Espanja, Barbastro 5.-9.5.2024
Toukokuussa 2024 koitti se hetki, kun kolme henkilökunnastamme pääsi viimeinkin matkaan kohti Barbastroa ja vastaanottavaa kielikoulua, EIO Rio Veroa . Lähtö vaati monen kuukauden tiiviin suunnittelun, matkajärjestelyt sekä pitkän matkustamisen, ennen kuin pääsimme tapamaan yhteyshenkilöämme kasvotusten.
Mitä näimme ja opimme
Yhteyshenkilömme Carmen Loriente sekä opettajat Elena Ferranto ja Myriam Arab ja muut opettajat olivat laatineet meille todella tiiviin ja monipuolisen ohjelman niille kolmelle päivälle, jonka saimme viettää Barbastrossa. Meille esiteltiin koulun hallinnollisia käytänteitä, käytössä olevia oppimisalustoja ja opetusmenetelmiä, joista kielten opettajamme kirjoitti erinomaisen raportin (Peda.net). Saimme myös kattavan kuvan heidän rekrytointikäytänteistään. Lyhyesti sanottuna, opettajat ilmoittavat minne haluavat eli mitään hakemuksia tai haastatteluja ei tarvita. Opettajien pisteytysjärjestelmä oli hyvin erikoinen, mutta mielenkiintoinen, verrattuna suomalaiseen järjestelmään ja opettajien pätevyyksiin.
Saimme seurata englannin kielen opetusta ja myös osallistua tuntien toimintaan. Koimme antoisia hetkiä, kun pääsimme keskustelemaan opiskelijoiden kanssa ja vastaamaan heidän kysymyksiinsä Suomesta.
Vierailimme myös muissa oppilaitoksissa, kuten perusopetuksen alakoulussa CEIP La Merced ja toisessa aikuisoppilaitoksessa CPEPA Somontano. CEIP La Mercedessa lapset olivat valmistelleet meille jokakeväisen käsityö- ja taideprojektista esityksen ja vieläpä sujuvalla englannin kielellä.
Mihin menimmekään, vastaanotto oli lämmin ja arvostava. Pormestari esitteli meille kaupungintalon jokaista huonetta myöten ja voi sitä kauneutta sekä keskiaikaisia kulttuurihistoriallisia aarteita se rakennus pitikään sisällään!
Tämän jälkeen paikallinen taiteilija, Maria Maza, otti ryhmämme vastaan kirjaston tiloissa. Maria esitteli omaa tapaansa opettaa taiteen avulla uusia asioita ja oppimisen tapoja. Hänen kanssaan yhteistyö jatkossa olisi iso mahdollisuus molemmille.
Aamusta iltaan kierisimme, kuuntelimme, ihmettelimme ja jaoimme tietoa puolin ja toisin. Kaukametsän opiston kielten opettaja esitteli omaa tutkimustaan (about grammar teaching materials in English as Foreign Language Textbooks in Finland), apulaisrehtori esitteli opiston kestävän kehityksen toimintaa (PowerPoint) ja toimistosihteeri opiston Pedanetin sisältöä.
Viinitarhoja ja keskiaikaa
Barcelonasta lähdön jälkeen kävi pian selväksi, että olimme matkalla kohti viininviljelyaluetta – muuta viljelyä kolmen tunnin ajomatkan aikana ei näkynyt kuin viiniköynnöksiä siisteissä riveissä. Suomalaisesta maisemasta poiketen matkan varrella ei näkynyt myöskään karjaa tai muita eläimiä.
Alquezarin keskiaikainen kylä oli vaikuttava. Kiipeileminen ja kapuaminen portailla sekä mukulakivisillä kapeilla kaduilla helteessä vaati voimia. Samaan aikaan Carmen selitti paikallista historiaa ja kiinnitti huomiomme pieniinkin yksityiskohtiin. Korppikotkien liitely vanhan luostarin vieressä oli varsinainen elämys!
Matkaamme sisältyi runsaasti innostavia tapaamisia, uusia ideoita, uusia verkostoja, yhteistyömahdollisuuksia jo ensi syksynä eri tahojen kanssa ja ”once in a lifetime” mahdollisuus päästä näkemään aidon, paikallisen, viehättävän espanjalaisen kaupungin elämää.
Kiitos EIO Rio Vero, Carmen ja kaikki tapaamamme ihmiset!
Englanninkielinen versio Epale-sivuilla (aukeaa uuteen ikkunaan)
#eoiriovero #erasmusmobility #opistokaukametsa #kajaani