Oman opettajuuden kehittyminen
1. Eettinen osaaminen: Opiskelija pystyy tunnistamaan ja analysoimaan toimintaansa eettiseltä kannalta ja toimimaan ristiriitatilanteissa eettisten periaatteiden pohjalta
Opettajan työtehtäviin kuuluu oppilaiden oppimisen, työskentelyn ja hyvinvoinnin seuraaminen ja edistäminen, jokaisen oppilaan arvostaminen ja oikeudenmukainen kohtelu, mahdollisten vaikeuksien varhainen tunnistaminen sekä oppilaiden ohjaaminen ja tukeminen. Yksi opettajan työn tärkeimmistä resursseista on hyvä ammattietiikka; opettajan tulee pohtia ja arvioida toimintaansa ja päämääriänsä eettisesti. Etiikan taustalla vaikuttavat opettajan arvot, omia arvojani ovat esimerkiksi oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoisuus. Arvot näkyvät oppilaiden ja opettajan vuorovaikutuksessa. Opettaja kohtaa useita eettisesti haastavia tilanteita, jolloin tulee pohtia mikä on oikein ja mikä on väärin. Opettaja on vain ihminen ja tekee tietenkin virheitä, mutta virheet tulisi pystyä myöntämään oppilailleen. Opettajan tulee voida myös reagoida nopeasti erilaisiin tilanteisiin, uskon että tämä taito kehittyy ajanmyötä kun on "joutunut" monenlaisiin tilanteisiin.
Opettajan rooli lapsen elämässä on erittäin iso, viettäähän oppilaat opettajan kanssa monta tuntia päivässä. Opettaja saattaa olla esikuva, jolta otetaan mallia ja jota ihaillaan. Opettaja voi myös olla ainoa turvallinen aikuinen lapsen elämässä. Tämän vuoksi on tärkeää, että opettaja huomioisi kaikkia oppilaita tasapuolisesti ja kohtelisi heitä tasa-arvoisesti. Opettajan on tärkeä olla kannustava ja tukea oppilaita parhaansa mukaan.
2. Intellektuaalinen osaaminen: Opiskelija perustaa toimintansa ja ammatillisen kehittymisensä tieteelliselle ajattelulle.
Luetusta kirjallisuudesta saa paljon uusia ajatuksia ja pohdittavaa, joita voi yhdistää omaan opettajuuteen. Kirjallisuudesta harvemmin saa mitään konkreettista neuvoa miten toimia, mutta olen huomannut oman ajatteluni kehittyneen kirjallisuuden myötä. Myös demojen ja luennot ovat mielestäni kehittäneet ajatteluani, vaikka usein kuulee tietyistä kursseista ettei niistä ole ollut mitään hyötyä.
Opettajan työssä kuitenkin myös arkiajattelu on erittäin tärkeää. Omia valintoja voi perustella kirjallisuuden kautta, mutta arkiajattelu auttaa varsinkin ongelmatilanteissa. Arkiajattelun avulla voi myös miettiä eri asioiden oppimisen tärkeyttä; esimerkiksi jos välitunnilla on ollut hässäkkää on tärkeämpää keskustella ja opettaa oppilailleen sosiaalista kanssakäymistä kuin mennä matematiikassa eteenpäin.
3. Viestintä ja vuorovaikutusosaaminen: Opiskelija haluaa ja kykenee toimimaan yhteistoiminnallisesti vuorovaikutustilanteissa ja ryhmissä. Opiskelija on kykenevä ja kiinnostunut kuuntelemaan toista ja kykenevä viestimään erilaisissa vuorovaikutussuhteissa.
Koen, että minun on helppoa olla vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa. Kuitenkin vuorovaikutus vanhempien kanssa on vielä uutta ja osittain siksi myös jännittävää. Sijaisuuksia tehdessäni minua on aina jännittänyt ottaa puhelin käteen ja soittaa vanhemmille mikäli tarve puhelulle on ilmennyt. Olen kuitenkin pystynyt hoitamaan kaikki tarvittavat asiat ja puhelut ovat aina menneet jälkikäteen miettien hyvin. Vuorovaikutustilanteissa opettajan maalaisjärjellä on erittäin paljon käyttöä; opettajan tulee miettiä millaisia asioita kannattaa lähettää vanhemmille wilman kautta ja millaiset asiat kannattaa hoitaa kasvotusten tai soittamalla. Koen kuitenkin olevani hyvä vuorovaikutustilanteissa ja uskon kehittyväni paremmaksi kun varmuus omaan työhön kasvaa.
Yhteistyökumppanina olen mielestäni helppo. Minusta on ihanaa kun voi jakaa vastuuta muiden kanssa ja kuulla muiden näkökulmia sekä uusia ideoita. Uskallan myös sanoa omat mielipiteeni ja tuoda omat ajatukseni esille. Yhteistyö on aina sujunut hyvin, sillä minulle on aina sattunut erittäin hyvät yhteistyökumppanit.
Kuuntelijana olen ihan hyvä, mutta välillä huomaan varsinkin kiireessäni ajattelevani muita asioita kun minun pitäisi kuunnella mitä toisella on minulle sanottavaa. Uskallan ja haluan kuulla palautetta omasta toiminnastani, mutta välillä huomaan arvottavani itseäni palautteen kautta. Esimerkiksi jos saan jostain tunnista huonoa palautetta saataan ajatella että olen opettajana huono. Kuitenkaan ikinä palaute ei ole tullut yöuniini asti ja pääsen “itsesäälissä” rypemisestä nopeasti pois. Usein huomaan miettiväni työ/kouluasioita kävellessäni töistä kotiin, mutta kun suljen kotioven myös työasiat unohtuvat. Osaan myös ottaa opiksi palautteesta ja pyrin aina toimimaan seuraavalla kerralla niinkuin palautteen antaja neuvoi, mikäli koen palautteen rakentevaksi.
4. Kulttuurinen, yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen osaaminen: Opiskelija kykenee arvioimaan yhteisön arvoja ja toimintakäytänteitä ja osallistuu niiden kehittämiseen, esim. kykenee näkemään asioita toisin, arvioimaan ja muuttamaan niitä. Opiskelija tunnistaa koulua ja kasvatusta koskevia käytänteitä ja monikulttuurisuuden ilmentymiä.
Sijaisuuksia tehdessäni olen ilokseni saanut huomata, että vastavalmistuvia opettajia arvostetaan ja minultakin on usein kysytty mielipidettä tai ohjeita. Vastavalmistuneilta halutaan kuulla “tuoreimpia” asioita OKLstä ja apua esimerkiksi uuden OPSin kanssa. Tällöin tulee olo, että on tärkeä ja arvostettu osa työyhteisöä.
Mielestäni on tärkeää olla aktiivinen omassa työyhteisössään, mutta mikäli työyhteisössä on joku minua aktiivisempi joka nauttii erilaisista projekteista annan vastuuta myös mielelläni muille. On tärkeää ottaa huomioon oma jaksaminen eikä haalia kaikkia projekteja itselleen.
Unelmieni koulu on suurehko, terve ja uudenaikainen rakennus, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja jokainen on arvostettu. Unelmieni koulussa opettajat ja oppilaat tukevat ja kannustavat toisiaan eikä ketään kiusata. Unelmieni koulu olisi avoin uudistuksille ja vierailisi paljon myös koulun ulkopuolisissa kohteissa, esimerkiksi kirjastoissa ja teattereissa.
Maailma muuttuu koko ajan ja opettajan on pysyttävä ajanhermoilla. Opettajan tehtävänä on kasvattaa oppilaista aktiivisia kansalaisia ja siksi on tärkeää että opettaja seuraa yhteiskunnallisia tapahtumia ja keskustelee niistä tarpeen mukaan oppilaidensa kanssa.
Opettajan tulee huomioida eri kulttuuria taustoja omaavat oppilaansa tutustumalla jokaisen oppilaan kulttuuriin. Kulttuurin tuntemalla vältytään useista ristiriidoista ja ymmärretään toisiamme paremmin. Myös oppilaille on rikkaus oppia erilaisista kulttuureista luokassa.
