Saukko

Saukko

KOKO JA ULKONÄKÖ


Sen ruumis on n. 50-100 cm pitkä, sen häntä on n. 28-55 cm pitkä. Saukko joka on täysikasvuinen painaa 5-10 kiloa. Sen ruumis on virtaviivainen ja pitkänomainen. Sillä on lyhyet jalat sekä häntä kapenee tasaisesti paksusta tyvestä alkaen. Sen turkki on vettä hylkivä sekä tuuhea. Vesielämään sopeutuminen näkyy siinä että saukko pystyy sukeltaessaan sulkemaan korvansa ja hengitystiet, saukon varpaiden välissä kasvavina räpylöinä. Se ulostaa näkyville paikoille ja reviirinsä se merkitsee hajulla eli hajumerkinnällä.

LEVINNEISYYS


Eurooppa, Aasia ja Afrikka ovat kolme maata joissa voi tavata saukon. Saukon häviämisen syy monilta alueilta on 1900-luvulla alkaneen kannan taantuminen. Suomen saukkokannaksi on arvioitu noin 3 000 yksilöä.

KÄYTTÄYTYMINEN


Saukko on aktiivisempi päivällä kuin yöllä. Nälän ajamana saukko voi kävellä pisempiäkin matkoja maalla. Saukko pesii ylensä kolossa, sillä on laaja elinpiiri. Saukot voivat laskea mäkeä yöllä lumipenkkaa pitkin jäälle koska saukot ovat leikkisiä eläimiä.



RAVINTO


Saukko syö eniten kalaa, kalat jota saukko syö ovat ahvenet, haukia, mateita, särkikaloja ja lohikaloja. Saukko syö kalojen lisäksi myös pikkunisäkkäitä, lintuja, rapuja, sammakoita ja simpukoita. Saukko joutuu talvella kalastamaan pimeässä jään alla.

LISÄÄNTYMINEN


Saukon kiima-aika on säännöllinen eli toistuu säännöllisesti. Saukon kiima-aika on yleensä keväällä. Sen kiima-aika on yleensä helmi-huhtikuussa. Saukko emo opettaa sen poikasia kalastamaan, naaras hoitaa poikasensa yksin ja poikaset seuraavat emoaan melkein kokonaan ensimmäisen vuoden ajan. Saukolla on poikasia kerrallaan noin 1-5 ja saukon kantoaika on noin 63-65 päivää. Saukko tekee pesän yleensä maalle. Eurooppalainen saukko voi elää 17-vuotiaaksi.