Ohjeita kemian opiskeluun

Kemian opiskelu Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa

Kaikki kemian opintojaksot pidetään "hybridinä" eli voit osallistua oppitunneille luokassa tai etäyhteyden kautta . 

Kemian lisäksi voit opiskella myös pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa ja monia muitakin oppiaineita halutessasi etäyhteyden kautta. Voit tutustua tarjontaan TYKin verkkosivuilla

Kaikki opintojaksolle ilmoittautuneet saavat ennen opintojakson alkua Wilmassa viestin, josta löytyy salasana opintojakson Peda.net -sivulle. Sivulta löydät tarvittavat materiaalit ja etäosallistujien linkin tuntien Google Meettiin. Peda.netin käyttö edellyttää maksuttoman tunnuksen luomista Peda.nettiin osoitteessa peda.net/:register

Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa kaikki opinnot pidetään uuden, vuoden 2021 opetussuunnitelman mukaan. Uuden ja vanhan opetussuunnitelman välillä on hyvä vastaavuus, joten voit hyvin jatkaa keskeytyneitä lukio-opintojasi tai valmistautua ylioppilaskirjoituksiin TYKissä. 

vanha kurssi → uusi opintojakso
KE1 → KE1+2 
KE2 → KE3 
KE3 → KE4 
KE4 → KE5 
KE5 → KE6

Mikäli haluat suorittaa vain pakolliset kemian opinnot (vanha KE1-kurssi), sisällytä opintoihisi KE1+2-opintojakso, joka hyväksiluetaan KE1-kurssia vastaavaksi.

Mikäli suunnittelet kemian valinnaisten opintojen suorittamista, sisällöt ovat hyvin pitkälti samat kuin vanhassa opetussuunnitelmassa, mutta tulevat vastaan vähän eri järjestyksessä. 

Ainemäärälaskut aloitetaan jo pakollisella KE1+2-opintojaksolla, vaikka vanhassa opetussuunnitelmassa ne alkoivat valinnaisella KE2-kurssilla. Kemian koko oppimäärän opiskelu kannattaa siis aloittaa jo opintojaksosta KE1+2, vaikka olisit aiemmin lukenut KE1-kurssin (tai opiskele itsenäisesti ainemäärälaskujen perusteet ennen KE3-opintojaksoa).

Energia ja polymeroituminen ovat jonkin verran vaihtaneet paikkaa KE3- ja KE4-kursseilta vastaaville KE4- ja KE5-opintojaksoille. Jos olet lukenut KE3- tai KE4-kurssin aiemmin, mutta et molempia, voi olla hyvä ajatus osallistua sekä KE4- että KE5-opintojaksoille, vaikka osa asioista voikin tulla kertauksena.

Oppimateriaali

Kaikilla opintojaksoilla käytetään Editan Ioni-oppimateriaalia (paperi- tai sähköinen). 

Kaikkien kemian opintojaksojen oppitunneille voi osallistua myös etänä. Mikäli suoritat opintojaksoja "tenttien" tai osallistut tunneille vain etänä, on suositeltavaa hankkia oppikirjasta digitaalinen versio, joka sisältää esimerkiksi kokeellisten töiden videot. Digitaalisessa kirjassa on myös esimerkiksi lisäharjoituksia, esimerkkien ohjevideoita ja muuta sisältöä, joka voi tukea itseopiskelua.

Kemian tunneille mukaan

Kemian opinnoissa tarvitaan laskinta ja taulukkokirja voi olla kätevä. Tunneilla oppikirja ja esimerkiksi puhelimen laskin tai ilmainen Geogebra-sovellus tai Desmos-sovellus ovat riittävät apuvälineet. 

Pakollisen KE1+2-opintojakson koe tehdään paperilla. Saat opettajalta tarvittavan kaava-arkin, mutta tuothan mukanasi oman laskimen (nelilaskin riittää). 

Valinnaisten opintojaksojen (KE3-KE6) kokeet voi suorittaa koepäivänä paperilla tai sähköisesti (Abitti-kokeena). Jos valitset kokeen paperilla, tarvitset useimmiten taulukkokirjan ja laskimen. Uusin MAOLin taulukkokirja (punainen) on kemian osuudeltaan laajin ja siksi suositeltava.