5. Pedagoginen osaaminen: Opiskelija kykenee suunnittelemaan, toteuttamaan, eriyttämään, arvioimaan ja kehittämään erilaisia oppimisprosesseja.
OH2 -harjoittelussa tavoitteena oli erityisesti ydinosaamistavoite 5. pedagoginen osaaminen:
Harjoittelun aikana minulla oli kaksi erilaista oppilaille suunniteltua oppimisprosessia; historian projekti kivi-, pronssi-, ja rautakaudesta sekä kuvaamataidon/ympäristöopin/äidinkielen projekti eläinten viikosta. Lisäksi pidin yksittäisiä tunteja ja 5.luokkien yhteisiä "palkkitunteja".
Historian projektissa parit arvottiin ja jokainen pari sai kysymyksen, johon heidän tuli vastata kirjan kappaleen luettuaan. Kun kaikki olivat vastanneet kysymyksiin ne luettiin muulle luokalle ja tällä tavoin kävimme yhdessä läpi kahden historian aikakauden asiat. Sen jälkeen teimme tehtäviä kirjasta. Ideana tälläiseen työtapaan oli se, ettei oppilaat tarvitsisi kuunnella kun minä opettajana "luennoin" historian tapahtumista, vaan he saisivat itse toimia "asiantuntijapareina". Arvoin parit sillä halusin opettaa oppilaille, että jokaisen kanssa pitää pystyä työskentelemään ja työskentely sujuikin oikein hyvin. Jokainen oppilas tavallaan eriytti itse itsensä vastaamalla kysymykseen omalla tavallaan.
Eläinten viikon projektissa teimme posterit yksilötyöskentelynä, sillä historian projektissa käytimme jo ryhmätyöskentelyä. Jokainen oppilas sai itse valita itseään kiinnostavan aiheen taululta löytyvien ideoiden avulla. Aiheen tuli myös löytyä eläinten viikko -vihkosesta. Suurimmaksi osaksi oppilaat olivat innoissaan ja tekivät työtä erittäin motivoituneina. Eriyttäminen tapahtui tässäkin työskentelyssä mielestäni tavallaan itsestään. Tälläisessä projektissa arviointi on mielestäni helpompaa kuin esimerkiksi historian projektissa; työskentely pystyy molemmissakin arvioimaan, mutta posterin teossa myös lopputulosta pystyy arvioimaan.
6. Esteettinen osaaminen: Opiskelija ymmärtää ihmisen kehollisena olentona, jolla on mahdollisuus kokonaisvaltaiseen moniaistiseen ympäristön kokemiseen. Hän pystyy luomaan välitöntä ja ennalta määrittelemätöntä aistimista merkitsevän esteettisen todellisuussuhteen ympäröivään maailmaan.
Opettajan esteettiseen osaamiseen kuuluu mielestäni opettaa ja näyttää lapsille erilaisia ympäristöjä sekä oppia erilaisissa ympäristöissä. Kaikki lapset eivät retkeile vanhempiensa kanssa metsässä, joten olisi tärkeää että opettaja veisi oppilaitaan esimerkiksi puolen päivän metsäretkille.
Opettajan tulee huolehtia että luokassa viihdytään ja luokka on siistissä kunnossa; tavarat pysyvät oikeissa paikoissaan ja pysyvät käyttökelpoisina pitkään. Samalla opettaja huolehtii tavaroista ja ympäristöstä huolehtimista oppilailleen, jokaisella on oma tehtävänsä ja vastuunsa ympäristöstä.
Omalla itsellään opettaja viestii itsestään huolehtimista. Opettajan ei tarvitse pukeutua viimeisen muodin mukaan, mutta on tärkeää että opettaja on asiallisesti ja siististi pukeutunut.
Esteettisessä kasvatuksessa on mielestäni tärkeää opettaa, että jokaisella on omat makunsa ja mieltymyksensä. Jokainen näkee kauneuden ja rumuuden eri tavalla.