Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Mitä meidän kaikkien tulisi tietää seksuaali- ja lisääntymisterveydestä?

Tehdään aivoriihi taululle!

- oikeus koskemattomuuteen
- oikeus omannäköiseen seksuaalisuuteen
- omat rajat ja toiveet
- tiedot hedelmällisyyteen vaikuttavista asioista ja mahdollisuus vaikuttaa niihin
 - sukupuolitaudit
 - ikä
- elintavat
- sairaudet
 - seulat (papa), hpv -rokote
- sukupuolitaudeilta ehkäiseminen (hpv -rokote, testaaminen, kondomi)
- raskauden ehkäiseminen (ehkäisyvälineet, katumuspilleri, raskaudenkeskeytys)
- sukupuolisuuden moninaisuus
- seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus
-

Mitä on seksuaali- ja lisääntymisterveys?

Seksuaaliterveys ja lisääntymisterveys muodostavat yhdessä kattavan kokonaisuuden. Molemmissa on omat erityispiirteensä, mutta nykyään käytytään näitä termejä yhdessä.

Seksuaalisuus (WHO)

Seksuaalisuus on olennainen osa jokaisen ihmisen persoonallisuutta. Tämä koskee niin miehiä, naisia kuin lapsiakin. Se on perustarve ja yksi ihmisyyden osa, jota ei voida erottaa muista elämän osa-alueista. Seksuaalisuus ei ole yhdynnän synonyymi. Se ei liity ihmisen kykyyn saada orgasmeja, eikä se myöskään ole yhteenveto elämämme eroottisista piirteistä. Ne voivat kuulua seksuaalisuuteemme, mutta eivät välttämättä ole osa sitä. Seksuaalisuus on paljon enemmän: se on mukana energiassa, joka saa meidät etsimään rakkautta, ihmissuhteita, lämpöä ja läheisyyttä; se ilmenee tavassamme tuntea ja herättää tunteita sekä koskettaa toisiamme. Seksuaalisuus vaikuttaa ajatuksiin, tunteisiin, tekoihin ja reaktioihin sekä sitä kautta henkiseen ja ruumiilliseen terveyteemme.



Seksuaaliterveys (THL, WHO)

Seksuaaliterveys on seksuaalisuuteen liittyvän fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Sairaus ei välttämättä heikennä seksuaaliterveyttä, mutta ohjauksessa on aina selvitettävä asiakkaalle hänen sairautensa mahdollinen vaikutus seksuaaliterveyteen. Hyvä seksuaaliterveyden edellytys on positiivinen ja kunnioittava asenne seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin suhteisiin. Terveessä seksuaalisuhteessa ei ole väkivaltaa, syrjintää tai pakottamista. Seksuaalioikeuksien kunnioittaminen on hyvän seksuaaliterveyden perusta.


Seksuaalioikeuksien toteutuminen on keskeistä ihmisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän kannalta. (identiteetin kehittyminen ehjään ja positiiviseen suuntaan, itsetunto)


Oikeudet sisältävät myös velvollisuuden ja vastuun.

Seksuaalioikeudet ovat erottamaton osa ihmisoikeuksia!




Kuvahaun tulos haulle seksuaalioikeudet

Avusteinen seksi:

https://www.aspa.fi/sv/node/328#f07afe61

Lisääntymisterveys (WHO) 

Mahdollisuus vastuulliseen, tyydyttävään ja turvalliseen seksielämään, mahdollisuus ja vapaus lisääntyä ja päättää siitä milloin ja kuinka usein se tapahtuu, oikeus sopiviin ja hyväksyttäviin itse valittuihin ehkäisyvälineisiin sekä pääsy palveluihin, jotka mahdollistavat turvallisen raskauden ja synnytyksen sekä tarjoavat parhaan mahdollisuuden saada terve vastasyntynyt.


http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/116162/THL_OPAS33_VERKKO9.3.2016.pdf?sequence=3&isAllowed=y
http://www.oamk.fi/epooki/2019/nakokulmia-seksuaali-ja-lisaantymisterveyteen/

Ajankohtaisia nostoja seksuaali ja lisääntymisterveydestä (Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014-2020)

Seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja siinä ajassa tapahtuneita muutoksia voidaan Suomessa luotettavasti seurata eri rekistereiden avulla. Miesten, iäkkäiden ja erityisryhmien seksuaali- ja lisääntymisterveydestä tai seksuaalineuvonnan tarpeista seurantatieto puuttuu tai sitä on vähän.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä on silti Suomessakin vielä monia
kehittämistarpeita ja -kohteita:

