Kustaa Aadolfin kirkko

Kävimme Kustaa Adolfin kirkossa. Kirkko valmistui vuonna 1803 pyhäinpäivänä. Kustaa Adolfin kirkko on jo neljäs kirkko samalla paikalla. Kirkko on Kustaa II Adolfin kirkko, mutta se rakennettiin Kustaa IV Adolfin aikana.




(Kuvan piirtänyt: Nella Hakkarainen)

Sakaristossa on kuvia lutherilaisen kirkon piispoista ja siellä on lasikaappi, jossa on erivärisiä kasukoita ja alboja. Papin stoolia on erivärisiä ja kirkkovuoden eri tapahtumilla on omat värinsä.


 

Esimerkiksi valkoinen on in ilon ja valon väri ja sitä käytetään pääsiäisenä. Vihreä väri kuvaa elämää ja kasvua. Violetti on katumuksen väri ja sitä käytetään ennen joulua ja pääsiäistä. Musta on surun ja kuoleman väri ja sitä käytetään pitkäperjantaina.

 

Urut olivat remontissa niin, että emme nähneet niitä. Ne valmistuvat ensi syksynä.

Sitten menimme katsomaan alttaria. Alttarin takana on iso alttaritaulu, jonka lahjoitti Axel von Ferssel v. 1804. Taulussa on tyhjä risti ja sen keskellä pieni halkeama, joka kuvaa pitkäperjaintain tapahtumia.

Vanhassa alttaritaulussa on kuvattuna Jeesus ristillä ja se on peräisin 1600-luvulta. Irjanteen kirkon alttaritaulua, jonka aiheena on Pyhä ehtoollinen, säilhytetään talviaikoina Kustaa Adolfin kirkossa.

Saarnastuolissa on kolme tiimalasia, jotka kertoivat ennen vanhaan jumalanpalveluskansalle jumalanpalveluksen keston.


 

Kirkon etuosassa on VIP-penkit kuninkaallisia vieraita varten.

Kirkon sivussa on lukupulpetti . Lukupulpetin päällä oli hieno hopeinen kastemalja.