Robottikerho 2020-2021
Syyslukukauden päättäjäiset
Robottiesittely
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
Robottikerhon blogi 2020-2021
Tiistai 8.12. Robottikerhon veturi esittelyssä
Robottikerhossa esiteltiin tänään Tuomas-veturi, joka liikkui ohjaimella. Kerholaiset olivat asentaneet majakan veturiin ja kauko-ohjaimen avulla veturi liikkui eteenpäin ja taaksepäin, sekä kääntyi molempiin suuntiin. Tästä ideasta innostui moni muukin kerholainen. Ehkäpä keväällä robottikerhossa on muitakin kauko-ohjattavia robotteja.
Muuten kerhossa jatkettiin vielä omien projektien parissa. Ensi viikolla on syyskauden viimeinen kerhokerta, jolloin vietetään päättäjäisiä ja esitellään muille omat projektit.
Tässä vielä video Tuomas-veturista.
-Jaana
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Ti 1.12.2020 Uusia keksintöjä, uusia robotteja
Tänään robottikerhossa nähtiin uusia keksintöjä. Eräs kerholainen on pitkään rakennellut ja suunnitellut moottoripyörää ja tänään se nähtiin viimeinkin liikkuvan. Rakentelu vei paljon aikaa mutta pitkäjänteinen suunnittelu ja kokeileminen kannatti. Nyt sitten vain ohjelmoinnin pariin suunnittelemaan moottoripyörän toimintoja lisää.
Toinen uusi keksintö, joka nähtiin tänään kerhossa, oli roskankerääjä. Tätäkin oli suunniteltu ja rakenneltu jo jonkin aikaa. Ohjelmointi on vielä kesken, mutta tästä on hyvä jatkaa.
Tässä vielä kuvia ja videopätkät keksinnöistä. Hienoa työtä robottikerholaiset!
Moottoripyörä
-Jaana
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ti 24.11. Robottien esittely
Tällä kerralla annoimme kerhossa tehtäväksi aloittaa luonnostelemaan, miten esittää muille oma robottinsa. Esittelyssä pitää kertoa ryhmänjäsenten nimet sekä robotin nimi. Lisäksi robotti esitellään lyhyesti: miten se toimii, mitä se osaa, mitä erikoistoimintoja se osaa jne. Robotit esitellään muille syksyn viimeisessä kerhopäivässä kolmen viikon päästä.
Tänään nappasimme muutaman otoksen roboteista. Keskeneräisiä töitä oli vielä paljon, mutta hyviä suunnitelmia kerholaisilla oli.
Alla kuva muun muassa tanssivasta robotista.
Tanssiva robotti
Sumorobotti
Ohjelmointia... Tämä on Tuomas veturin ohjelma, joka ei ole vielä valmis.
-Jaana
————————————————————————————————————————————————————————————
Ti 17.11. Robottikerhon projektit
Tänään robottikerhossa omat projektit jatkuivat rakentelujen merkeissä. Eräs ryhmä sai idean rakentaa hieromakoneen, joka myös osaa kuorsata. Toinen ryhmä sai sumo-ohjelmansa toimimaan ja päättivät aloittaa viivanseurantaohjelman kokeilun. Robottikerhon konkarit rakensivat upean Tuomas Veturin. Ensi kerralla kuulemma ohjelmoidaan veturi liikkeelle.
Tässä muutama kuva upeista projekteista, jotka tosin ovat vielä keskeneräisiä.
Tuomas Veturi
Selän ja niskojen hierontalaite
-Jaana
______________________________________________________________________________________________________________________________________
10.11.2020. Robottien rakentelut jatkuvat
Robottikerhossa jatkettiin omien projektien rakentelua ja ohjelmointia. Tänä vuonna kerholaiset ovat saaneet siis innovoida omia robottejaan ja kokeilla ohjelmointia. Robottikisoja ei ole toistaiseksi näköpiirissä koronarajoituksien takia, joten olemme tänä vuonna satsanneet omien projektien suunnitteluun.
Olemme muutamien kerholaisten kanssa jatkaneet sumorobottien rakentelua ja ohjelmointia. Saimme myös uuden ohjelman kokeiltavaksi, jossa sensorin pitää havaita valonheijasteen sijaan valkoinen väri. Kokeilimme innokkaasti tänään tuota uutta ohjelmaa, mutta jostain syystä emme saaneet sitä vielä toimimaan. Yritämme kyllä sinnikkäästi ensi kerrallakin selvittää, mistä tämä johtuu. Eiköhän sekin ongelma vielä ratkea.
Sen sijaan löysimme varastosta muutaman vuoden takaisen laatikon, joka on tuunattu hienoksi hahmoksi. Hahmo on osallistunut parikin kertaa robotiikan SM-kisoihin. Saimme siis iloisen vierailijan, josta tässä alla muutama kuva.


-Jaana
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sumorobotit 3.11.2020
Robottikerhossa paneuduttiin tänään muun muassa sumorobottien ohjelmointiin. Ohjelmointi vaatii tarkkuutta, sinnikkyyttä ja yrittämistä ja jopa erehtymistä. Aina ohjelma ei vain syystä tai toisesta toimi, vaikka kaiken pitäisi olla kunnossa. Joskus portit ovat väärin, rengas huonosti kiinni robotissa tai keskusyksikkö vaatii päivitystä. Ongelma voi johtua mistä vain ja joskus syytä ei vain löydy.
Sumorobottien ohjelmoinnissa on ollut tänä syksynä haasteita. Ohjelma näyttäisi olevan kunnossa monenkin kerholaisen MINDSTORM -ohjelmassa, mutta silti robotti ei toimi käskyjen mukaan. Tänään saatiin vihdoinkin kokea onnistumisen kokemuksia, kun eräs pari sai kuin saikin ohjelmansa toimimaan.
Robotiikka on parhaillaan juuri tätä. Edessä on haaste, joka pitää ratkaista. Se vaatii pitkäjänteistä työtä, ongelmanratkaisutaitoja ja oivaltamista. Usein se vaatii myös kokeilua ja erehtymistä. Lopulta kuintenkin on suuri mahdollisuus, että pitkäjänteisyys palkitaan ja robotti saadaan toimimaan juuri niin kuin on haluttukin. Nämä kokemukset palkitsevat ja motivoivat eteenpäin kokeilemaan yhä vaativampia tehtäviä.
Tässä kuvassa ja alempana olevassa videossa kohtaa kaksi sumorobottia ensi kertaa. Kuulemma harjoitusottelu kyseessä. Tästä vasta ohjelman säätäminen alkaa.

-Jaana
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Robottikerho 27.10.2020
Tällä kertaa sovimme kerholaisten kanssa, että jokainen ryhmä valmistautuu marraskuun aikana esittelemään oman robottinsa. Tavoitteena on, että robotilla on nimi ja siitä tehdään lyhyt esittely muille pedanetiin nähtäväksi. Esittelyssä kerrotaan lyhyesti miten robotti toimii ja miten se liikkuu. Kuva liitetään tottakai mukaan esittelyyn.
Tässä kuva, joka on otettu tänään robottikerhossa. Kuvassa on panssarirobotti, joka ei ole vielä valmis.

Tässä video tuulimyllystä, jonka tänään eräs pari ohjelmoi toimimaan. Robotti on vielä kesken mutta tästä on hyvä jatkaa.
-Jaana
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Robottikerho vauhdissa taas! 20.10.2020
Syysloman jälkeen robottikerho kokoontui jälleen koolle. Pääsimme kokeilemaan muutamien kerholaisten kanssa sumo-ohjelman toimivuutta. Sumo-ohjelmassa robotin tulee tunnistaa kilpailuareenalla valon heijasteet.Valkoisella värillä robotti peruuttaa taaksepäin ja kääntyy. Lisäksi robotti kannattaa ohjelmoida tunnistamaan esteitä, jota kohti se kiihdyttää vauhtiaan. Toisin sanoen este on toinen robotti, jota vastaan taistellaan. Se robotti, joka tippuu pois kilpailuareenalta, on hävinnyt ottelun.
Tässä kuvassa rakenteilla on sumo-robotti. Kilpailusäännöissä lukee, että robotin maksimi koko on 25cm X 25cm ja paino 1500g.

Tänään robottikerhossa myös kokeiltiin luovia ratkaisuja. Eräs kerholainen haluaa rakentaa "robottikäden" joka pystyy tarttumaan esineisiin kiinni. Lisäksi toinen kerholainen innostui rakentamaan tuulimyllyä. Kolmas kerholainen halusi rakentaa moottorin, joka toimii omien käsivoimiensa avulla. Paljon siis saatiin uutta innovatiivista kokeilua aikaan! Katsotaanpa myöhemmin, mitä näistä vielä tulee.
Tässä kuvassa on rakenteluvaiheessa oleva tuulimylly.

-Jaana
___________________________________________________________________________________________________________________
29.9.2020
Robottikerhossa aloitettiin nyt useamman kerholaisen kanssa ohjelmointi. Jokainen ryhmä lähtee liikkeelle omista taidoistaan. Osa on jo käynyt kerhossa useamman vuoden ja osaa jo perusohjelmoinnin salat hyvin. He ovatkin jo aloittaneet vaativampien ohjelmien harjoittelun. Esimerkiksi sumo-ohjelma on suosittu kerholaisten keskuudessa. Siinä sumorobotti rakennetaan kestäväksi taistelijaksi toista sumoa vastaan. Taistelu tapahtuu areenalla, jossa robotin tulee tunnistaa valon heijasteita ja sen tulee osata väistellä toista robottia. Ei mikään ihan helppo juttu, vai mitä?
Aloittelevat kerholaiset ovat päässeet sitten ohjelmoimaan robottinsa liikkeelle eteenpäin eri vauhdeilla, sekä kääntymään ja peruuttamaan. Nämä perustaidot pitääkin olla ensin kunnossa, että ymmärtää myöhemmin, miten ohjelmointia viedään vaativammallekin tasolle eteenpäin.
Tässä kuvassa kerholaiset ovat tehneet yhteistyössä kaksi upeaa robottia, jotka kertomansa mukaan ovat vieläkin hieman kesken.

