Excel-taulukkolaskenta

Excel

Excelistä pitäisi osata seuraavat
  • Solut ja laskukaavat
  • Solun lukumuodon muuttaminen
  • Funktioiden käyttö: ainakin automaattisen summan käyttö
  • Kaavioiden käyttö
  • Reunaviivojen piirtäminen
  • Sarakkeiden leveyden muuttaminen
Solu
Excelin ruutuja sanotaan soluiksi ja jokaisella solulla on koordinaatti. Esimerkiksi taulukon ensimmäisen solun koordinaatti on A1.

Solun lukumuoto on tärkeä ja se valitaan seuraavasti. Klikkaa haluttua solua hiiren oikealla napilla ja valitse "muotoile solut", jonka jälkeen valitse oikea muoto ja klikkaa OK. Vaihtoehtona on esimerkiksi yleinen, luku, valuutta ja teksti:
  • "Yleinen" on oletustyyppi ja se toimii useimmiten: sisältö voi olla luku tai tekstiä.
  • "Luku" solutyyppi on reaaliluku, jossa saa valita desimaalien määrän.
  • "Valuutta" solutyypin luvun perään tulee automaattisesti euromerkki.
  • "Teksti" solu näkyy sellaisena kuin se on kirjoitettu, mutta soluja ei voi käyttää laskutoimituksissa eikä vertailuissa. Solun tyypin voi pakottaa tekstiksi, kun solun sisällön eteen laittaa heittomerkin '. Esimerkiksi lukujärjestystehtävässä tätä on käytettävä. 
Laskukaavan tekeminen
Koordinaattien avulla soluilla voi tehdä matemaattisia laskukaavoja, joissa voi käyttää esimerkiksi vähennys-, yhteen-, jako ja kertolaskua. Laskukaavan voi kirjoittaa itse esimerkiksi näin: kirjoita johonkin soluun =(A1*A2)/C2+1 ja paina ENTER. Solujen koordinaatteja ei tarvitse kirjoittaa käsin, koordinaatit saa hiirellä klikkaamalla seuraavasti. Esimerkkilaskukaavassa ensin klikkaa haluttua tyhjää solua hiirellä, paina merkkejä "=(", klikkaa hiirellä solua A1, paina merkkiä "*", jne. Lopuksi ENTER.

Excelin funktiot
Excelin valmiiden funktioiden käyttö on usein paljon tehokkaampaa kuin oman laskukaavan tekeminen. Funktioista lisää tällä sivulla tehtävissä.

Tehtävä 1: Excel-lukujärjestys

Valmis lukujärjestys on kuten kuvassa 1, mutta omilla aineilla.


Kuva 1. Excelillä tehty lukujärjestys.

Tee alla olevien ohjeiden mukaan:
  1. Ensimmäiselle riville kirjoita oma nimi kuten kuvassa 1.
  2. Lukujärjestyksen ensimmäisen sarakkeen otsikko on KLO ja ruudun taustaväri on jokin muu kuin valkoinen.
  3. Otsikon KLO alle tulee kellonajat ja taustaväriksi jokin muu kuin valkoinen. HUOM: Kellonaikojen eteen pitää kirjoittaa heittomerkki, jotta toimii. Esimerkiksi '8 - 9. Heittomerkki ei näy lukujärjestyksessä vaan se kertoo Excelille, että solussa on tekstiä ja kellonajat näkyvät kuten ne on kirjoitettu. Muutoin Excelin automaattitunnistus luulee sisällön päivämääräksi ja näyttää tiedot väärin.
  4. Seuraavien sarakkeiden otsikoiksi tulee päivien nimet: MA TI KE TO PE, kukin päivä on omassa ruudussaan, keskitettynä, lihavoituna ja taustavärinä on jokin muu kuin valkoinen.
  5. Lukujärjestyksen ruuduissa pitää olla reunaviiva. Reunaviivat lisätään seuraavasti. Hiirellä valitse haluttu alue, jonka jälkeen "aloitus" työkalupalkissa kohdassa "fontti" on reunaviivojen pudotusvalikko, josta valitse "kaikki reunat".
  6. A-sarake pitää olla kavennettu kuten kuvassa 1. Sarakkeen leveyttä muutetaan hiirellä raahaamalla A ja B laatikoiden välisestä viivasta.
  7. Muuta taulukon nimeksi "Lukujärjestys", taulukon nimi näkyy kuvan 1 alareunassa. Nimeä voi muokata tuplaklikkaamalla nimeä.
  8. Lisää lukujärjestyksen ylä- tai alapuolelle kuva: Excelin "lisää" työkalupalkissa kohta "kuvat".

Tehtävä 2: Excel-kauppalista

Solujen käytön harjoittelu onnistuu hyvin kauppalistan tekemisellä. Kauppalistassa tarvitaan omia laskukaavoja, summafunktiota, solujen lukumuodon muuttamista, reunaviivoja ja sarakkeen leveyden muuttamista. Kauppalistaa ei kannata tehdä oikeasti Excelillä, mutta siinä opitut taidot ovat tärkeitä. Esimerkiksi summafunktiolla on helppo laskea tehdyt työtunnit, jos tunnit ovat Excel-taulukossa. Kuvassa 2 näkyy kauppalista, joka pitäisi tehdä.

https://peda.net/id/a3bd22746f4
Kuva 2. Excelillä tehty kauppalista. Valitun solun koordinaatti ja sisältö näkyvät aina punaisella ympyröidyissä kohdissa.

