MITEN OPIN VENÄJÄÄ

MITEN OPIN VENÄJÄÄ

✔ Yksi tärkeimmistä seikoista minkä tahansa kielen oppimisessa on jatkuvuus ja kertaus. Minun mielestäni saatte enemmän hyötyä, jos "iskette kielen kimppuun" joitakin minuutteja päivittäin (10-20 min.), enintään puolisen tuntia. Tai ainakin joka toinen päivä, sen sijaan, että kerran viikossa käytte kurssilla ja sitten vain teette läksyjä tunnin - pari jonakin iltana.
 
✔ Lukekaa enemmän venäjäksi ja mieluummin ääneen, lukekaa jopa tällaisia tekstejä, joita ette (paljon tai ollenkaan) ymmärrä. Etsikää vain tuttuja sanoja! Ei ehkä venäläisiä lehtiä, mutta netistä uutisia, jotain muodista, urheilusta yms. Ks. linkkejä. Lukekaa, lukekaa ja vielä kerran LUKEKAA! Minä kiitän omaa lukemisintohimoa, joka alkoi kun opin lukemaan 5-vuotiaana, se auttoi minua pa-a-aljon suomen kielessä. Alussa oli kyllä vaikeaa, kun en ymmärtänyt kaikkea. Sanakirjasta tuli paras ystäväni. Se on sitä edelleenkin, ja vaikka tiedän jo monta tuhatta sanaa, aina löytyy tuntematon sana. Eilen se oli eripura, eripurainen (sana muuten oli katsomassani filmissä), ja samalla opin sanonnan eripuraisuuden riitaomena. Helppo muistaa kun kaikki sanat ovat tuttuja.
 
✔ Alussa on erittäin tärkeää opetella uusia sanoja, konstit siihen varmasti on jokaisella omat. Pitää vain tietää, miten itse oppii parhaiten. Suomea opetellessani kirjoitin suomalaisia sanoja pienille paperilapuille, toiselle puolelle venäjäksi ja toiselle suomeksi. Laitoin ne rasiaan, ja sitten kun oli aikaa, nostin rasiasta yhden, katsoin mikä sana siinä on ja käänsin toiselle kielelle. Eli ei ole väliä, millä kielellä näette sen ensimmäiseksi. Aina voi löytyä jotain; etsivä löytää, sanotaan (Кто ищет, тот найдёт). Itse kertasin sanoja usein TV:tä katsellessani, mutta jokainen löytää oman ajan helposti kotona, vaikkapa vessassa istuessaan :)  Joitakin sanoja yhdistin yhdestä reunasta neulalla ja langalla, että ne muistuttaisivat rannerengasta. Silloin on helppoa ottaa mukaan taskuun tai laukkuun, eivätkä pikkulaput lennä pois. Niitä voi katsoa viraston tai kaupan kassajonossa, lounastauolla kahvilassa tai työpaikalla, junassa tai autossa matkustajan penkillä jne.
 
✔ Oikein hyvä harjoitus oppia sanoja ja niiden oikeinkirjoitusta on kirjoittaa tietokoneella jotain, eli erillisiä sanoja, oppikirjan tekstiä tai fraaseja. Silloin joutuu painamaan jokaista kirjainta erikseen ja vielä sanoa se lisäksi päässä tai ääneen. Se on vain niin tylsää ja kestää mahdottoman kauan. Ainakin alussa. No, kirjoittakaa sitten jokainen opeteltava sana vain paperille monta (!) kertaa. Koneella joutuu kirjoittamaan hitaasti, jokaista kirjainta katsoen ja toistaen ja vielä monta kertaa, siksi kirjaimet sitten muistuvat sinua. Toisaalta, kun kirjoittaa käsin TARPEEKSI monta kertaa yhtä sanaa, käsi itse muistaa sen sanan. Se on vain näin, sormillakin on muisti!

✔ Miten lapsi oppii vierasta kieltä? No, tietenkin kuuntelemalla ensin ja sitten matkimalla. Miksi aikuinen ei voisi saada siitä menetelmästä hyötyä? Onneksi meillä on netti. Nykyään netistä löytyy paljon venäjän kieleen kuuluvaa materiaalia. Jos teillä on nettiyhteys kotona, voitte uteliaasti ja innokkaasti etsiä videoita, kuunnella niitä ja tietenkin TOISTAA perässä. Se vaatii jonkinlaista kielen ymmärtämistä, aivan alussa se ei onnistu.

✔ Jos teillä on venäjänkielisiä ystäviä ja tuttavia, älkää epäröikö kääntyä heidän puoleensa. Uskon että jokainen heistä auttaa mielellään. Kun matkustatte Venäjällä, keksikää kysyttävää myyjiltä, viranomaisilta ja henkilökunnalta asemilla, kaupoissa, kahviloissa jne. Ei päivääkään ilman dialogeja matkalla!