Maantiede
maantiede 1
Tšekki oli osana Tšekkoslovakiaa vuoteen 1993 asti. Silloin Slovakia ja Tšekki erosivat omiksi valtioikseen. Tšekki liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004. Maantieteellisesti Tšekki sijoittuu leveyspiirien 13° W ja 18° E ja pituuspiirien 51° N ja 48° S sisään. Tšekki sijaitsee keskellä Eurooppaa. Sen rajanaapureita ovat Saksa, Puola, Slovakia ja Itävalta. Tšekin pääkaupunki on Praha, joka sijaitsee Tšekin keskiosassa. Läntisellä Böömillä on lähinnä alankoa. Tšekin länsiosan halkaisee Elbe-joki. Itäosassa sijaitsee Sudeettien vuoristo, jonka muodostavat Tšekki,Saksa ja Puola. Helsingin etäisyys Prahasta on noin 1200 kilometriä.
lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ekki , Geos 1
maantiede 2
Tšekki sijaitsee Euraasian laatalla. Sen kohdalle ei osu litosfäärilaattojen rajakohtia. Tšekissä ei ole kovin suurta riskiä maanjäristyksiin, mutta Italian kohdalla ollaan jo maanjäristysalueella. Aika lähellä mutta ei kuitenkaan. Siellä ei ole tapahtunut maanjäristyksiä. Ainakaan ne eivät ole olleet merkittäviä. Tšekki ei kuulu tsunamiriskialueisiin, koska se sijaitsee Keski-Euroopassa mantereen ympäröimänä, joten riskiä ei ole. Tšekissä ei sijaitse tulivuoria tai muita vulkaanisia toimintoja, joten se ei hyödy vulkanismista millään tavalla, koska vulkaanista aluetta ei ole.
lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ekki
Geos 1
maantiede 3
Tšekki sijaitsee Keski-Euroopassa väli-ilmaston alueella, eli siellä on suhteellisen samanlaiset sääolot kuin Suomessa. Se tarkoittaa leutoja viileitä kesiä ja kylmiä kosteita talvia. En löytänyt lainkaan tietoa siellä esiintyneistä myrskyistä tai niiden aiheuttamasta tuhosta. Silti todennäköisesti siellä voi esiintyä samanlaisia myrskyjä kuin Suomessa.
Tšekissä on tulvinut vuonna 2013 Vltava-joki, joka halkaisee pääkaupunki Prahan. Se on tulvinut myös aiemmin. Tulvat johtuvat joen pinnan noususta. Tulvat ovat aiheuttaneet maavyöryjä ja vesi on estänyt kulkua. Myös muutamia kuolonuhreja.

lähteet: https://yle.fi/uutiset/3-6670732
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002643275.html
lähde diagrammiin: https://www.napsu.fi/matkailu/maailman-saa/743
Maantiede 4
Lämpötila kohoaa. Vuodenajat voivat sekaantua mikä tarkoittaa kylmää kesää ja koleaa talvea. Tšekki sijaitsee sisämaassa, joten tulvariski ei ole suuri, mutta Tšekissä sijaitsevat joet voivat tulvia veden pinnan noustessa ja sateen lisääntyessä.
Todennäköisesti ihmisiä rannikkovaltioilta esimerkiksi Saksasta voi siirtyä enemmän sisämaahan, ja sitä kautta Tšekkiin. Ilmasto lämpenee, joten voimakkaat kuumuusaallot voivat vaikuttaa ihmisten määrään.
Tšekin presidentti Vácklav Klaus pitää ilmastonmuutoksen puolesta tehtäviä säädöksiä vapautta rajoittavina. Siellä käytetään pääasiassa ruskohiiltä, mutta sitä yritetään vähentää EU:n ilmastovaatimusten vuoksi. Maatalouden käytössä on Tšekin pinta-alasta noin puolet. Kolme neljäsosaa on talouskäytössä.
Maantiede 5
Tšekin tärkeimmät luonnonvarat ovat kivi- ja ruskohiili, grafiitti, kaoliini, ydinvoima sekä metsät.
Kivi- ja ruskohiili lisäävät ilmastonmuutosta. Ydinvoima on toiseksi käytetyin energianlähde ja siitä ylijäävä ydinjäte on yhtä suuri ongelma kuin muuallakin. Metsien hakkaamisesta ei pitäisi syntyä Tšekissä kovin suurta ongelmaa, koska niitä käytetään kestävästi ja ne ovat kasvussa.
Aavikoitumisriskiä ei ole, mutta tulvariski on mahdollinen maassa sijaitsevien jokien myötä. Makeasta vedestäkään ei ole pulaa, eikä ole näkymässä merkittäviä muutoksia. Se on 21. ekologisin valtio Globaliksen tilaston mukaan. Tilastossa Suomi on 13, eli aika lähellä ollaan kuitenkin.
Syke policy briefs:in tilaston mukaan Tšekki on 28. luomassa yhä enemmän hiilivapaata taloutta. Siellä sijaitsevia metsiä käytetään hyödyksi.
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/135242/SYKE_Policy_Brief_13062014.pdf?sequence=1
https://www.luke.fi/blogi/mita-seuraa-eun-maankayttosektorin-paastosaatelysta/
http://www.metla.fi/metinfo/kie/pdf/infokortit/infokortti-Tsekki-metsatalous.pdf
Geos 1