Vanhempainillat

VANHEMPAINILLAT LUKUVUONNA 2024-2025

1.-6. luokkien vanhempainilloista tiedottaa jokainen luokanopettaja oman luokan osalta.

7. luokkien vanhempainilloista tietoa oman luokan luokanvalvojalta.

8. luokkien vanhempainilloista ilmoitetaan myöhemmin.

9. luokkien vanhempainilloista ilmoitetaan myöhemmin. Teemana yhteishaku ja jatko-opinnot.

1. - 9. luokkien huoltajien ja opettajien tapaamiset tarpeen mukaan erikseen sopien.

Vanhempainiltamateriaalia:
Kiusaamisen vastainen toimintamalli

Poissaololuokitukset huoltajille video (8:24)

Väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastaisen toimintamallin esittely huoltajille video (10:18)

Etävanhempainilta – Kiusaamisen vastainen toiminta kouluissa

Tervetuloa Keski-Suomen Yhteisessä koulussa -hankkeen etävanhempainiltaan tiistaina 19.11 klo. 18.00-19.00. Teemana on koulujen väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastainen toiminta. Vanhempainillan aikana käsiteltäviä aiheita ovat mm.

  • hyvinvoivan ja turvallisen yhteisön rakentaminen
  • oppilaiden tunne-, turva- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen
  • kiusaamisen tunnistaminen
  • kiusaamiseen puuttumisen käytänteet
  • tilanteiden selvittely ja seuranta sekä
  • erilaiset tukitoimet.

Pääset osallistumaan tämän linkin kautta: Liity kokoukseen nyt

Vanhempainillan loppuun varataan aikaa keskustelulle ja kysymyksille. Tiedollinen osuus tallennetaan, ja linkki tallenteeseen jaetaan huoltajille Wilman kautta. Tallenne on katsottavissa 3.12.2024 asti.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja: Tiia Thil, Hankekoordinaattori, tiia.thil@jyvaskyla.fi, p. 050 5643052
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ankkurikahvit-keskustelutilaisuus Teamsissa vanhemmille torstaina 21.11. klo 18–19 – Ankkuritoiminta puuttuu varhaisessa vaiheessa nuoren rikolliseen käyttäytymiseen 

Jyväskylän kaupungin erityisnuorisotyö ja Ankkuritoiminta järjestää Microsoft Teamsissa keskustelutilaisuuden torstaina 21.11. klo 18–19. Tilaisuuden tarkoituksena on löytää keinoja tai sopivaa tukea nuoren tilanteen parantamiseen. Ankkurityön tiimiin kuuluvat poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja erityisnuorisotyöntekijöitä. 

Ankkurikahveilla vanhemmat voivat keskustella ammattilaisten kanssa nuorten maailman ilmiöistä. Vanhemmat kuulevat myös nuorten turvallisuuden tunteesta ja ammattilaisten näkökulmista nuorten ilmiöihin. 

- On tärkeää, että tietoa alueellisista haasteista jaetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tilaisuudessa käydään läpi ajankohtaisia nuorten ilmiöitä, mutta pääasiassa se on vapaamuotoinen ja keskusteleva tilaisuus. Pääajatuksena on, että vanhemmat voivat vapaasti keskustella Ankkuritiimin kanssa, kertoo erityisnuorisotyöntekijä Atte Kotilainen. 

Ankkuritoiminta 

Ankkuritoiminta puuttuu varhaisessa vaiheessa nuoren rikolliseen käyttäytymiseen. Työhön kuuluu ryhmä- ja yksilötoiminta sekä laillisuuskasvatus. Ankkuritiimiin kuuluvat poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja erityisnuorisotyöntekijä. Tiimin asiakkaat ovat pääsääntöisesti alle 18-vuotiaita nuoria. 

Jyväskylässä toiminta on suunnattu erityisesti alle 15-vuotiaisiin nuoriin. Ankkuritoiminta auttaa nuorta, jos nuori on tehnyt tai häntä epäillään tehneen rikoksen, nuorella on huolestuttavaa päihteiden käyttöä tai jos on huolta nuoren väkivaltaisesti radikalisoituneista ajatuksista tai toiminnasta. 

