Mikä on Pecha Kucha?

Pecha Kucha on esitysformaatti.

  • esiyksessä on 20 kuvaa
  • jokaista kuvaa näytetään 20 sekunttia
  • esittäjä voi puhua kuvasta tuo 20 sekunnin ajan
  • yleisö ei esitä kysymyksiä tai kommentteja esityksen aikana



https://fi.wikipedia.org/wiki/Pecha_Kucha


Pecha Kucha
(jap. ペチャクチャ) tai Pecha Kucha -ilta on esitysformaatti, jonka avulla voidaan esitellä luovaa työtä helposti ja epämuodollisesti. Sen suunnittelivat alun perin vuonna 2003 tokiolaisen arkkitehtitoimiston työntekijät, jotta nuoret muotoilijat voisivat tavata, verkostoitua ja esitellä töitään julkisesti. Formaatti on levinnyt moniin kaupunkeihin eri puolilla maailmaa.

Nimi juontuu japaninkielisestä sanasta, joka kuvaa keskustelun, ”porinan”, ääntä.

Pecha Kucha -illan tavoitteena on pitää esitykset lyhyinä, kiinnostustaso korkealla ja mahdollistaa se, että monet esittäjät voivat jakaa ideoitaan yhden illan kuluessa. Esittäjät ja aiheet valitaan hyvissä ajoin ennen esitystä. Jokainen esittäjä saa esittää 20 kuvaa, jokaista tasan 20 sekunnin ajan. Yhden esittelijän esitysaika on siis 6 minuuttia 40 sekuntia. Tapahtumissa on yleensä 10–14 kutsuttua puhujaa. Esittäjät ovat usein muotoilun, arkkitehtuurin, valokuvauksen, kuvataiteiden tai muilta luovilta aloilta, mutta esitykset ovat alkaneet ulottua myös yliopistoihin ja liike-elämään.[1]

Esitysten sisältöä ei rajoiteta millään tavalla. Jotkut järjestäjät ovat lisänneet formaattiin omia versioitaan. Groningenissa Hollannissa kaksi aikaa oli varattu yhtyeen live-esitykselle. Oulussa esityksiä piti muutama filosofi. Järjestäjänä oli Pohjois-Suomen Arkkitehdit SAFA.[1] Los Angelesissa useat maantieteilijät ovat käyttäneet formaattia, jotta he voisivat selostaa ja esitellä visuaalisesti tutkimustyötään. Rovaniemellä, joka on maailman pohjoisin Pecha Kucha -kaupunki, järjestettiin Pecha Kucha Night lokakuussa 2008. Tapahtumassa kuultiin mm. luovien alojen taitajien puheita.