4. Kukka on kasvin lisääntymistä varten
Kasvit lisääntyvät kukkien avulla suvullisesti
Värikäs kukka houkuttelee hyönteisiä, kuten mehiläisiä ja perhosia. Kukasta nämä hyönteiset saavat makeaa nestettä, jonka nimi on mesi.
Hyönteisen mukaan tarttuu kukasta siitepölyä. Hyönteisen lentäessä toiseen kukkaan siitepöly irtoaa. Siitepölyn kulkeutumista tuulen tai hyönteisten välityksellä kutsutaan pölytykseksi.
Siitepöly yhdistyy toisen kukan munasoluun; tapahtuu hedelmöitys.
Hedelmöityksen seurauksena syntyy uusia siemeniä. Tällaista siitepölyn ja munasolun yhdistymistä ja siementen syntymistä kutsutaan suvulliseksi lisääntymiseksi. Eläimetkin lisääntyvät suvullisesti.
Kuvia istutetuista kukkivista pensaista
Rönsyistä kasvaa uusia kasveja

Monet kasvit voivat aloittaa kasvunsa myös pienistä kasvin osista. Esimerkiksi voikukan juuren palasesta kasvaa uusi yksilö.
Voit itsekin tuottaa uusia kasveja. Kun työnnät viivoittimen mittaisen pajun oksan multaan, siitä voi kasvaa uusi paju!
Kuvia kasvien lisääntymisestä

Piharatamo

Piharatamo on kotoisin Etelä-Euroopasta, josta se on levinnyt ympäri maailman. Suomessakin sitä esiintyy koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.
Kukinta tapahtuu heinä-syyskuussa ja yksi kasvi voi tuottaa jopa yli 20 000 siementä. Siemenet liimautuvat ohikulkijoiden jalkoihin ja tassuihin leviten sinne minne kulkijatkin menevät.
Piharatamoa on yleisesti käytetty lääkekasvina haavojen hoitoon. Lehtiä on vanhaan aikaan käytetty laastarin tavoin ja tulehtuneita haavoja on hoidettu lehtihauteilla. Piharatamon lehdet sisältävätkin bakteereja tappavia ja ihoa rauhoittavia aineita.
Pihasaunio
Pihasaunio on yksivuotinen kasvi. Yksivuotisilla kasveilla, kuten pihasauniolla, siemen talvehtii. Keväällä siemenestä kasvaa uusi kasvi.
Pihasaunio on matala, vain 10–30 cm:n korkuinen kasvi. Sen varsi on tukeva, latvaosastaan haaroittunut. Pihasauniolla on voimakas pääjuuri, jonka avulla se pysyy tukevasti maassa paikoilla, jossa sitä tallataan. Muutenkin se kestää erittäin hyvin tallaamista ja yliajamista. Kasvi on voimakastuoksuinen.
Kukinto on pieni, alle yhden senttimetrin suuruinen mykerö. Pihasaunio kukkii heinä-syyskuussa. Kukinnan jälkeen kukintoihin kehittyy hedelmiä, pieniä pähkylöitä. Yhteen kasviin kehittyy jopa 5000 pähkylää. Kosteana pähkylä on tahmea ja tarttuu helposti ihmisten kenkiin ja eläinten karvoihin ja sillä tavoin leviää uusille kasvupaikoille.
Pihasauniota kasvatettiin aluksi puutarhoissa, mutta sieltä se karkasi luontoon, ja nykyään se kasvaa koko maassa pohjoisinta Lappia myöten. Koko Suomen valloittamiseen kasvilta kului vain noin 100 vuotta.
Siankärsämö

Huiskilomaiset kukinnot muodostuvat pienistä valkoisista tai vaaleanpunaisista, tuoksuvista kukista. Tuoksu houkuttelee hyönteisiä, jotka samalla suorittavat siankärsämön pölytyksen.
Siankärsämö leviää tehokkaasti pintarönsyjen ja siementen avulla.
Talvella siankärsämön varret törröttävät hangesta ja tarjoavat siemeniä lintujen syötäväksi.
Siankärsämö on vanha lääkekasvi. Sitä on käytetty haavojen hoitoon, sillä se sisältää veren hyytymistä edistävää ainetta. Siankärsämöteen sanotaan auttavan vatsavoihin. Nuoria lehtiä voi käyttää salaattiin.
Syysmaitiainen

Kukinto on keltainen mykerö, halkaisijaltaan 2–2,5 cm. Se muistuttaa voikukkaa. Syysmaitiainen kukkii heinäkuusta syyskuuhun. Kukinnan jälkeen kukinto muuttuu harmaaksi hahtuvapalloksi, joka koostuu siemenistä ja niiden "laskuvarjoista" eli sulkahaivenista, joiden avulla siemen voi lentää tuulen mukana pitkiäkin matkoja.
Syysmaitiainen kasvaa koko maassa. Kasvin koko ja ulkomuoto vaihtelevat paljon kasvupaikan mukaan. Etelän rehevillä mailla se on rehevä ja runsas, pohjoisilla tuntureilla pieni ja vaatimaton.
Jos löydät maitiaisen alkukesästä, se on todennäköisesti syysmaitiaisen sukulainen, kesämaitiainen.
Termejä
Termi | Selitys |
---|---|
mesi | Kasvin kukassa valmistuvaa makeaa nestettä. Mehiläiset valmistavat medestä hunajaa. |
siitepöly | Kukasta valmistuvia pieniä sukusoluja. |
pölytys | Tapahtuma, jossa siitepölyä kulkeutuu tuulen tai hyönteisten mukana toiseen kukkaan. |
hedelmöitys | Tapahtuma, jossa siitepöly yhdistyy toisen kukan munasoluun. → Alkaa kehittyä siemen. |
suvullinen lisääntyminen | Tapahtuma, jossa sukusolujen avulla alkaa kehittyä uusi kasvi tai eläin. |
Tiivistelmä
- Siitepöly kulkeutuu toiseen kukkaan (pölytys) joko hyönteisten tai tuulen avulla.
- Siemenen muodostumiseen vaaditaan siitepölyä ja munasolu.
- Kukkivat kasvit lisääntyvät suvullisesti eli ne tuottavat siemeniä.
- Kasvit (esimerkiksi mansikka) voivat lisääntyä myös suvuttomasti mm. rönsyjen avulla.
- Mesi on kasvin kukan makeaa nestettä, joka houkuttelee hyönteisiä.
- Pihalla kasvaa monia kasveja, jotka kestävät kulutusta ja jotka eivät vaadi suurta tilaa kasvaakseen.
- Monet pihan kasvit ovat yksivuotisia. Ne kasvavat siemenestä nopeasti ja myös lisääntyvät nopeasti.