Lisätiedot: 

Atte Kotilainen 
erityisnuorisotyöntekijä 
+358 40 7370994 
atte.kotilainen@jyvaskyla.fi 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Syksyn verkkovanhempainillat yläkouluikäisten nuorten vanhemmille ja huoltajille:

Keskiviikko 28.8.  Nuoren onnistunut kouluvuosi – vinkkejä vanhemmille
keskiviikko 25.9.  Nuoret ja väkivalta
keskiviikko 30.10.  Nuoret ja some
keskiviikko 27.11. ”Kukkia ja mehiläisiä” – seksuaalisuus osana nuoruutta

Illat ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Linkistä Verkkovanhempainillat saat ilmoittautumislinkin/QR-koodin.

THL järjestää webinaareja syksyn aikana seuraavilla teemoilla:

Torstaina 22.8. klo 13.30–16 uudet nikotiinituotteet ilmiönä kouluissa ja oppilaitoksissaMitä tehtävissä käytännössä käytön ehkäisemiseksi, käyttöön puuttumiseksi ja tuen tarjoamiseksi? Osa II -miniwebinaari

Webinaari on suunnattu erityisesti koulujen ja oppilaitosten rehtoreille sekä ammattilaisille ja yhteistyökumppaneille.

Linkki lisätietoihin ja ilmoittautumiseen:

Uudet nikotiinituotteet ilmiönä kouluissa ja oppilaitoksissa – Mitä tehtävissä käytännössä käytön ehkäisemiseksi, käyttöön puuttumiseksi ja tuen tarjoamiseksi? Osa II -miniwebinaari - THL

Keskiviikkona 4.9.2024 klo 8.15–9.15 Nuorten raha- ja digipelaaminen- miten ehkäistä pelihaittojaWebinaarissa käsitellään nuorten raha- ja digipelaamisesta, siitä miten alaikäisten rahapelaamista tai digipelaamisesta aiheutuvia haittoja voidaan tunnistaa ja miten pelaaminen voidaan ottaa puheeksi nuorten kanssa. Webinaarissa kuullaan myös, miten pelaamista voidaan käsitellä osana koulujen ja oppilaitosten ehkäisevää päihdetyötä ja pelikasvatusta. Linkki lisätietoihin ja ilmoittautumiseen: Nuorten raha- ja digipelaaminen - miten ehkäistä pelaamista ja haittoja - THL

Savuton Helsinki – verkosto on tehnyt Tussitaikureiden kanssa neljä minuutin mittaisen videon, jossa annetaan vinkkejä nuorten sähkösavukkeiden käytön tunnistamiseen ja kerrotaan vapen ja nikotiinin käyttöön liittyvistä haitoista, sekä kannustetaan puheeksi ottamiseen. Video on tarkoitettu lasten ja nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten käyttöön ja soveltuu myös lasten ja nuorten läheisille katsottavaksi. Voit tutustua videoon alla olevasta linkistä.

Ymmärrä ja puutu - nuoret vapetuksen keskellä - Helsinki-kanava (helsinkikanava.fi)


Syksyn 2024 Peli- ja someneuvolat vanhemmille:

Pelituki järjestää syksyn 2024 aikana kolme suomenkielistä verkkovälitteistä Peli- ja someneuvola vanhemmille -tilaisuutta. on 

Pelituen Peli- ja someneuvolat vanhemmille ovat lasten ja nuorten huoltajille suunnattuja verkkovälitteisiä (Teams) ja maksuttomia tunnin mittaisia tilaisuuksia, joihin on helppo osallistua vaikka kotisohvalta. Tarjoamme tilaisuuksissa tietoa ja mahdollisuuden kysyä ja keskustella vaihtuvista pelaamiseen ja someen liittyvistä teemoista. Tavoitteena on vahvistaa aikuisten ja lasten ja nuorten välistä keskusteluyhteyttä sekä aikuisten osallistumista lasten ja nuorten digiarkeen.

