Kurssilla luettava romaani (aiheena vieras kulttuuri)

Pienryhmä (3 - 5 opiskelijaa) valitsee yhteisen teoksen. Jokainen tekee kirjaa lukiessaan lukupäiväkirjaa, joka jätetään opettajalle ryhmäkeskustelun jälkeen. Se voi korottaa arvosanaa.
  • Palauta mieleesi ekalta kurssilta hyvän ryhmäkeskustelijan ominaisuudet ja tavoitteellisen ryhmäkeskustelun kulku. Kertaile Särmää s. 420 - 422.
  • Keskustelutaitojen arviointilomake on sama kuin 1. kurssilla.


Kirjaa lukupäiväkirjaan aluksi teoksen perustiedot: 
  • Mikä on romaanin nimi, kirjoittaja ja julkaisuaika?
  • Millainen on romaanin tapahtumaympäristö?
  • Keitä ovat keskeiset henkilöt ja millaisia ovat heidän keskinäiset suhteensa?
  • Kuka on romaanin kertoja?
  • Mikä on romaanin aihe?
  • Millainen juoni on?
  • Mikä on romaanin teema (mitä haluaa kertoa elämästä)?
Kulttuuri. Tästä tärkeimmästä osiosta voit tehdä itsellesi esim. vertailutaulukon (oma maailmani vs. teoksen henkilön maalma):
  • Mitä käyttäytymistapoja kulttuurissa on?
  • Mitä arvoja ja asenteita kulttuurissa on? Mistä palkitaan, mistä rangaistaan?
  • Kuka käyttää valtaa ja miten? Millainen valtahierarkia?
  • Mitä oikeuksia yksilöillä on tai ei ole?
  • Millainen asema on eri sukupuolilla, perheenjäsenillä ja eri-ikäisillä ihmisillä?
  • Miten suoraan tai epäsuorasti mielipiteitä ilmaistaan?
  • Mitä kulttuurin nonverbaalisesta viestinnästä käy ilmi? Pukeutuminen?
Oma lukukokemus - etsi kohta, joka on mielestäsi kirjan paras, hätkähdyttävin, ilahduttavin, hauskin tms. Luet sen ääneen keskustelun lopussa ja perustelet valintasi.
  • Mikä herätti sinussa tunteita? Mikä ihastutti, ihmetytti, vihastutti tai herätti sääliä?
  • Mitä ajattelet romaanin henkilöistä? Mitä haluaisit heille sanoa?
  • Mitä ajattelet romaanin kulttuurista? Mitä hyvää, mitä outoa tai vierasta?
  • Mitä uusia tietoja sait? 
  • Miten romaani vaikutti sinuun? Muuttiko ajatuksia? Opitko ymmärtämään erilaista kulttuuria?


Katso kirjavinkkejä kurssivihkon s. 10. Voitte ehdottaa myös itse teosta. Varmistakaa opelta sen sopivuus.

Lisävinkkejä:

Tuhat loistavaa aurinkoa TAI Leijapoika (Khaleid Hosseini)

Kabulin pääskyset ( Yasmina Khadra)

Aavikon tyttäret (Nura Farah)

Anne Frankin päiväkirja (juutalaisuus)

Kissani Jugoslavia (Pajtim Statovci), pakolaisuus, homoseksuaalisuus

Kahden maailman tyttö (Marja-Leena Tiainen)

Kulkuripoika ja tuulen tyttö (Tuula Kallioniemi), pakolaisuus, sota-aika, Huom! Fantasiakirjallisuutta

Leiri 14 (Blaine Harden), Shin Dong-hyukin pako pohjoiskorealaiselta vankileiriltä v. 1982

Kartanpiirtäjä ( Kamila Shamsie), Pakistanin levottomuudet, sydänystävyys

Valkoista mustalla (Venäjän orpokodit), vammaisen pojan selviytymistarina

Sieluni kyyneleet (Kim Hyun Hee), elämäkerta Pohjois-Koreaa palvelleesta naisagentista ja tappajasta

Myyty! (Zara Muhsen), kertoo tarinan siskoksista, jotka myydään vaimoksi Jemeniin

Beijing beibi (Chun Shu), kapinatarina Beijingin undergroundmaailmasta

Aavikon kukka (Waris Dirie), somalikulttuuri, tyttöjen asema, köyhistä oloista huippumalliksi, elämäkerta

Riadin tytöt (Rajaa Alsanea), nykynaisen elämä Saudi-Arabiassa

Nurinkurin (Umayya Abu-Hanna), omaelämäkerta kasvutarinasta Pohjois-Israelissa

Layla (Jari Tervo), kurditytön tarina, pakkoavioliitto, ihmiskauppa

Itämaa (Johanna Holmström), kahden muslimitytön elämän kuvaus Suomessa, koulukiusaaminen

Abrahamson, Emmy: Kuinka selviytyä puolalaisesta äidistä? (Karisto, 2012). Hauska ja viihdyttävä 1980-luvulle sijoitettu tarina 16-vuotiaan Ruotsissa asuvan puolalaistyttö Alicjan kesälomasta, joka on kaikkea muuta kuin rauhallinen. Kirjassa pilaillaan kulttuurierojen ja nolojen perheenjäsenten kustannuksella.

