Selkärangattomat

Sudenkorento

Sudenkorennot ovat petoja. Aikuiset sudenkorennot syövät lentäviä hyönteisiä kuten hyttysiä, paarmoja, mäkäräisiä ja joskus jopa hämähäkkejä ja muita sudenkorentoja. Pienet hentosudenkorennot syövät pikku hyönteisiä esimerkiksi kirvoja. Sudenkorentotoukka syö eläinplanktonia ja vesieläimiä.

Sudenkorennon munan kypsymisajassa on vaihtelua. Osa lajeista talvehtii munana. Niillä lajeilla jotka talvehtivat toukkana muna kypsyy muutamasta päivästä pariin viikkoon. Tämän jälkeen siitä kuoriutuu pieni toukka, joka hakeutuu veteen. Toukkavaihe voi kestää muutamasta viikosta useisiin vuosiin, riippuen lajista ja olosuhteista, kuten lämpötilasta ja ravinnon määrästä. Aikuisvaiheen lähestyessä toukka lopettaa syömisen, nousee vedestä rantakasvillisuuden sekaan, kuivattaa itsensä ja kuoriutuu. Sudenkorento ei koteloidu vaan toukka kokee muodonmuutoksen jossa muuttuu aikuiseksi sudenkorennoksi. Sudenkorennon kuoriutuessa sen siivet ovat kasassa ja se on lentokyvytön ja siksi altis pedoille. Myös kehitysvammat epäonnisesta kuoriutumisesta ovat yleisiä. Aikuinen yksilö voi lajista riippuen elää muutamista tunneistasta (eräät päivänkorentolajit) , päiviin, viikkoihin ja useisiin kuukausiin ja niillä on usein kesälepo. Suomessa elävistä lajeista pitkäikäisimpiä ovat idänkirsikorennot, joiden toukkakehitys vie pari kuukautta. Ne kuoriutuvat syyskesällä, talvehtivat aikuisena ja lisääntyvät vasta talvehtisen jälkeisenä keväänä. Idänkirsikorennon elämä voi kestää jopa 10 kuukautta.

Sudenkorennot ovat taitavia lentäjiä. Ne lentävät jopa 36 km:n tuntivauhtia ja pystyvät pysähtymään ilmassa sekä lentämään sivuttain. Sudenkorennot osaavat tehdä myös silmukoita ja lentämään jopa takaperin. Tämän mahdollistaa kyky käyttää molempia siipipareja itsenäisesti.

Sudenkorennoilla on suuret verkkosilmät ja niiden näköalue on 360 astetta, eli yksi eläinkunnan laajimmista. Verkkosilmässä voi olla jopa 10 000 ommatidia (yksinkertaista silmää eli verkkosilmän linssiä) ja kuutta erityyppistä näkösolua. Lisäksi ne havaitsevat ainakin valon polarisaation, joka onkin sudenkorennoille elintärkeää lisääntymisen ja levittäytymisen vuoksi. Verkkosilmillä on helppo havaita liikettä, mutta paikallaan olevia kohteita on vaikeampi nähdä.

Sudenkorentolajeja Suomesta löytyy 62 kappaletta mm. Keijukorennot, Tytönkorennot, Sulkakoipikorennot, Ukonkorennot, Jokikorennot, Purokorennot, Kiiltokorennot, Hukankorennot, Sinikorennot, Lampikorennot ja Syyskorennot.