  • To 12.9. klo 17–18 Kuinka sopia oman perheen digilaitteiden käytöstä?
  • To 14.11. klo 17–18 Mitä merkitystä pelien ja somen ikärajoilla on?
  • To 12.12. klo 17–18 Kysy somesta ja pelaamisesta

Peli- ja someneuvoloihin vanhemmille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tarkemmat tiedot ja osallistumislinkit Pelituen koulutuskalenterista: www.pelituki.fi/koulutuskalenteri 

Pelituki edistää tasapainoista arkea ilman peli- ja nettihaittoja. Tuotamme materiaalia ja välitämme tietoa raha- ja digipelaamisesta, pelihaitoista ja haitallisesta netin ja somen käytöstä erilaisiin tarpeisiin ja erilaisille kohderyhmille, esimerkiksi lapsille, nuorille ja perheille. Pelituen toimintaa toteuttavat Sovatek-säätiö, MIELI kriisikeskus Kuopio ja Kirkkopalveluiden kehittämisyksikkö.

Tiedeillan aiheena paljon keskustelua herättävä nykyvanhemmuus

Jyväskylän yliopiston tiedeillassa 1.10.2024 keskustellaan nykyajan vanhemmuudesta ja perheiden paineista. Mitkä ovat vanhemmuuden vahvuudet ja kompastuskivet pikkulapsiperheissä? Tiedeillassa perhetutkijat kertovat, miten perhe-elämän pahimmat karikot voi välttää. Illan aikana selviää sekin, millaisia ilonaiheita vanhemmuus suomalaisille antaa. Perhetutkimuksen tiedeillassa ilmoille heitetään tuhannen taalan kysymyksiä: Miten perhe-elämän antoisa sisältö saataisiin paremmin kuuluville? Entäpä miten suomalaisten arjessa onnistuttaisiin lisäämään lempeämpää asennetta lapsia ja lapsiperheitä kohtaan? Kääntyisikö syntyvyyskin silloin nousuun?

Illan asiantuntijoina on kolme perhetutkijaa: kasvatustieteiden professori ja Haukkalan säätiön varapuheenjohtaja Anna Rönkä, yliopistonlehtori Petteri Eerola ja tutkijatohtori Sanna Moilanen. Tiedeillan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä.

Tiedeilta pidetään Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteen Tietoniekka-tilassa tiistaina 1.10.2024 klo 18.00–19.30. Tilaisuudesta on myös suora verkkolähetys, jota voi seurata suorana Yle Areenasta. Tilaisuus on avoin kaikille, tervetuloa mukaan!

Verkkolähetys

Lue lisää:

Tiedeillassa etsitään keinoja, joilla voi keventää perhe-elämän paineita | Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)

Haukkalan säätiön asiantuntijafoorumissa 5.11.2024 ideoidaan toimia vanhemmuuden tukemiseksi ja avataan kilpailu

Haukkalan säätiön asiantuntijafoorumissa ”Miten välitämme vanhemmista” jatketaan tiedeillassa käynnistynyttä keskustelua vanhemmuuden paineista ja niiden helpottamisesta.  Tavoitteena on ideoida yhdessä konkreetteja toimia Keski-Suomessa vanhemmuuden paineiden torjumiseksi ja myönteisen perhe-elämän vahvistamiseksi. Tilaisuus on suunnattu kasvatus- ja perhepalveluiden ammattilaisille, tutkijoille, opiskelijoille, työelämän vastuullisuudesta ja perheystävällisyydestä kiinnostuneille. Tilaisuudessa avataan kilpailu ”Välitetään vanhemmista!” uusista ideoista vanhemmuuden ilon ja arvostuksen lisäämiseksi. Haukkalan säätiö tukee kolmen parhaan idean toteutusta yhteensä 3000 eurolla.

Asiantuntijafoorumi pidetään 5.11.2024 klo 13–16 (paikka Voutisali, Tietotalo, Jyväskylä, ilmoittaudu tästä linkistä, ilmoittautumisaika 31.10. asti). Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Lisätietoja Haukkalan säätiön verkkosivuilla