Jos valitset sähköisen kokeen, tarvitset mukaan oman kannettavan tietokoneen, joka käynnistetään koetilaisuudessa Abitti-koejärjestelmään. Koejärjestelmä sisältää tarvittavat taulukot ja apuohjelmat. 

Sähköisissä kokeissa käytettävä Abitti-ympäristö ei vaadi kovin kovaa suorituskykyä koneelta eikä edellytä mitään asennuksia. Abitin käyttöä on mahdollista harjoitella esimerkiksi aineohjauksessa ennen koetilannetta. Saat halutessasi koulukirjastosta lainaan "Abitti-tikun", jolla voit kokeilla koneen käynnistämistä Abittiin myös kotona. Ohjeita käynnistämisen testaamiseen tikun kanssa kotona löydät täältä.

Kemian opinnoissa ei ole varsinaisia ennakkotietovaatimuksia

Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa voit suorittaa kaikki kemian valtakunnalliset opinnot yhden vuoden aikana. Jos olet kertaamassa, voit hyvin aloittaa opinnot opintojaksosta KE3 ennen KE1+2 -opintojakson suorittamista. Jos lukion kemia on sinulle uutta, on tärkeä aloittaa KE1+2-opintojaksosta. Kemian valtakunnalliset valinnaiset opinnot (KE3-KE6) on hyvä suorittaa numerojärjestyksessä. Opintotarjonnassa KE3 ja KE4 on tarjolla myös 4. jaksossa, jossa ne voidaan suorittaa rinnakkain.

Monia huolettaa matematiikan osaaminen kemian opintoja aloittaessa. Kemian ensimmäiselle opintojaksolla KE1+2 ei kuitenkaan ole varsinaisia ennakkotietovaatimuksia. Opintojaksolla käsitellään jonkin verran laskuja, joissa esiintyy prosenttilaskentaa ja opintojaksolla tutustutaan ensimmäisen kerran ainemäärälaskuihin. Kemian ensimmäisessä opintojaksossa käytetään siis prosenttilaskuja ja peruslaskutoimituksia, jotka ovat tuttuja yläkoulusta ja joita harjoitellaan opintojakson aikana. 

Opintojaksolla KE3 (vanha KE2-kurssi) jatketaan kemian laskuja ja ratkaistaan esimerkiksi tuntematon ensimmäisen asteen yhtälöstä sekä tehdään suoran sovitus mittaustuloksiin Geogebran kanssa. Opintojaksolla vaadittavat taidot opit matematiikan moduulissa MAY1 tai voit harjoitella opintojakson aikana. Suoran sovitusta Geogebrassa harjoitellaan myös esimerkiksi moduulissa MAB4, mutta se ei ole ennakkovaatimus KE3-opintojaksolle.

Opintojaksolla KE5 hyödynnetään yhtälöpareja, joita tarkastellaan myös moduulissa MAY1. Opintojaksolla KE6 hyödynnetään logaritmeja pH-käsitteen tarkastelussa. Logaritmeihin ja eksponenttiyhtälöiden ratkaisuun tutustutaan kemian opintoja laajemmin myös moduulissa MAB4.

Liitteet:

Esseeohje kemian kursseille.pdf
Kemian tasot.pdf
kemian tehtäviin vastaaminen.pdf

Kemian sähköiset ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilaskirjoituksissa koe suoritetaan sähköisenä. TYKin kemian opinnoissa sähköisiin kokeisiin harjoittelu tapahtuu erityisesti syventävillä kemian opintojaksoilla KE3-KE6. Kaikkien syventävien opintojaksojen kokeen voi tehdä koepäivänä sähköisesti. Ilmoittautumiset sähköisiin kokeisiin kerätään opintojakson aikana. Ohjelmien käyttöön saa tukea myös aineohjauksesta ja matikkaklinikasta.

Kemian ylioppilaskokeessa opiskelijan käytössä ovat myös sähköiset matematiikan välineet eli esimerkiksi Geogebra-ohjelman piirrostyökalut ja CAS-laskin ja muut ohjelmat, joista osalla voi myös tehdä kemiallisia merkintöjä. 

Geogebran voit ladata koneelle tai käyttää sitä verkossa täällä:
www.geogebra.org
Geogebra 6 suora linkki

Erityisesti Geogebran harjoittelu on TYKissä mahdollista myös MAY15-opintojaksolla, joka keskittyy matematiikan ratkomiseen Geogebralla. Tietoa löydät matematiikan ainesivulta. Matematiikka, lyhyt​ 

Kemiallisten rakenteiden piirtämiseen on käytössä kuitenkin myös MarvinSketch -ohjelma, jonka voit ladata koneellesi täältä:
chemaxon.com/products/marvin/marvinsketch/

Asentamisohjeita löydät täältä: peda.net/p/Misha/oo/opiskelijat/ma
Yksityiskohtaiset ohjeet rekisteröitymiseen ja asentamiseen myös täältä: peda.net/p/myllyviita/OrbitaaliMarvinSketch2/ma

Ohjelman käyttöön tarvitaan myös lisenssitiedosto, jota voit tiedustella kurssin opettajalta. 

Ohjeita ohjelman käyttöön suomeksi voit katsoa myös näissä osoitteissa:
Perusvideot Ylioppilastutkintolautakunnalta: abitti.fi/fi/ohjeet/kemian-rakennekaavojen-piirtaminen/
Laaja oppimateriaali yksityiskohtaisin kuvin: peda.net/p/myllyviita/OrbitaaliMarvinSketch2
Perusasioista ohjevideoita: peda.net/p/marikasuovanen/ohjevideoita
Kokoelma erilaisia ohjevideoita: peda.net/oppimateriaalit/kemia/marvinsketch/vk
Mikäli käytät Editan Ioni-sarjan digitaalisia oppikirjoja, löydät myös kirjan kappaleista esimerkkivideoita MarvinSketch-ohjelman käytöstä.

Ohjelmasta on hyvin karsittu verkkoversio täällä: marvinjs-demo.chemaxon.com/latest/

Uusi Ketcher piirtämisohjelma on selainpohjainen ja sitä voit kokeilla esimerkiksi täällä:
https://lifescience.opensource.epam.com/KetcherDemoSA/index.html 

Kaavojen kirjoittamiseen on Abitissa om kaavaeditori. LaTeX-kaavankirjoitukseen perustuvan editorin käyttöä voit kokeilla täällä:
https://math-demo.abitti.fi/

Editorin idea on poistaa opiskelijalta pakko osata LaTeX-koodia, mutta jotkut kokevat sen helpommaksi kuin editorin nappuloiden kliksuttelun. Esimerkiksi painikkeen klikkaamisen sijaan voi kirjoittaa näppäimistöllä ^ ennen yläindeksiin tulevaa asiaa ja _ ennen alaindeksiä. Jos koodi kiinnostaa, voit katsoa keskeiset komennot esimerkiksi täältä:
https://peda.net/rautavaara/ohjeita/muita-ohjeita/latexia-pdf:file/download/09c1f7a81049b63435e48ad24164f293d7f672d7/LaTeXia.pdf

Sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa voi joutua käyttämään toimisto-ohjelmia ja vaaditaan perustietokonetaitoja. Kuvaajien piirtämistä voit harjoitella esimerkiksi tällä materiaalilla Ohjeita diagrammien piirtämiseen

LoggerPro on ohjelma, jolla voi analysoida mittausdataa kuten esimerkiksi titrauksessa muodostuvaa pH-käyrää. Tässä video LoggerProsta ja parista muusta vaihtoehdosta.
peda.net/p/saripiisi/titraus_opiskelijatyona/koulutusmateriaalit/videoita

Töölön yhteiskoulun aikuislukion opiskelijat saavat LoggerPro -ohjelman maksutta opiskelukäyttöön. Voit tiedustella lisenssiä kurssin opettajalta.

Sähköisen kokeen rakenteen tiedote:
https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Sahkoinen_tutkinto/ke_tiedote_fi.pdf
Käytössä olevat ohjelmat: 
https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-toimeenpano/kokeen-tekniset-jarjestelyt/koejarjestelman-oheisohjelmat 

Esimerkkejä sähköisistä yo-koetehtävistä löydät esimerkiksi YLEn Abitreenit-sivustolta:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/yo-kokeet-kemia