PUUTTUMISEN PORTAAT
POISSAOLOT
Perusopetuslaki 35§: Oppilaan tulee osallistua perusopetukseen, jollei hänellä ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta
Järjestyssäännöt: Jos oppilas on poissa koulusta, huoltajat selvittävät poissaolon syyn Wilmassa.
Erityisiä poissaoloja varten pyydetään kirjallinen lupa Wilmasta löytyvällä lomakkeella. Luvan myöntää luokanopettaja/luokanvalvoja, enintään 3 pv, tai rehtori, yli 3 pv. Huoltaja ei voi myöntää lapselleen poissaololupaa. (Perusopetuslaki 26§,35§)
Toimenpidemalli:
1. Yhteistyö huoltajan kanssa
- Huoltaja on aina velvollinen ilmoittamaan koululle oppilaan poissaolosta , sen syystä ja kestosta. Ilmoitus tehdään Wilmassa.( Sen voi myös myös tehdä puhelimitse, tärkeintä on se, että ilmoittaa poissaolosta.)
- Mikäli ilmoitusta ei tule, luokanopettaja tai luokanvalvoja on yhteydessä huoltajaan VIIMEISTÄÄN toisena poissaolopäivänä.
- Jos poissaolon syy on etukäteen tiedossa, huoltaja anoo hyvissä ajoin lupaa poissaoloon luokanopettajalta/luokanvalvojalta tai rehtorilta Wilmassa täytettävällä poissaolohakemuksella.
- Oppilaan ja huoltajan velvollisuus on ottaa selville tehtävät poissaolon ajalta ja huolehtia siitä, että poissaoloajan tehtävät on suoritettu annettujen ohjeiden ja koulussa sovitun aikataulun mukaisesti.
2. Toimenpiteet runsaiden poissaolojen takia, poissaoloja kertynyt >50 tuntia.
- Luokanopettaja/luokanvalvoja on yhteydessä huoltajaan. Oppilaan ja huoltajan kanssa selvitetään tukiopetuksen käyttö/tarve, mikäli poissaolo johtuu sairaudesta.
- Luokanopettaja/luokanvalvoja kutsuu koolle moniammatillisen asiantuntijaryhmän, jossa mukana oppilas, huoltaja/huoltajat, luokanvalvoja/-opettaja, terveydenhoitaja/kuraattori/muu oppilashuollon edustaja sekä tarvittaessa muut mahdolliset yhteistyötahot. Koollekutsuja huolehtii palaveriin poissaolokoosteet ym. tarvittavat aineistot ( huoltajan allekirjoitettava suostumus palaverissa mukanaolevien henkilöiden läsnäolosta sekä muu mahdollinen palaverin kannalta tarpeellinen aineisto).
- Palaverissa sovitaan toimenpiteistä, joilla varmistetaan, että oppilas saavuttaa opetussuunnitelmassa määritellyt tavoitteet.
- Tässä yhteydessä paikalla oleva moniammatillinen asiantuntijaryhmä voi arvioida myös oppilaan pedagogisen/kolmiportaisen tuen tarpeen.
HUOM!
Moniammatillinen asiantuntijaryhmä kutsutaan koolle ennen ohjeellisen rajan ylittymistä, jos opetushenkilöstöllä on huoli oppilaasta !
3. Poistuminen kesken päivä koulusta
- Jos oppilas sairastuu kesken päivän, aina puhelinsoitto kotiin ennen kuin oppilas lähtee kotiin. SAIRASTUNUT OPPILAS OHJATAAN AINA ENSIN TERVEYDENHOITAJALLE, JOS HÄN ON PAIKALLA.
- Oppilas ei saa lähteä kotiin, jos huoltajiin ei saada yhteyttä.
4. Lintsaaminen oppitunnilta/oppitunneilta LUVATON POISSAOLO
Luvaton poissaolo:
- Luokanopettaja/luokanvalvoja/aineenopettaja on yhteydessä kotiin (Wilma tai puhelinsoitto)
- Luvattomasta poissaolosta seuraa jälki-istunto, enit. 2h (Perusopetuslaki 36§).
(1-3h => 1h, 3-6h => 2h)
- Koulu voi velvoittaa lisäksi oppilaan osallistumaan läksyparkkiin sovittuna ajankohtana, ja huoltajan tehtävänä on huolehtia mahdollisesta kuljetuksesta.
Toistuva luvaton poissaolo:
- 3 luvattoman poissaolon jälkeen luokanopettaja/luokanvalvoja kutsuu koolle moniammatillisen asiantuntijapalaverin, jossa on paikalla oppilas, huoltaja/huoltajat, rehtori ja tarpeen mukaan terveydenhoitaja/kuraattori, opo/erityisopettaja.
