Mitä on suomalaisuus?

Suomalaisuus

Eri kansoja luonnehditaan erilaisilla mielikuvilla, mutta yleensä ne ovat stereotyyppisiä. Tällöin ihmiset leimautuivat tietynlaiseksi vain siksi, että ovat jostakin kotoisin. Ovatko esimerkiksi kaikki suomalaiset hiljaisia? Vaikka ihminen olisi osa tietyn alueen valtakulttuuria, ovat ihmiset aina omia, omanlaisia yksilöitä. Olemme kaikki erilaisia. 

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluvat vaikutteet niin idästä, kuin lännestä. Maahanmuuton ja kansainvälistyminen myötä kulttuuri muuttuu edelleen ja tulee aina muuttumaan. 

Aikaisemmin suomalainen kulttuuri oli hyvinkin yhtenäistä. Silloin oli myös vaikeampaa poiketa valtakulttuurista. Nykyään erilaisuutta osataan kohdata entistä paremmin. 

Suomalaiseen valtakulttuuriin voidaan yhä katsoa kuuluvaksi paljon asioita, jotka useimmat suomalaiset jakavat, mutta yhä useampi asia myös muuttuu. Esimerkiksi ajatus siitä, että jokainen haluaisi mennä naimisiin ja perustaa perheen, on muuttunut. Yhä useampi on vapaaehtoisesti lapseton.

Aiemmin Suomi oli maailman luterilaisin maa, mutta kirkkoon kuulumattomien määrä on kasvanut huomattavasti. Tämä on muuttanut esimerkiksi elämänkaaren juhlien viettotapoja: kaste on muuttunut nimenantojuhlaksi ja rippileiri prometheusleiriksi. 

Ruokakulttuurikin on kansainvälistynyt. 

Suomen kielenkin tulee uusia sanoja. Isovanhempasi eivät välttämättä ymmärrä mistä puhut, kun kerrot viikonloppuna olleesi laneissa. Toisaalta, tiedätkö sinä, mitä tarkoittaa pulikan pyöritys?