Amdel-Fattah, Randa: Näyttääkö pääni tässä isolta? (Karisto, 2005). Muslimityttö Amal lukee Cosmopolitania, shoppailee ja juoruilee kuin kuka tahansa 16-vuotias. Elämä muuttuu, kun hän alkaa käyttää hijabia. Kirja kertoo kulttuurieroista, erilaisuudesta ja rasismista.

Backlén, Marianne: Donovan (WSOY, 1995). Jamaikalla asuu yhdeksänvuotias rastapoika Donovan yhdessä nuoren ottoisänsä Miltonin ja 16-vuotiaan sukulaistyttö Simonen kanssa. Elämä leppoisassa pikkukylässä on aivan toista kuin kokemukset kaukaisessa Suomessa, jonne Donovan ja Milton lentävät vuodeksi sukuloimaan.

Bradford, Chris: Soturin tie (WSOY, 2009). Haaksirikosta selviytynyt nuori englantilaispoika Jack Fletcher pääsee samuraimestari Takeshin suojatiksi. Hän tutustuu japanilaiseen filosofiaan ja samurai-kulttuuriin, mutta törmää muiden oppilaiden ennakkoluuloihin. Tarina sijoittuu 1600-luvulle ja sisältää runsaasti japanilaista kulttuuria koskevia kuvauksia ja sanastoa. Kirja aloittaa sarjan.

Desai Hidier, Tanuja: Sopivasti sekaisin (Otava, 2004). Intialaistyttö Dimple Lala ja hänen paras ystävänsä, amerikkalaistyttö Gwyn, asuvat monikulttuurisessa New Yorkissa. Molemmilla tytöillä on sama ihastuksen kohde, intialainen dj Karsh.

Halme Antti: Metalliveljet (Otava, 2009). Harri ja Ville joutuvat viettämään kesälomansa Norjassa, joten asiaankuuluvasti he perustavat oman metallibändin. Kitaristi, irakilainen Hachemi, herättää joissakin isänmaahenkisissä norjalaisissa kiukkua. Kirjan teemoina ovat kokemukset vieraassa maassa oleilusta, erilaisuuden pelot ja ennakkoluulot sekä rasismi.

Holmberg, Annina: Punainen kyynel (WSOY, 2000). 17-vuotias Elina reilaa Itä-Euroopassa vuonna 1990. Pienessä Dubrovnikin kaupungissa Elina rakastuu komeaan serbiin, Milaniin. Nuoret vannovat tapaavansa seuraavanakin kesänä, mutta Balkanin sota uhkaa muuttaa kaiken.

Jaantila, Anu: Sanna ja Sam – forever? (WSOY, 1997). Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Sanna ja meksikolaisamerikkalainen Sam ovat tutustuneet Sannan vaihto-oppilasvuotena Michiganissa. Kun Sanna saa yliopistostipendin Coloradoon, helpottuu nuorten seurustelu, mutta miten käy Samin opiskelupaikan kanssa, se kun ei ole vähemmistökulttuurin edustajalle mikään itsestäänselvyys?

Johansson i Backe, Kerstin: Näkymätön Elina (Otava, 2003). 1930-luvulla Tornionjoki-laaksossa asuva Elina joutuu koulukiusatuksi puolustaessaan oikeuttaan omaan kieleen.

Kallioniemi Tuula: Kulkuripoika ja tuulen tyttö (Otava, 2005). Fantasiapiirteitä sisältävässä historiallisessa romaanissa käsitellään sotaa, pakolaisuutta ja rakkautta. Miltä lapsesta tuntuu jättää kotiseutu ja oma perhe? Miten pelottavaa on joutua outoon ympäristöön kielitaidottomana? Millaista on varttua ja kokea ensirakkautensa sodan keskellä? Miltä tuntuu tulla syrjityksi ulkonäön ja kielen perusteella?

Laestadius, Ann-Helén: Terkkuja Sopperosta (Kieletär Inari, 2017). Agneksen saamelaisuus on ruotsalaistytölle itselleenkin täysi mysteeri. Tutustuminen poronhoitajapoikaan saa tytön tutustumaan omaan alkuperäänsä.

Lempinen, Marja-Leena: Pohjantähden valtakunta (Otava, 1998). Välimerelle asti purjehtinut viikinkimies Erik vie Samoksen saarella syntyneen Elenan mukanaan Pohjolaan, jossa tyttöä odottavat erilaiset ja vihamieliset ihmiset outoine tapoineen.

Mankell, Henning: Tulen salaisuus (WSOY, 2008). 12-vuotias Sofia pakenee kotikylästään sisällissodan levitessä Mosambikissa. Pakomatka vaatii urheutta, sillä se on täynnä vaaroja ja vaikeuksia. Kirja aloittaa sarjan.

McCaughrean, Geraldine: Tuulien testaaja (Tammi, 2006). Historiallinen romaani 1200-luvun Kiinasta. 12-vuotias kiinalaispoika Haoyou myydään sirkukseen. Poika on sukunsa perinteiden ja oman uskontonsa määräysten vanki.

Olsson, Sören: Zeina ja Nalle (Otava, 2003). Kahden eri kulttuuritaustaisen nuoren hauska ihastumistarina nykypäivän Ruotsista. Kirja aloittaa sarjan.

Rannamaa, Silvia: Kadrin päiväkirja (Savukeidas, 2014). Orvoksi jäänyt virolaistyttö yrittää elää normaalia elämää sodasta huolimatta. Elämämuutos tulee yllättäen auto-onnettomuuden myötä.