Kotitalous

Kotitalous 7-luokka

Tavoitteet

Kotitalous oppiaineena käsittelee jokaista ihmistä lähellä olevia asioita, ihmistä itseään, hänen kotiaan ja perhettään sekä niiden yhteyksiä yhteiskuntaan, luontoon ja ympäristöön. Sille on ominaista elämänläheisyys ja laaja-alaisuus sekä tiedon ja toiminnan luova yhdistäminen ja se ohjaa arjen hallintaan. Kotitalousopetuksen tehtävänä peruskoulussa on, että oppilas kehittyy itse ottamaan vastuuta terveydestään ja taloudestaan, ihmissuhteistaan ja lähiympäristön viihtyvyydestä. Se ohjaa ongelmien analysointiin ja antaa myös käytännön taitoja niiden ratkaisemiseksi ja auttaa siten oppilaita selviytymään muuttuvassa yhteiskunnassa.

Keskeiset sisällöt

ravinnot ja ruokakulttuuri
koti ja lähiympäristö
yhdessä eläminen
harkitseva kuluttaja

Oppiaineen luonne ja tehtävät

Kotitalousopetus tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia opettajan ja oppilaan väliselle avoimelle vuorovaikutukselle sekä oppilaiden keskinäiselle yhteistoiminnalle. Tämä tukee oppilaiden kasvamista yhteistyökykyisiksi, toisista välittäviksi ja huolehtiviksi sekä erilaisuuden hyväksyviksi ihmisiksi.

Arkielämässä välttämättömiä käytännön taitoja pyritään kehittämään sekä ajattelun että tekemisen avulla. Mahdollisuus etsiä, ymmärtää ja soveltaa tietoa edistää sellaisten taitojen oppimista, joilla selviydytään kotitaloustöistä muuttuvissakin tilanteissa. Itsenäisillä työtehtävillä kehitetään oppilaiden taitoja töiden suunnittelussa ja järjestelyssä sekä vastuuta työnteosta. Haastavat tehtävät antavat oppilaille mahdollisuuksia onnistumisen kokemuksiin ja edistävät terveen itsetunnon rakentumista.

Kodin arki- ja juhlaperinteeseen sekä koti- ja tapakulttuuriin tutustuminen lujittaa oppilaiden kansallista itsetuntoa ja ohjaa heitä ymmärtämään hyvien tapojen ja esteettisten arvojen merkitystä. Kansainvälistä ymmärtämystä edistetään tarjoamalla elämyksiä vieraiden maiden ruoka- ja tapakulttuureista.

Arviointi

Oppiaineen keskeinen käsite on arjen hallinta. Se ilmenee kotitalouden taitoina. Oppilas aktivoituu hakemaan itse tietoa ja ratkaisuja erilaisiin ongelmiin. Arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön. Oppitunneilla oppilas suorittaa itsearviointia ja kehittää näin valmiuksiaan parempiin oppimistuloksiin. Arviointia suoritetaan myös työkokein sekä kirjallisin kokein. Oppilas osallistuu arviointikeskusteluihin ennen lukukausiarvostelua. Palautteessa kiinnitetään huomiota koko oppimisprosessiin.

Päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8

Oppilaan arjen hallinnan taidot ovat kehittyneet siten, että oppilas osaa toimia oma-aloitteisesti, suunnitelmallisesti ja itsenäisesti sekä osaa yleensä perustella arkielämän valintojaan ja toimintaansa tavoitteena kestävä elämäntapa. Hän ymmärtää, että arjen hallintaan liittyvien valintojen pohdinta antaa harjoitusta ongelmien analysoinnissa, ratkaisumahdollisuuksien tutkimisessa sekä kriittisessä ajattelussa.

Kotitalouden eri sisältöjen yhteydessä hyvän osaamisen päättöarviointi tarkoittaa:

Ravitsemus ja ruokakulttuuri

Oppilas tuntee ruoka-aineiden ominaisuuksia ja tavallisimpia ruoanvalmistuksen ilmiöitä sekä osaa käyttää näitä tietoja hyväkseen ruoanvalmistuksessa. Hän ymmärtää elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja tietää ruoan turvallisuuteen liittyviä vaaratekijöitä. Hän valitsee ja käyttää tarkoituksenmukaisia työtapoja sekä käyttää turvallisesti työvälineitä ja laitteita. Hän pystyy ohjatusti suunnittelemaan ja valmistamaan aterioita sekä tietää monipuolisen ruokavalion merkityksen omalle terveydelle ja hyvinvoinnille. Hän tuntee ja arvostaa suomalaista ruoka- ja tapakulttuuria sekä suhtautuu myönteisesti muiden maiden ruokakulttuureihin.

Koti- ja lähiympäristö

Oppilas osaa soveltaa kodin ja ympäristön hoitoon luonnontieteellistä tietoa sekä valita kuhunkin käyttötilanteeseen sopivia ja ympäristöystävällisiä aineita. Hän osaa huolehtia jätteiden peruslajittelusta ja tunnistaa terveelliseen ja viihtyisään asuinympäristöön vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa tulkita tekstiilien hoito-ohjeita ja hallitsee tekstiilien perushoitomenetelmät. Hän osaa tehdä tavanomaiset kodin siivoustyöt. Hän osaa arvioida ja käyttää kodin tavallisimpia koneita ja tunnistaa teknologian kehityksen vaikutukset arkielämässä.

Perhe ja yhdessä eläminen

Oppilas osaa noudattaa hyviä tapoja. Hän ymmärtää kodin ihmissuhteiden ja tasa-arvon merkityksen. Hän tuntee kotitalouteen liittyvän suunnittelun, työnjaon ja ajankäytön perusteita. Hän ymmärtää kotitalousopetuksen merkityksen arjen hallinnassa ja osaa arvioida kotitalouden taitojen merkitystä tulevissa elämäntilanteissaan.

Harkitseva kuluttaja

Oppilas osaa hankkia kuluttaja-asioista tietoa erilaisista lähteistä sekä pohtia kulutusvalintojensa tarkoituksenmukaisuutta, taloudellisuutta ja ympäristövaikutuksia. Hän osaa asioida kodin ulkopuolella ja käyttää tarvittaessa erilaisia palveluja. Hän tuntee tärkeimmät kuluttajan oikeudet ja velvollisuudet ja on selvillä kuluttajan vastuusta sekä osaa toimia asiallisesti kuluttajan ongelmatilanteissa. Hän tuntee kotitalouden rahankäytön perusteita ja osaa tehdä oman rahankäyttösuunnitelmansa.