Esimerkkejä QR-koodien hyödyntämisestä opetuksessa

QR-koodien hyödyntäminen opetuksessa

Tässä muutamia esimerkkejä QR-koodien hyödyntämisestä opetuksessa

Mobiilirata
Oppitunteja on helppo liikunnallistaa tekemällä mobiilirata esimerkiksi koulun käytävälle QR-koodien avulla. Ohjeet peda.net alustalle toteutettavasta mobiiliradasta sekä esimerkki terveystiedon tunnilla toteutetusta mobiiliradasta löytyy täältä.

QR-koodit suunnistuksessa
Olen tehnyt suunnistusrasteille Google Formsilla tehtäviä liittyen suunnistukseen. Tehtävä aukeaa QR-koodin avulla. Googlen Flubaroo-lisäosalla voi myös asentaa Googlen lomakkeeseen ratkaisuavaimen, jolloin itse säästyy tehtävien tarkastamiselta. Hyödyllistä on myös se, että lomakkeeseen jää aikaleima eli tieto siitä koska oppilas on käynyt rastilla.

Venyttelyohjeet sauvakävelylenkin jälkeen
Ohjeet tehty iPadilla sovelluksilla Pages ja Skitch. Ladattu O365 palvelun OneDrive pilvipalveluun.


Liikuntaohjelmat ja liikunnan ilmoitustaulu QR-koodin takana
Alkuperäiseen liikuntasuunnitelmaan tulee aina muutoksia ja näin oppilaat on helppoa pitää ajantasalla.



Kuntosalin käyttöoikeudet
Koulumme 8.-9. luokkalaiset saavat käyttää koulumme kuntosalia koulupäivän jälkeen mikäli he ovat käyneet kuntosalin perehdytyksen ja saaneet huoltajalta luvan kuntosalin käyttöön. Kuka tahansa koulun henkilökunnasta voi avata kuntosalin oven, kun sitä pydetään, mutta ongelmana on ollut se, että mistä oven avaaja voi tietää, että luvat on kunnossa.
Ratkaisu: Google forms lomakkeella tehty kysely, johon liikunnan opettajat syöttävät kuntosalin käyttöön oikeutettujen nimet. Vastauslomakkeen tiedot kertyvät samaan taulukkoon, jonka linkki on jaettu QR-koodina kuntosalin seinälle.


Osa kokeesta tehdään perinteisesti paperille (avoimet kysymykset). Kokeessa on QR-koodi, jonka takana sähköinen koe (jossa monivalintoja tai yhden sanan vastauksia)

Esimerkki Turusta: Näin käytät QR-koodeja lukemaan innostamisessa
"C.O.Malmin koulussa on ryhdytty tuottamaan materiaalia QR-koodeihin ja tekemään koodeja koulun kirjaston kirjoihin. Teemme tätä yhteistyössä Turun kaupungin lasten- ja nuortenkirjaston kanssa."

Osa kokeesta