Ja tässä toisessa videossa näkyy eräs hieno robotti, joka lienee kiihdytysauto?
-Jaana
___________________________________________________________________________________________________________________
22.9. Ohjelmoinnin alkeet
Tänään robottikerhossa jatkettiin omien projektien parissa. Osalla kerholaisilla on robotit paljonkin vielä kesken ja he halusivat keskittyä rakenteluun. Toiset ovat taas saaneet jo robotin valmiiksi ja nyt he aloittivat jo ohjelmoinnin.
Ohjelmoinnissa tärkeää on oppia perusteet hyvin. Kun robotin osaa ohjelmoida liikkeelle, on jo hyvässä vauhdissa. Lisäksi pitää oppia, miten robotin saa ohjelmoitua kääntymään, peruuttamaan ja sekä säätämään sen vauhtia ja toiminta-aikaa. Kun perusteet ovat hallinnassa, voi robotin ohjelmoida myös tunnistamaan sensoreiden avulla valon heijastuksia, esteitä, ääntä ja vaihtamaan toimintaa koskettaessaan jotakin.
Tässä lopuksi video, jossa kerhon tytöt osasivat hienosti ohjelmoida robottinsa liikkumaan neliönmuodossa.
-Jaana
____________________________________________________________________________________________________________________
8.9.2020. Robottien rakentaminen jatkuu
Tänään jatkoimme Robottikerhossa legoilla rakentamista ja robottien suunnittelua. Ryhmään tuli myös uusia jäseniä, joten nyt ryhmä on jo täysi. Tällä mukavalla ja keskittyneellä ryhmällä on mukava aloittaa ohjelmointi.
Sitä ennen kuitenkin pitää saada robotit ensin valmiiksi. Osa kerholaisista käyttää valmiita ohjeita apunaan ja osa haluaa kokeilla ja soveltaa itse omaa suunnitelmaansa. Kumpikin työskentelytapa vaatii sinnikkyyttä ja ahkeruutta. Joskus jonkun osan laittaminen oikeaan kohtaan on haasteellisempaa ja toisinaan rakentelu sujuu mutkattomasti.
Tässä muutamia kuvia työskentelyvaiheista. Ensi kerralla aloitetaan joidenkin kanssa jo ohjelmointi. Katsotaan saadaanko robotit liikkeelle. Ja mitä siihen vaaditaan...?
Tässä kuvassa kahden kerholaisen robotti valmistui melkein tunnissa. Vielä se ei ole kuitenkaan aivan valmis.

Millainen robotti tästä on tulossa... se selviää myöhemmin.

-Jaana
___________________________________________________________________________________________________________________
Robottikerho alkoi taas!
Tänään 1.9.2020 alkoi uusi Robottikerho lukuvuonna 2020-2021.
Uusia kerholaisia oli paljon ja se on meistä kerhonvetäjistä mukavaa, että kerho kiinnostaa uusiakin oppilaita. Onneksi myös kerhossa on niin sanottuja konkareita, jotka ovat olleet mukana touhuissa jo useamman vuoden. He voivat toimia samalla nuorempien tuotteina ja tietenkin kehittää omia taitojaan robotiikan parissa eteenpäin. Vetäjinä ovat samat opettajat, kuin viimekin vuonna, eli Juha ja Jaana.
Kerhomme kokoontuu tiistaisin. Aloitimme kerholaisten kanssa legolaatikoiden tarkistamisella ja osien etsimisellä. Kun Legot on omissa laatikoissaan, on helpompi alkaa rakentamaan omaa robottia. Lisäksi tarkistimme, että kaikilla on toimivat keskusyksiköt ja johdot akun lataamista varten. Kävimme läpi myös kerhon sääntöjä ja tutkimme paikat, joissa säilytämme robotteja. Tietysti käytimme myös aikaa toisiimme tutustumiseen, sillä ihan kaikki kasvot ja nimet eivät olleet vielä tuttuja.
Innokkuus ja keskittyneisyys olivat kerhon aloituspäivän sanoja. Ei melkein maltettu lopettaa, kun olisi ollut niin hauska jatkaa robottien suunnittelua. Ensi kerralla varmaankin saadaan jo ensimmäiset robotit jo hyvälle mallille ja päästään harjoittelemaan pikku hiljaa myös ohjelmointia.
Robottimaista syksyä kaikille!
-Jaana