  •  Ensisynnyttäjät ovat yhä vanhempia: keski-ikä oli 28,4 vuotta vuonna 2012.
  •  Yli 35-vuotiaiden osuus on kasvanut: viidennes kaikista synnyttäjistä vuonna 2012.
  • Synnyttäjillä on yhä useammin kroonisia sairauksia: noin 8 prosentilla vuonna 2010.
  • Vuonna 2012 joka kolmas (35 %) synnyttäjä oli ylipainoinen (painoindeksi, BMI 25 tai enemmän) ja kuudennes oli lihavia (BMI ≥ 30).
  • Raskauden aikana tupakoivien määrässä ei ole tapahtunut muutosta 1980-luvun lopusta: osuus on edelleen 16 prosenttia.
  • Toistuvien klamydiatartuntojen määrä on noussut, tippuritartunnat ovat lisääntyneet etenkin nuorilla naisilla ja miesten kuppatapausten määrä on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla.
  • Nuorten tiedot seksuaaliterveydestä ovat heikentyneet.
  • Seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat yleisiä nuorten arjessa.
  • 20–24-vuotiaiden raskaudenkeskeytysten määrä on edelleen korkea (18 tuhatta samanikäistä naista kohti vuonna 2012) ja toistuvien raskaudenkeskeytysten määrä on kasvanut.
  • Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan näyttäisi siltä, että tahaton lapsettomuus on hieman lisääntynyt.
  • Maahanmuuttajien osuus väestöstä on kasvanut ja heidän seksuaali- ja lisääntymisterveydessään on erilaisia haasteita kuin valtaväestöllä.
  • Esimerkiksi 70 prosenttia somalialaistaustaisista naisista ja 32 prosenttia kurditaustaisista naisista on ympärileikattu.
  • Somalialaistaustaisilla naisilla on keskimääräistä enemmän keskenmenoja.
  • Venäläistaustaisilla naisilla on keskimääräistä enemmän raskaudenkeskeytyksiä.
  • Afrikkalaistaustaisilla naisilla on enemmän raskausajan ongelmia ja heidän vastasyntyneillään enemmän terveysongelmia kuin muilla Suomessa asuvilla etnisillä ryhmillä.
  • Paperittomien asema suomalaisessa terveydenhuollossa on ratkaisematta. Suuri osa etenkin paperittomien naisten terveydenhuollon palvelutarpeesta liittyy juuri seksuaali- ja lisääntymisterveyteen.

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/116162/THL_OPAS33_VERKKO9.3.2016.pdf?sequence=3&isAllowed=y

Seksuaalioikeudet Suomessa

Seksuaalioikeudet ovat perusoikeuksia, jotka taataan kansainvälisissä sopimuksissa. Joissakin maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden lähtömaissa sukupuoltenvälinen tasa-arvo ja seksuaalioikeudet voivat toteutua hyvin eri tavalla kuin Suomessa.

Jotta maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat ovat tietoisia Suomessa vallitsevista oikeuksista, heille on tarjottava asianmukaista seksuaalikasvatusta:

  • sukupuolten tasa-arvosta
  • naisten seksuaalioikeuksista
  • lainsäädännöstä
  • seksuaalivähemmistöjen oikeuksista

Ota puheeksi ainakin seuraavat asiat

  • Jokaisella ihmisellä on oikeus päättää omasta tavastaan toteuttaa seksuaalisuuttaan toisten seksuaalioikeuksia kunnioittaen.
  • Kaikilla on oikeus tasa-arvoon ja elämään vapaana kaikista syrjimisen muodoista. Ketään ei saa syrjiä sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella.
  • Seksuaalisuus nähdään Suomessa positiivisena elämää rikastuttavana asiana, jossa keskeistä on toisen ihmisen arvostaminen ja kunnioittaminen.
  • Kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus on osa suomalaiseen peruskoulutukseen kuuluvaa terveystiedon opetusta.
  • Seksuaalisuutta loukkaava väkivalta (kuten pakottaminen, häirintä tai raiskaus) on rikos, josta seuraa rangaistus.
  • Kaikki lapsiin kohdistuva kuritusväkivalta on kielletty.
  • Kaikilla on oikeus seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin.
  • Jokainen saa itse päättää kumppanistaan, naimisiinmenosta ja perheenperustamisesta.

https://thl.fi/fi/web/maahanmuutto-ja-kulttuurinen-moninaisuus/maahanmuutto-ja-hyvinvointi/maahanmuuttajien-seksuaali-ja-lisaantymisterveys/seksuaalioikeudet-suomessa


Suojaikäraja:


Seksuaalisen kanssakäymisen yleinen suojaikäraja on 16 vuotta. Kaikenlainen alle 16-vuotiaaseen kohdistuva seksuaalinen kanssakäyminen on rangaistavaa. 

Samanikäisten ja samalla henkisellä ja ruumiillisella tasolla olevien alaikäisten välisestä vapaaehtoisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä ei yleensä rangaista.

Seksuaalisella hyväksikäytöllä tarkoitetaan alle 18-vuotiaan houkuttelemista tai painostamista seksuaaliseen toimintaan omaa asemaa ja toisen riippuvuutta tai puolustuskyvyttömyyttä hyväksi käyttäen. Teko on määritelty Rikoslain 20 luvun 5 §:ssä. Teko voi sisältää muutakin seksuaalista toimintaa kuin sukupuoliyhdynnän. 

Jos seksuaalista toimintaa sisältävä teko kohdistuu alle 16-vuotiaaseen lapseen on kyseessä teon laadusta riippuen joko tavanomainen tai törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö (Rikoslain 20 luku 6 ja 7 §). 

https://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/tietoa_parisuhteesta/tietoa_parisuhdeammattilaisille/asiakastyon_lakitietoa/suojaikarajat/


Uudet lakiesitykset Suomessa:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006564106.html

Tehtävä poissaolijoille

1. Tutustu materiaaliin
2. Vastaa seuraaviin kysymyksiin

- mikä merkitys seksuaalisuudella on mielen hyvinvoinnille? Perustele!
- miten seksuaali oikeudet toteutuvat mielestäsi laitoksissa (jos sinulla on työssäoppimiskokemus, voit miettiä sitä)? Kerro esimerkkejä, vähintään neljä.
- mitkä ovat sinun ammattisi kannalta viisi tärkeintä asiaa, jotka sinun tulee tietää seksuaali- ja lisääntymisterveydestä?
- mitkä ovat keinot parantaa seksuaali - ja lisääntymisterveyden kehittämiskohtia? Kirjaa toimenpiteet neljään eri kohtaan. ( katso kohdat edellä)
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.