- palaverissa sovitaan seurantapalaverin ajankohdasta 1-2 kk kuluttua
- mikäli luvattomat poissaolot jatkuvat, oppilaalle annetaan kirjallinen varoitus (Perusopetuslaki 36§)
- kirjallisen varoituksen jälkeen koulu voi erottaa oppilaan määräajaksi (Perusopetuslaki 36§)
5. MYÖHÄSTYMISET
Järjestyssäännöt: Kouluun tullaan ajoissa, koulumatka on osa koulupäivää.
- 3 myöhästymisestä seuraa kasvatuskeskustelu (luokanopettaja/luokanvalvoja tai rehtori). Yli 15 minuutin myöhästyminen oppitunnilta katsotaan jo lintsaamiseksi/luvaton poissaolo.
- seuraavan myöhästymisen jälkeen seuraamuksena on 1h jälki-istuntoa. (Perusopetuslaki 36§)
- Jos myöhästelyt edelleen jatkuvat, heti yhden myöhästymisen jälkeen luokanopettaja/luokanvalvoja kutsuu koolle moniammatillisen asiantuntijaryhmän, jossa
on paikalla oppilas, huoltaja/huoltajat, rehtori ja mahdollisesti terveydenhoitaja/kuraattori, opo
HUOM!
- Luokanvalvoja/luokanopettaja on velvollinen tekemään lastensuojeluilmoituksen, mikäli oppivelvollisuuden suorittaminen vaarantuu.
- Perusopetuslaki 26§: Opetuksen järjestäjän tulee seurata perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajalle. Oppivelvollisen huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua.
- Perusopetuslaki 45§:Oppivelvollisen valvonnan laiminlyönti
Jos oppilaan huoltaja laiminlyö velvollisuutensa valvoa oppivelvollisuuden täyttämistä, hänet on tuomittava oppivelvollisen valvonnan laiminlyönnistä sakkoon.
KÄYTTÄYTYMISEEN LIITTYVÄT RIKKOMUKSET
Perusopetuslaki 35§: Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.
Järjestyssäännöt:
Koulussa noudatetaan hyviä tapoja, tervehditään, opetellaan kiittämään , pyydetään anteeksi. Jokaista puhutellaan omalla nimellä, pilkkanimet ja kiroilu eivät kuulu kouluun.
Luokassa on yksi työnjohtaja: opettaja. Hänen sanansa on laki. Tunneilla tehdään työtä ja niillä vallitsee hyvä työrauha.
Ruokailussa noudatetaan hyviä pöytätapoja.
Koulussa ei ketään kiusata eikä häiritä. Minkäänlaista väkivaltaa ei suvaita.
Yhteisistä tavaroista ja tiloista pidetään hyvää huolta. Toisen omaisuuteen ei kosketa. Oppilas on velvollinen korvaamaan tehdyn ilkivallan.
a) aineellisen vahingon tuottaminen ( esim. ovien/ikkunoiden/oppikirjojen jne. rikkominen tai töhriminen
1. rahallinen korvaus/rikotun tavaran korvaaminen uudella samanlaisella
b) opetuksen häiritseminen, sääntöjen rikkominen, vilpillinen menettely, asiaton käytös
1. kehoitus/nuhtelu/luokasta poistaminen (valvotusti, esim. oppilaan siirtäminen toiseen luokkaaan/Pysäkille
2. kasvatuskeskustelu (rehtori)
3. jälki-istunto*)
4. moniammatillisen asiantuntijaryhmän palaveri, oppilas ja huoltaja mukana, sovitaan esim. yksilöllisistä opetusjärjestelyistä
5. kirjallinen varoitus *)
6. määräaikainen erottaminen*)
*) kurinpitorangaistus
6. TUPAKOINTI, PÄIHTEET JA TERÄASEET
Laki kieltää alle 18-vuotiaiden tupakoinnin ja alkoholin käytön. Laki kieltää myös kaikenlaisten huumaavien aineiden käytön ja hallussapidon.
Koulun järjestyssäännöt:
Kaikenlaisten teräaseiden tuonti ja hallussapito koulussa on kielletty
a ) tupakointi koulussa/kouluajalla
1. Jälki-istunto
2. Jälki-istunto sekä käynti kouluterveydenhoitajalla
3. lastensuojeluilmoitus/ilmoitus poliisille mahdollinen 15 v täyttäneestä
b) alkoholi ja muut päihteet
1. ilmoitus kotiin, kasvatuskeskustelu/jälki-istunto, ilmoitus poliisille ja lastensuojeluilmoituksen tekeminen
c) teräaseet
1. ilmoitus kotiin, kasvatuskeskustelu/jälki-istunto ja lastensuojeluilmoituksen tekeminen
HUOM! YKSILÖKOHTAISTEN OPPILASPALAVERIEN KOOLLEKUTSUJA KIRJOITTAA PALAVERIMUISTION/ON VASTUUSSA MUISTION KIRJOITTAMISESTA!