. Kiitos avusta jo etukäteen!

Ystävällisin terveisin, Tommi Karhu

Palauta tehtävä tähän

Tunnilla teimme tehtävän suullisesti.
  • Palauta merkintä

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Korjaa virheet

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

a. Sit ne meni kattoo telkkaria.


b. En tajunnu jutun pointtia.

Sanan pointti voi selittää monella tavalla.

c. Tänään on yhtä lämmintä ku eilen.


d. Vieraat tulee vaan kerran.


e. Samallainen mullekki!


f. Me mennään mielummin kotiin.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen