Psykologian preli 1.-18.2.2025
Yleiset ohjeet - LUE TÄMÄ ENSIN!
Koe koostuu yhdeksästä tehtävästä, joista vastataan yhteensä viiteen. Tehtävät on jaettu kolmeen osaan (osat I, II ja III).
Osien I ja II tehtävistä saa kustakin enintään 20 pistettä ja osan III tehtävistä enintään 30 pistettä. Kokeen maksimipistemäärä on 120.
Vastaa jokaisesta osasta vähintään yhteen mutta enintään kahteen tehtävään. Halutessasi voit tuottaa vastausten tueksi piirroksia, kaavioita tai taulukoita ja liittää niistä kuvankaappauksen mihin tahansa tekstivastaukseen.
Älä jätä mitään merkintöjä sellaisen tehtävän vastaukselle varattuun tilaan, jota et halua jättää arvosteltavaksi. Huom.! Tehtävässä 1 on erillinen ohje vastaamatta jättämisestä.
Opettajan Peda.net-ohjeet:
Voit palauttaa vastauksesi suoraan tekstinä kohdasta "Palauta merkintä". Jos kirjoitat vastauksen ensin tekstinkäsittelyohjelmalla, voit kopioida sen sieltä Peda.netin tekstikenttään. Vaihtoehtoisesti voit palauttaa liitetiedoston kohdasta "Palauta kuva tai muu tiedosto".
Joissakin tehtävissä on merkkimäärärajoitus. Kun kirjoitat tekstin ensin tekstinkäsittelyohjelmalla, näet montako merkkiä olet käyttänyt. Jos tehtävässä ei ole merkkimäärärajoitusta, kannattaa pyrkiä kirjoittamaan ainakin 1500-2000 merkkiä tai enemmän. Tärkeintä on kuitenkin asiasisältö ja tekstin sujuvuus.
Voit katsoa esseevastausten yleisiä arviointikriteerejä esim. viime syksyn yo-kokeen Hyvän vastauksen piirteiden alkuosasta.
Kaikkien aineistotehtävien aineistot löytyvät täältä:
Aineisto preliminäärikoe.pdf
OSA 1: Tehtävä 1 (20 p.)
OSA 1: Tehtävä 2 (20 p.)
Valitse yksi kognitiivinen toiminto ja kuvaile siihen liittyvä aivojen ja/tai muun hermoston toiminta.
Vastauksen pituus on enintään 2000 merkkiä.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
OSA 1: Tehtävä 3 (20 p.)
Määrittele, mitä tarkoitetaan perustunteilla. Valitse kaksi perustunnetta. Selitä, mikä on ollut kyseisten tunteiden merkitys ihmislajin selviytymisen kannalta ja miksi ne ovat edelleen tärkeitä nykyihmiselle.
Vastauksen pituus on enintään 2000 merkkiä.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
OSA 2: Tehtävä 4 (20 p.)
Tarkastele psykologian tietojesi ja aineiston 4A pohjalta lapsuuden ja nuoruuden kokemusten merkitystä aikuisuuteen siirtymisessä. (Ks. aineistotiedosto, kohta 4A.)
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
OSA 2: Tehtävä 5 (20 p.)
Valitse alla olevista väittämistä kaksi ja arvioi niitä psykologisen tiedon perusteella.
A. Hyvä mielenterveys tarkoittaa mielenterveyden häiriöiden puuttumista.
B. Mielenterveyden häiriöiden syyt ovat neurobiologisia.
C. Tarkan diagnoosin määrittäminen mahdollistaa mielenterveyden häiriöiden hoidon.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
OSA 2: Tehtävä 6 (20 p.)
Koulumaailma on muuttumassa. Monet uudet koulurakennukset ovat toiminnoiltaan ja tiloiltaan ns. avoimia oppimisympäristöjä, joissa on useita erilaisia joustavasti muunneltavia vapaasti valittavia oppimistiloja (aineisto, kuva 6B).
Avoimissa oppimisympäristöissä korostuu perinteisen opettajajohtoisen opetuksen sijaan opiskelijoiden oma-aloitteisuus, itseopiskelu ja vuorovaikutuksessa toisten kanssa oppiminen. Oppimisympäristöjen muutosten lisäksi myös digitaaliset oppimateriaalit (aineisto, kuva 6A) ovat yhä enemmän osa koulujen arkea. Vaikka muutos tuo mukanaan monia hyviä asioita, avoimet oppimisympäristöt ja digitaaliset oppimateriaalit saattavat kuitenkin asettaa haasteita ihmisen tiedonkäsittelylle.
Laadi lukiolaiselle kolme psykologiseen tietoon perustuvaa ohjetta, joiden avulla opiskeluun keskittyminen avoimissa ja digitaalisissa oppimisympäristöissä onnistuisi ja tuottaisi hyvän oppimistuloksen.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
OSA 3: Tehtävä 7 (30 p.)
Prososiaalisuus tarkoittaa vapaaehtoista toimintaa, joka ottaa toiset huomioon ja tuottaa toisille jotain hyvää. Venäjän hyökättyä Ukrainaan talvella 2022 syntyi humanitaarinen kriisi, jonka seurauksena niin yksityishenkilöt, yritykset kuin järjestötkin ovat halunneet osallistua monenlaiseen avustustoimintaan. Ihmisten auttamisen halu on ollut suuri.
Pohdi yksilö- ja sosiaalipsykologisia tekijöitä, jotka voivat selittää ihmisten prososiaalisuutta kriisin keskellä.
(Ks. aineisto, kuva 7A)
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
OSA 3: Tehtävä 8 (30 p.)
8.1 Perustelu (10 p.)
Perustele psykologisen tiedon avulla, miksi tietoa muokkaavat opiskelumenetelmät (syväsuuntautunut oppimisstrategia) johtavat parempaan opitun mieleen palauttamiseen kuin tietoa toistavat menetelmät (pintasuuntautunut oppimisstrategia).
8.2 Tutkimuksen suunnittelu (20 p.)
Suunnittele kokeellinen tutkimus, jonka avulla voit osoittaa todeksi hypoteesin “tietoa muokkaavat opiskelumenetelmät (syväsuuntautunut oppimisstrategia) johtavat parempaan opitun mieleen palauttamiseen kuin tietoa toistavat menetelmät (pintasuuntautunut oppimisstrategia)”.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
OSA 3: Tehtävä 9 (30 p.)
Terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutti suosittelee kaikille 7−17-vuotiaille lapsille ja nuorille monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden. Tarkastele oheisen tutkimustiivistelmän (aineisto 9A) sekä muun psykologisen tiedon perusteella liikunnan merkitystä lasten ja nuorten psyykkiselle hyvinvoinnille ja opinnoissa jaksamiselle.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.