Kiusaamiseen puuttuminen

Toimintamme kiusaamistapauksissa

Koulukiusaamisella tarkoitetaan tahallaan ja toistuvasti aiheutettua pahaa mieltä toiselle oppilaalle. Koulukiusaaminen voi ilmetä fyysisenä tai henkisenä väkivaltana.
 

* Kaikilla koulumme opettajilla, riippumatta siitä kuuluuko KiVa-tiimiin, on vastuu ja velvollisuus puuttua havaitsemaansa tai tiedoksi saatuun kiusaamiseen.

* Opettaja, joka havaitsee tai saa tietoonsa kiusaamista, täyttää tilanteesta ns. seulontalomakkeen.

* Lomake täytetään aina, mutta se ei välttämättä johda KiVa -tiimin selvittelyyn. Esimerkiksi yksittäiset konfliktit ja riidat lasten välillä ohjataan luokanopettajan/luokanvalvojan selvitettäväksi. Seulontalomake jää meille tiedoksi, jos tilanne vaikkapa uusiutuu tai muuttuu jonkin ajan kuluttua.

* Tilanteissa, jotka eivät ohjaudu KiVa -tiimin selvitettäväksi, luokanopettaja/luokanvalvoja keskustelee vakavasti tilanteeseen osallistuneiden oppilaiden kanssa ja tekee selväksi, että he ovat toimineet tavalla, jota koulussa ei hyväksytä.

* Systemaattisen kiusaamisen tunnusmerkit täyttävistä tapauksista välitetään tieto KiVa-tiimille. Tiimin yhteyshenkilö järjestää kiusaamisasian kahden tiimiläisen selvitettäväksi. Tällöin oma luokanopettaja tai -valvoja ei osallistu selvittelyyn.

* Selvittelyssä pyritään saamaan käsitys tapahtumien kulusta ja rooleista, pääsääntöisesti haastatellaan jokainen oppilas erikseen. Nämä kaikki kirjataan KiVa-lomakkeille.

* Sen jälkeen tiimiläiset kirjoittavat asiasta Wilma-viestin kiusaamistilanteeseen osallistuneiden kotiin. Siinä pyritään kertomaan oman lapsen/nuoren osallistuminen (kiusaaja/kiusattu) ja mahdolliset muut esille tulleet seikat. 

* Wilma-viestin saatuaan perheessä on hyvä keskustella oppilaan roolista ja kiusaamisesta yleensäkin.

* Tiimi pitää n. 2-3 viikon seurantajakson, jonka jälkeen pidetään tiimiläiset keskustelevat kiusatun kanssa ja selvittävät sen hetkisen tilanteen.

* Mikäli kiusattu kertoo kiusaamisen loppuneen, tapaus arkistoidaan.

* Mikäli kiusaaminen on keskusteluista huolimatta jatkunut tai uusiutuu jonkin ajan kuluttua, kutsutaan isompi tiimi koululle asiaa ratkaisemaan. Tällöin kutsutaan myös huoltajat ja mahdollisesti koulun oppilashuoltoon kuuluvia asiantuntijoita.