Keravan lukio
Esittävän taiteen linjan valintakokeet
Esittävän taiteen linjan valintakriteereinä käytetään valintakoetta ja hakijan lukuaineiden keskiarvoa. Lukuaineiden keskiarvosta muodostuu puolet hakijan pistemäärästä (maksimissaan 10 pistettä) ja valintakokeesta puolet hakijan pistemäärästä (maksimissaan 10 pistettä). Linjalle valituilla opiskelijoilla lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7,00 ja valintakokeesta tulee saada minimissään kolme (3) pistettä. Mikäli useammalla hakijalla on sama pistemäärä, saman pistemäärän saaneet hakijat otetaan sattumanvaraisessa järjestyksessä eli arvotaan. Hakijat kutsutaan kirjeitse valintakokeeseen, joka pidetään to 3.5.2018 klo 9.00.
Lukio lähettää kaikille hakijoille yhteishaun päättymisen jälkeen tekstiviestin, jossa kysytään hakijan nimi ja esittävän taiteen suuntautumisvaihtoehto, jonka valintakokeeseen hakija aikoo osallistua. Valintakoejärjestelyjen onnistumisen takaamiseksi hakijan edellytetään vastaavan tekstiviestiin. Uusintakokeita ei järjestetä. Kokeessa ei ole haastattelua. Lukio voi tarvittaessa tallentaa valintakokeet arviointia varten. Hakijan tulee ottaa koetilaisuuteen mukaansa omat eväät.
Kaikille hakijoille lähetetään viimeistään 20.4.2018 henkilökohtainen kutsu valintakokeeseen, joka pidetään 3.5.2018 klo 9-16 Keravan lukion ja aikuislukion tiloissa osoitteessa Keskikatu 5, 04200 Kerava. Yksittäisen hakijan valintakoe kestää 3-4 tuntia.
Kaikille yhteinen osio
Kaikki hakijat osallistuvat ryhmätilanteeseen, jossa mitataan hakijan motivaatiota, kiinnostusta ja kykyä toimia yhdessä. Ryhmätilanne ei vaadi erityistaitoja tai etukäteisvalmistautumista. Ryhmätilanteen lisäksi hakija osallistuu sen esittävän taiteen suuntautumisvaihtoehdon valintakokeeseen, johon on tekstiviestissä ilmoittanut osallistuvansa. Ilmoittautumista ei voi muuttaa jälkikäteen.
Kuvataiteen valintakoe
Valintakokeessa arvioidaan pyrkijän luovaa ajattelua sekä kuvallista ilmaisua. Valintakokeessa on kolme muun muassa piirtämisen ja maalaamisen sujuvuutta, sommittelua, mielikuvitusta, värinkäyttöä ja viestin välittymistä mittaavaa tehtävää. Tehtävät vaihtuvat vuosittain. Hakijan ei tarvitse tuoda valintakokeeseen mitään työvälineitä, mutta omat pensselit, vesivärit ja lyijykynät saa tuoda mukanaan. Valintakokeen tehtäviä ei palauteta hakijoille. Aikaa tehtävien tekemiseen on kolme tuntia.
Draaman valintakoe
Valitse yksi kolmesta monologiteksteistä (monologitekstit, julkaistaan tammikuussa 2018 oheisessa linkissä). Harjoittele ja muokkaa se omaan suuhusi sopivaksi. Monologia ei ole pakko opetella sanasta sanaan. Mieti, mitä monologin sisältämiä asioita voisit ilmaista toiminnan avulla. Käytä apuna tähänastista tietämystäsi draaman ilmaisukeinoista (liike, ääni, eleet, kehonkieli, rytmi, tilankäyttö). Esitystilana toimii tavallinen luokkahuone. Voit halutessasi päättää, missä suunnassa ja paikassa luokkahuonetta katsomo on. Esityksen kesto on korkeintaan 5 min.
Tanssin valintakoe
Valmista ja harjoittele oma tanssisoolo, jonka koreografian olet tehnyt itse itsellesi. Anna soolollesi nimi. Soolon tulee edustaa jotain taidetanssin muotoa (baletti, nykytanssi, jazztanssi) tai näiden yhdistelmää. Siinä saa olla vaikutteita myös muista tanssityyleistä. Suunnittele esitys niin, että pääset näyttämään siinä omaa parastasi. Tuo tanssin musiikki tullessasi muistitikulle tallennettuna. Esiintymisasu on vapaa. Esityksen keston tulee olla vähintään 2 min ja enintään 4 min.
Musiikin valintakoe koostuu kahdesta osasta:
1. Pakollinen laulunäyte (nuotti, julkaistaan tammikuussa 2018 oheisessa linkissä) joka esitetään ulkoa ja ilman säestystä. Sävellaji on vapaavalintainen.
2. Omavalintainen laulu- tai soittonäyte: esitä valitsemasi kappale tai osa suurempaa teosta haluamallasi instrumentilla tai laulaen. Voit halutessasi säestää itseäsi. Musiikkikappaleen kesto voi olla korkeintaan 2½ min.
Luokasta löytyy piano, sähkökitara, sähköbasso, kitara- ja bassovahvistimet, instrumenttikaapelit ja rumpusetti. Muut instrumentit ja rumpukapulat, plektran yms. hakija tuo mukanaan. Hakija voi käyttää yhteensä korkeintaan 5 minuuttia aikaa.
Luonnontieteellis-matemaattinen linja:
Ei pääsykoetta, keskiarvo lasketaan seuraavilla painotuksilla.
- Äidinkieli ja kirjallisuus, painokerroin 2.00
- Biologia, painokerroin 2.00
- Fysiikka, painokerroin 2.00
- Kemia, painokerroin 2.00
- Maantieto, painokerroin 2.00
- Matematiikka, painokerroin 2.00
Painokerroin tarkoittaa, että painotettavan aineen arvosana lasketaan valinnassa niin monta kertaa kuin painokerroin osoittaa. Esimerkiksi jos liikunnan painokerroin on 2, lasketaan peruskoulun päättötodistuksen liikunnan arvosana kahteen kertaan.