KÄSITETEHTÄVÄ
1. askeesi
Harjoitettu elämäntapa, jossa itsehillinnällä, itsekurilla ja hyveiden tarjoamisella on keskeinen merkitys. Esimerkiksi pappi tai munkki voi pidättäytyä nautinnollisista aineista tai paastota.
2. darvinismi
on Charles Darwinin kehittämä luonnonvalintaoppi. Darvinismin aate oli uhka sen ajan kirkolle.
3. kreationismi
Kreatomismi eli luomisusko. Se on oppi, jonka mukaan kaikkeus ja sen elolliset olennot ovat syntyneet luomistapahtumassa. Esimerkiksi usko siihen, että Jumala loi maan =kreatomismia
4. dogmi
Dogmi eli opinkappale, oppilause tai uskonkappale, sellainen uskomus joka kuuluu jonkin uskonnon tai järjestelmän keskeisiin oppeihin. Uskonnossa dogmin hylkääminen tarkoittaa omakohtaista uskonnon hylkäämistä tai henkilökohtaisen epäilyn tilaan joutumista.
5. diakonia
Diakonia eli kirkollinen sosiaali- ja terveystyö on kristillisten kirkkojen ja seurakuntien järjestämää sosiaalista palvelu- ja avustustyötä. Diakonia kuuluu kirkon perustehtäviin.
6. ekumenia
Ekumenia tarkoittaa eri kristillisten kirkkojen yhteistyötä ja pyrkimyksiä läheisempään yhteyteen.
7. ex cathedra
Tarkoittaa että sanoma tulee ns. Jumalalta. Ex cathedran julistamisessa paavi tai muu kirkollinen henkilö puhuu kansalle heidän yläpuoleltaan, joka viittaa jumalalliseen sanomaan.
8. fundamentalismi
Fundamentalismi on uskontoon liittyvä ideologia, jossa pyritään palaamaan johonkin alkuperäiseen väittämään ja näkemykseen sekä oikaisemaan sellaiset uudemmat piirteet, joiden katsotaan hämärtävän totuutta.
9. hereesia
Hereesia eli harhaoppi, on kristillisen opin tulkintaa, joka on hylätty suurissa kirkolliskokouksissa vuosina 325-787. Harhaopeista esimerkkejä ovat gnostilaisuus, montanolaisuus ja novatiolaisuus.
10. herätysliike
kristillinen liike, joka on syntynyt herätyksen seurauksena. Pyrkii levittämään sanomaansa aktiivisesti ja siihen usein liittyy karsimaattisia kokemuksia.
11. hierarkia
tarkoittaa arvojärjestystä esim. yhteiskunnassa tai kirkkokunnassa. Esimerkiksi katolilaisessa hierakiassa huipulla on paavi, jonka alla tämän lähimmät käskyläiset/työntekijät, jos jumalaa ei oteta huomioon.
12. individualismi
yksilökeskeisyys, on yksilölähteinen ajatussuunta tai näkökulma erilaisiin ajatuksiin
13. inkvisitio
katolisen kirkon laitos, joka toimii sen määrittelemään harhaoppisuutta vastaan. Muodostui vuonna 1184 kirkon pysyvä harhaoppisuutta vastustava laitos.
14. karisma, karismaattisuus
15. protestiliike
16. lahko
lahko on vallitsevasta kirkosta eronnut uskonnollinen ryhmä. perinteisessä kristillisessä uskonnossa lahko on harhaoppisena pidetty liike, jonka ei katsota dogmissaan tunnustavat jumalan statusta samalla tavalla kuin raamattu
17. luostari
luostari on paikka, jonne voivat vetäytyä henkilöt, jotka haluavat keskittyä uskonnolliseen elämään.
18. marttyyri
martyyri on uskontonsa tai jonkin muun asian puolesta kuollut henkilö.
19. marxismi
Marxismi on Karl Marxin kirjoituksiin pohjautuva sosialistinen oppijärjestelmä sekä siihen perustuva yhteiskunnallinen aatesuuntaus.
20. materialismi
Materialismi tarkoittaa aineellista todellisuuskäsitystä, joka on ontologinen käsitys. Tämän mukaan todellisuus on aineellinen, ja kaikki tosiasiat, mukaan lukien tietoisuutta ja mielentiloja koskevat, voidaan selittää yksinomaan materiaalisista tosiasioista lähtien. Vaikutti kirkonoppeihin
21. mystiikka
on jumaluuden välittömään yhteyteen pyrkivä uskonnollisen elämän muoto. Mystiikka tarkoittaa tällöin elämäntapaa, jossa pyritään saavuttamaan välitön yhteys jumalaan, perimmäinen todellisuus tai henkinen totuus.
22. skolastiikka
Skolastiikka oli filosofinen suuntaus, jonka mukainen opetus oli vallalla keskiajan oppineiden parissa noin vuosina 1100-1500. Skolastiikka pyrki yhdistämään antiikin tieteet ja filosofian, erityisesti aristotelismin, ja vallitsevan uskonnon pyhät kirjoitukset ja opetukset. Kirkon vastaisuus--> puhdasoppisuus
23. panna
Panna eli anateema (tai kirkonkirous) tarkoittaa erottamista tai syrjäänasettamista. Kristinuskossa tällä tarkoitetaan oppituomiota, jossa jokin käsitys kristillisestä opista julistetaan vääräksi eli harhaoppiseksi.
