SUOMEN KESKIAIKA
1. SUOMEN KESKIAIKA ALKAA
1000-luvulla Suomessa oli kolme isompaa heimoa Heimot olivat Varsinais-Suomi , Häme ja Karjala.
1100- luvulla katollinen kirkko ja ortodoksinen kirkko leivisi suomeen.
Paavi varmisti katollisen kirkon leviämisen Ruotsin kuninkaan ja piispojen avulla. Ruotsiteki katollisen kirkon kanssa sotaretkiä Suomeen joita kutsuttiin ristiretkiksi.Ristiretkiä tehtiin yhteensä yhdeksän.
Saksalaiset kauppiaat painostivat Ruotsin ja Novgorodin rauhaan.Rauha solmittiin pähkinäsaaressa vuonna-1323.
Rauha sai nimekseen pähkinäsaaren rauha.
.
2. LINNOJA ITÄMAAN SUOJAKSI
Suomeen rakennettiin keskiajalla linnoja joilla suojeltiin Ruotsin itäistä osaa.Linnat rakennettiinvaikeisiin paikkoihin esim raaseporin linnan pohja on pysty suora kallio jota on mahdoton kiivetä ilman apuvälineitä.
Suomen ensimmäiset linnat olivat Hämeen linna ja Turun linna.
Seuraavaksi rakennettiin Hämeen linna, Viipurin linna , Olavin linna, Kasteholman linna ja Raaseporin linna. Raaseporin linna hylättiin koska olut kellarin katto romahti . Olut oli tärkeää ihmisille keskiajalla.
Turun linna oli isoin linna keskiajalla. 1800 luvulla linnat olivat jo museioita.
keskiajalla Turun linnaan pudotettiin pommeja. Toisen maailman sodan jälkeen tehtiin laajoja korjauksia.
Turun linna
Raaseporin linna
3 POHJAN MAAT ALOITTAVAT YHTEISTYÖN
Kalmarin unioni syntyi vuonna 1397 Norjan ja Tanskan kuningatar Margareetan aloitteesta. Kalmarin linnassa sovittiin Tanskan ,Norjan ja Ruotsin välisestä liitosta
Unijonin tehtävä oli pitää pohjolan valtiot ikuisesti yhdessä. Kuninkaan tuli hallita pohjolan kolmea valtakuntaa niiden omien lakien mukaan. Se oli kuitenkin aika hankalaa koska jokainen halusi toimia omalla tavallaan. Suomi sai olla aika rauhassa sillä päätökset tehtiin kaukana Tanskassa.
Unioni aika oli riitaisaa sillä Ruotsi ja Norja kiistelivät melkein jatkuvasti.Suomessa oli kuitenkin aika turvallinen olla sillä unioni suojeli Suomea Venäjältä.Ruotsiin kruunattiin kuningas joka halusi näyttää voimansa. Hän vangitsi yli sataihmistä ja tappoi kaikki ihmiset. Sitä kutsutaan Tukholman veri löylyksi. Tämän jälkeen yli satavuotias unioni lopettiin.
Unioni rupesi rakoilemaan vuonna 1430 kun Margaleetta kuoli.
4. MAAN VILJELY KESKIAJALLA
Talon pojat saivat elantonsa maan viljelystä, metsästyksestä ja kalastuksesta. Talonpojat tekivät vaihtokauppaa esimerkiksi turkiksilla. Näin he saivat suolaa, kankaita ja aseita. Muuten lähes kaikki valmistettiin itse.
Maata viljeltiin keskiajalla kaski viljelynä ja pelto viljelynä. Kaskemalla tehtiin uutta peltoa. Poltettiin metsää, sitten siemenet laitettiin tuhkaan joka lannnoitti maan hyvin. Sadosta tulisi näin parempi. Pelto viljely yleistyessä ihmiset pysyivät paikallaan ja syntyi kyliä. Keskiajalla oli sarkoja joilla jaettiin pellot pieniin kapeisiin osiin. Peltoja vuoroviljeltiin joka tarkoittaa että kasvattevia kasveja vaihdaltiin. Näin maapysyyparenpana.
keskiajalla asuttiin hirsisissä savupirteissä joissa ei ollut ikkunoita vaan valoa saatiin päreistä. Sisällä oli hämärää eikä huonekaluja ollut paljon. Kaikki asuivat samassa tilassa. Eläimet olivat talvella myös sisällä.Miehen sana oli keskiajalla laki ja se koski niin vaimoa kun lapsia isännän aika kului peltotöissä, eräretkillä ja kauppamatkoilla. Vaimo hoiti kaiken muun.
Erikoista oli talon lämmittäminen. Talon nurkassa oli suuri kivinen uuni. Silloin ei ollut savupiippua joten savu tuli sisälle. lopulta savu hälveni jatupa jäi lämpimäksi
5. KIRKOT JA LUOSTARIT AUTTOIVAT IHMISIÄ
Suomen ensimmäinen luostari perustettiin keskiajalla. Luostarit olivat tieteen ja taiteen keskuksia jossa kristinuskoiset munkit ja nunnat rukoilivat, opiskelivat, auttoivat ihmisiä ja tekivät monenlaisia töitä.
Suomen luostareista kuuluisin oli Naantalin birgittalaisluostari.
Pyhä Birgitta syntyi vuonna1303 Ruotsissa. Hän meni naimisiin 13 vuotiaana. Hän sai kahdeksan lasta .
Birgitta oli aikansa tärkeinpiä uskonnollisia vaikuttajia ja pohjolan ainoa naispyhimys. Hän oli Ruotsin ensimmäinen Euroopan laajuisesti tunnettu nainen.
Hän kuoli vuonna 1373. Birgitan ansiosta Vadstenaan perustettiin hänen kuoltuaan luostari joka vihittiin vuonna 1384. Tämä oli ensimmäinen naisille tarkoitettu luostari joka sivisti naisia.Hän kirjoitti myös kirjoja.
Keskiajalla rakennettiin kymmeniä kivikirkkoja. Tavallisille ihmisille suuri kivikirko oli mahtava nähtävyys keskiajalla . Se herätti ihastusta ja kunnioitusta.Keskiajlla katollinen kirkko auttoi monissa asiossa . Kirkko oli sisältä hieno , kirkkosali oli koristeellinen. Katossa ja seinillä olevat isot ja koristeelliset maalaukset kertoivat raamatun tapahtumista ja kirkon opetuksista. Katollisella kirkolla oli paljon tehtäviä ja valtaa.Kirkko oli tärkeä ihmisille syntymästä kuolemaan. Turun piispa toimi kirkon päämiehenä ja koko Suomen johtajana. Suomen ensimmäiset koulut perustettiin kirkkojen yhteyteen.
Keskiajalla Laitilassa oli neljä kirkkoa. Keskustassa,Soukaisissa, Untamalassa ja Kodjalassa. Keskustan Pyhän Mikaelin kirkko on keskiakainen kivikirkko joka rakennettiin 1460-1483 välisenä aikana. Varsinais Suomen alueelle rakennettiin kivikirkot myös esimerkikksi Kalantiin, Mynämäkeen, Turkuun ja Naantaliin.
6. PORVAREITA JA MESTAREITA
keski aikainen suomi
Turku, Viipuri, Porvoo, Rauma, Ulvila ja Naantali kikki ovat veden rannala jotta laivat pääsisivät mahdolisimman lähelle eri kaupunkeja. Keskiajalla tuotiin ja vietiin tavaraa laivoilla.Porvarit olivat kauppi oita ja käsityö läisiä kauppiaalla saattoi olla oma vene mistä kauppias myi tavaraa. Raatit olivat keski ajalla vartioita ja he saivat päättää kaupungin asioista.Suomeen tuotiin laivoilla suolaa, rautaa ja kangkaita. Ulkomaille vietiin laivoilla turkista, puuta, kuivattua haukea, suola kalaa ja voita.
Turussa joka heinäkuu Turun historia herää henkiin.
Haku paikkat
www Turun linna
www raati .fi
WWW LAITILAN KIRKKO