Tee alla olevien ohjeiden mukaan:

  1. Kirjoita soluun A1 teksti "KAUPPALISTA"
  2. Soluihin A3, B3, C3 ja D3 kirjoita kuvan 2 tekstit lihavoidulla tekstillä
  3. Otsikon "Tuote" alla oleviin soluihin kirjoita kuvassa 2 näkyvät tekstit
  4. Muuta sarakkeen A leveys sopivaksi hiirellä raahaamalla sarakkeiden A ja B välissä olevasta saumasta
  5. Tee kuvassa 2 näkyvät kaksi reunaviivaa
  6. Kirjoita sarakkeessa "Hinta" näkyvät luvut
  7. Hiirellä maalaa tekemäsi luvut, klikkaa maalattua aluetta hiiren oikealla napilla, valitse "muotoile solut" ja valitse "Valuutta".
  8. Kirjoita sarakkeen "Määrä" luvut.
  9. Kirjoita soluun D4 kuvan 2 punaisessa ympyrässä näkyvä kaava, joka kertoo maitopurkin hinnan maitopurkkien määrällä.
  10. Kopioi solu D4 soluihin D5, D6, D7, D8 ja D9. Excel automaattisesti muuntaa laskukaavan oikeaksi siten, että jokaisella rivillä yhteissumma pitäisi näkyä oikein.
  11. Tee soluun D10 summafunktio, joka laskee yllä olevat luvut yhteen: valitse solu D10 ja klikkaa kuvassa 2 näkyvää kohtaa "Automaattinen summa".

Tehtävä 3: Excel-kaaviot

Tee kuvassa 3 näkyvä taulukko. Kysymykset 1-4 on kyselyn kysymyksiä, joihin jokaiseen vastataan numerolla 1-5. Taulukon luvut tarkoittavat vastausten määrää: esimerkiksi kysymykseen 1 vastasi 0 ihmistä arvosanalla 1.

https://peda.net/id/acb8eeb26f4
Kuva 3. Tee kuvan tauilukko.

  1. Kun taulukko on valmis, maalaa hiirellä talukko solusta A1 soluun F5.
  2. Klikkaa työkalupalkista "Lisää" ja valitse "Lisää pylväs- tai palkkikaavio".
  3. Valitse sopiva kaavio.
  4. Kaavion tiedot saattavat olla hassusti ryhmitelty ja tuolloin klikkaa kaaviota, sitten klikkaa työkalupalkista "Vaihda rivi tai sarake".
  5. Klikkaa kaavion otsikkoa ja muuta se haluamaksesi.
  6. Pohdi opettajan kanssa mihin muuhun kaavioita voisi käyttää.

Ohjeet Excelin ympyräkaavion tekemiseen

Ympyräkaavio on hyvä, jos haluat esittää 2-5 asian suhteen kokonaismäärästä. Jos vertailtavia asioita on esimerkiksi 10, silloin ympyrään tulee liian monta sektoria ja silloin kannattaa käyttää viiva- tai pylväskaaviota. Ympyräkaavio voi olla kaksi- tai kolmeulotteinen ja tämän tekstilaatikon alapuolella on kuva kolmeulotteisesta ympyräkaaviosta.

Tässä tarkempi ohje. Jos esimerkiksi tiedät autoliikkeen neljän automerkin vuoden 2019 myyntimäärän, sen esittämiseen ympyräkaavio sopii erittäin hyvin:
  1. Kirjoita jokainen automerkki omaan soluun allekkain kuten on tehty esimerkkikuvassa
  2. Kirjoita automerkin viereiseen soluun merkin myydyt autot
  3. Kuvan esimerkissä hiirellä valitaan alue A2:B5
  4. Työkalupalkista valitse näkymä "LISÄÄ"
  5. Kaaviot kohdasta valitse ympyräkaavio (2- tai 3-ulotteinen ympyrä)
  6. Tuplaklikkaa kaavion otsikkoa ja kirjoita jotain sopivaa
  7. Kaaviokuvan reunasta raahaa hiirellä sopivaan kohtaan
  8. Kaaviokuvan reunapalloista voit muuttaa kaaviokuvan kokoa.

Excelin funktiot: kokeile ainakin funtioita JOS, KESKIARVO, MAKS ja SUMMA

Funktioiden käyttö helpottaa ja ne löytyy "aloitus" työkalupalkista tai funtion voi kirjoittaa käsin. Kaikki funtiot kirjoitetaan siten, että ensin merkki = ja funtion nimi, jonka oikealla puolella sulkujen sisällä määritellään funktiolle annettavat solut. Esimerkiksi summafuntiota voisi käyttää näin: =SUMMA(C2:C4), jossa summafunktio laskee yhteen solujen C2, C3 ja C4 luvut. Alla muita hyödyllisiä funktioita:

JOS()
JOS funtio on erilainen kuin muut tässä funtioluettelossa. Jossille pitää antaa kolme parametriä puolipistein eroteltuina. Ensimmäinen parametri vertailee soluja. Jos vertailu on tosi, silloin funtio valitsee 2. parametrin ja epätodessa valitsee 3. parametrin. Funtiota voi käyttää esimerkiksi näin: =JOS(C2>2;"OK";"PÖÖ") tai JOS(C2>D2;"OK";"PÖÖ"). Teksti OK tai PÖÖ tulee soluun riippuen siitä mikä luku on solussa C2.

KESKIARVO(
)
Keskiarvo funtio laskee valittujen solujen lukujen keskiarvon. Esimerkiksi =KESKIARVO(C2:C6). Näin saat helposti esimerkiksi matematiikan kokeiden keskiarvon.

LASKE()
Laske funtio laskee valittujen solujen lukujen lukumäärän.

MAKS()
Maks funtio näyttää valittujen solujen lukujen suurimman luvun. 

MIN()
Min funtio näyttää valittujen solujen lukujen pienimmän luvun.

SUMMA()
Summa funktio laskee valittujen solujen luvut yhteen. Tehtävässä "kauppalista" käytetään summafunktiota.