Uskonto

Uskonnon etiikan esitelmä kevät 2021

Abortti

Abortti eli raskauden keskeytys. Se tehdään tyypillisesti ennen 12.raskausviikkoa tai erittäin painavasta syystä myöhemminkin, mutta tähän tarvitaan erityislupa Valviralta. Vuonna 2014 abortteja tehtiin yhteensä 9780 kappaletta, joista huomattava osa oli sosiaalisista syistä. 7 kappaletta abortin syyksi kerrottiin rajallinen kyky lapsen huolehtimisesta.  Abortti voidaan tehdä, jos raskaus on alkanut raiskauksesta, äiti tai sikiö on hengenvaarassa, äidillä on entuudestaan jo neljä lasta tai hän on yli 40-vuotias sekä silloin, jos äiti on alle 17-vuotias. Mutta käytännössä kumminkin kaikki aborttia pyytävät saavat sen, vaikka kaavintaan tarvitaankin kahden lääkärin lausunto.

Raskauden kesto sekä omat mielipiteet kuitenkin vaikuttavat siihen, kuinka abortti lopulta tehdään. Asiasta kannattaa puhua lähiaikuisen, terveydenhuollon ammattilaisen tai ystävän kanssa, jos jokin mietityttää. Asioita ei kannata pitää sisällään, se helpottaa omaa oloa ja saat mielenrauhan, jos puhut jollekin luotettavalle henkilölle.

Abortin tekotapoja on kaksi; lääkinnällinen ja kirurginen. Nämä eroavat toisistaan siinä suhteessa, että kirurgisessa abortissa sikiö kaavitaan kohdusta pois ja lääkinnällisessä abortissa lääkettä annostellaan emättimeen niin, että kohtu alkaa supistelemaan ja lopulta tyhjenee. Lääkkeen annostelua tehdään 1-3 päivän välein. Tämä on turvallinen keskeytysmuoto etenkin ennen 9.raskausviikkoa tehtäville aborteille. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että joudut ottamaan kipulääkettä, kun kohtu alkaa supistelemaan, mutta kipu on verrattavissa kuukautiskipuihin tai kramppeihin. Sairaalassa olo vaihtelee muutamasta tunnista muutamaan päivään. 

Kirurginen raskaudenkeskeytys eli kaavinta tehdään tyypillisesti nukutuksessa, joten se ei satu. Siinä kohdunsuuta laajennetaan ja kohtu tyhjennetään imulaitteella. Kotiin pääsee normaalisti jo muutaman tunnin kuluttua, mutta silloin olisi hyvä olla saattaja mukana.

On kuitenkin pieni riski siihen, että joutuisit jäämään runsaan verenvuodon takia sairaalaan tarkkailuun yön yli. Suurin piirtein kolmen viikon päästä abortista olisi hyvä käydä jälkitarkastuksessa. Tällöin tehdään raskaustesti, jolla saadaan selville, että kohtu on varmasti tyhjentynyt ja raskaus päättynyt. Silloin on myös hyvä keskustella lisätuen tarpeesta sekä psyykkisestä hyvinvoinnista. Samalla päätetään ja keskustellaan jatkossa käytössä olevasta ehkäisymenetelmästä. 

On tutkittu, ettei yksittäisellä onnistuneella raskaudenkeskeytyksellä ole vaikutusta hedelmällisyyteen, joten on täysin mahdollista, että lapsia voi saada, vaikka takana olisi yksi keskeytys esimerkiksi huonon elämäntilanteen takia.

Abortti on hankala aihe. On käyty keskustelua, että se olisi väärin, koska sikiö murhattaisiin. Joidenkin mukaan Raamatussa aborttiin ei oteta kantaa, mutta siinä puhutaan kunnioittavasti kohdussa olevasta ihmiselämästä ja yksi kymmenestä käskystä on ”Älä tapa”.  Mutta kuitenkin piispojen sosiaalieettisessä kannanotossa kerrottiin, että abortti ei ole ehkäisykeino, mutta se on perusteltua erittäin huolellisen harkinnan jälkeen.

Oma kantani asiaan on se, että se on ok, jos tuleva äiti ei voi huolehtia lapsesta, ja edellä mainituista syistä lapsen pitäminen ei ole mahdollista. Toisaalta se on väärin, mutta itse olen vähän ristiriitaisissa tunnelmissa asian suhteen, että olenko puolesta tai vastaan.

Ymmärrän asian siinä suhteessa, jos äiti tai sikiö on oikeasti hengenvaarassa, eikä mitään muuta ole tehtävissä sekä silloin, jos sikiö on saanut alkunsa raiskauksesta tai mahdollisesti kyseessä olisi suunnittelematon raskaus eikä vanhempi välttämättä kykenisi huolehtimaan lapsesta, mutta miksi silloin ei vain synnyttäisi sitä ja antaisi adoptioon? Itse luultavasti tekisin niin, jos tilanteessa olisin. Mutta toiselta kantilta katsottuna.. se on väärin, koska sikiö tapettaisiin kohtuun, vaikkei se siinä vaiheessa raskautta lapselta näytäkään. Sydäntä raastavaa lukea tarinoita siitä, kun on jouduttu tekemään abortti, vaikka äidin tilanne on ollut henkisesti ja fyysisesti hyvä eikä mitään ongelmaa ole ilmennyt.

 

LÄHTEET:

Mehiläinen

Suomen Evankelis-luterilainen kirkko

Terveyskirjasto

Terveystalo

Wikipedia