24. pyhimykset
Pyhimys tarkoittaa uskonnossa pyhänä pidettyä henkilöä. Katolisen kirkon näkemyksen mukaan pyhimykset ovat jumalan palvelijoita ja kanonisoivat eli tunnustavat näitä vain, kun nämä ovat osoittaneet sankarillista hyveellisyyttä elämässään ja vain, kun tämä on todistettu yleisellä maineella ja todennetuilla perusteluilla.
25. uskonpuhdistus
Uskonpuhdistuksella tarkoitetaan 1500-luvulla Länsi-Euroopassa alkanutta liikettä, joka pyrki oikaisemaan katolisen kirkon opissa näkemiään epöäkohtia. Uskonpuhdistuksen taustalla oli jo kauan jatkunut paaviuden alennustila sekä levinnyt turmeltuneisuus kirkon piirissä.
26. sekularismi
Sekularismilla tarkoitetaan uskonnosta irtautumista. Sekularistien mielestä tieteen edistyminen on tehnyt jumalia koskevat oletukset tarpeettomiksi
27. teesi
Teesi tarkoittaa lyhyeeseen muotoon saatettua väitettä, joka voidaan todistaa.
28. valistus
Valistus tarkoittaa eurooppalaista aatevirtausta, joka korosti muun muassa järjen ja tiedon merkitystä. Tämä tuotti kirkolle kritiikkiä ja asetti sen hankalaan asemaan omien oppiensa takia, joissa korostettiin ihmisen kuuliasuutta jumalalle sekä ylhäältä päin tulleita ohjeita ja käskyjä.
29. konflikti
Konflikti on kahden tai useamman osapuolen ristiriita tilanne, jossa on saanut surmansa vähitnään 25 henkilöä viimeisen kalenterivuoden aikana.
30. vainot
Vaino tarkoittaa ihmisoikeutta rikkovaa toimintaa. Uskonnossa vainot kohdistuivat yleensä altavastaajiin, kuten alku vaiheessa kristinuskoon ja myöhemmin niin sanottuihin vääräoppisiin. Vainojen toiminta keskittyi tiettyn ryhmään, jota krtitisoitiin ja johon kohdistui ilkivaltaa sekä fyysistä väkivaltaa. Usein vainojen kohderyhmä haluttiin hävittää maan päältä.
31. valta
Yleiseti valta tarkoittaa jonkun tai jonkin oikeutta hallita jotakuta, päättää jostakin tai määrätä.
32. lähetystyö
Lähetystyö tarkoittaa sen tekijän oman uskonnon levittämistä edistöäviä toimenpiteitä joko uskonnottomille tai toisen uskonnon edustamille henkilöille.
33. teollistuminen
Teollistuminen on yhteiskunnallista ja taloudellista muutosta. Tarkoittaa maan niin sanottua paranemista, sillä teollistuminen on vavhavsti yhteyksissä energiavarnatoihin ja taloudelliseen tilaan. Teollistuminen 1700-luvulla aiheutti uskon unohtumista.
34. tieteet
Tiede on jokin todellisuuden ilmiön ja niiden välisen suhteen selventämistä faktatiedoilla. Tieteiden kehittymisen aikakausi vaaransi katolisen kirkon opit, sillä monet tieteet todistivat ne vääräksi
35. rationalismi
Rationalismi on järkeä korostava ajattelua tapa. Tämä aate vaikutti 1600-luvulla
36. yhtenäiskulttuuri
Yhtenäsikulttuuri tarkoittaa kulttuuria, jossa samat arvot ja ihanteet vallitsevat kaikilla osa-alueilla. Kaikilla on suunnilleen sama käsitys siitä, mikä on oikein ja mikä väärin
37. ane
Ane eli lievitys oli ns vapautus, jonka sai ostettua rahaa vastaan. Aneella saattoi hyvittää syntejään niinkuin aikaansa kiirastulessa. Tämä johti maalikiden ajattelutapaan, että synnin tekeminen on hyväksyttävää kunhan sen hyvittää aneella
38. sakramentti
Sakramentti tarkoittaa katolisen kirkon pyhää toimitusta,, kuten kastetta tai konfirmaatiota. Katolisella kirkolla on seitsemän skaramenttia, joita voidaan pitää myös eräänlaisina rajapyykkeinä yksilön elämässä. Sakrmentteja ovat kaste, konfirmaatio, pappisvihkimys, avioliitto, ehtoollinen, rippi ja sairaiden voitelu.
39. ristiretket
Ristiretket olivat paavin hyväksymiä, uskonnollisesti motivoituja sotaretkiä erityisesti keskiajalla. Aluksi tarkoitus oli vallata Jerusalem takaisin kristittyjen hallintaan, minkä vuoksi ensimmäiset ristiretket kohdistuivat islaminuskoisia vastaan.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin