2.8 Paikallisesti päätettävät asiat

Paikallisesti päätettävät asiat Nilakan kunnat

Jokainen Nilakan kunta kirjaa varhaiskasvatuksen tehtävän ja yleiset tavoitteet kunta kohtaisesti päätettäviin asioihin.

Paikallisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa kuvataan

  • varhaiskasvatuksen järjestäminen
  • millaista on yhteistyö eri toimintamuotojen kesken
  • siirtymäkäytännöt osana lapsen kasvun ja oppimisen polkua
  • varhaiskasvatuksen arvoperusta ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat
  • oppimiskäsitys ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat
  • pedagogisesti painottunut kasvatuksen, opetuksen ja hoidon kokonaisuus ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat
  • laaja-alaisen osaamisen tavoitteet ja niihin mahdollisesti liittyvät paikalliset painotukset sekä ne toimenpiteet, joiden avulla tavoitteiden toteutumista arvioidaan ja kehitetään
  • se, miten luvussa 2 kuvatut varhaiskasvatuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet toteutuvat eri toimintamuodoissa.
Arvoperusta ja oppimiskäsitys sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteet otetaan huomioon ja niitä syvennetään luvuissa, joissa käsitellään varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria, varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan suunnittelua, toteuttamista ja arviointia sekä kehityksen ja oppimisen tukea.

Paikallisesti päätettävät asiat Tervo

Varhaiskasvatuksen järjestäminen

Tervon kunnassa varhaiskasvatus järjestetään Kurrekummun päiväkodissa. Päiväkodissa on kaksi ryhmää, Tupsukorvat 1-3 –vuotiaille ja Pähkinänsärkijät 4-5 –vuotiaille. Mikäli Tupsukorvien ryhmä täyttyy, siirretään Tupsukorvista mahdollisuuksien mukaan 3-vuotiaita lapsia Pähkinänsärkijöiden ryhmään.

Esiopetus järjestetään Tervon yhtenäiskoulussa. Esikoululaisille järjestetään aamu-ja iltapäivätoimintaa. Syksystä 2017 alkaen toiminta on klo 7.00-16.00 välillä Tervon yhtenäiskoululla ja tuon ajan ulkopuolella tarpeen mukaan Kurrekummun päiväkodissa. Tilannetta tarkastellaan tarpeen vaatiessa ja lapsimäärän ollessa pieni, järjestetään aamu- ja iltapäivätoiminta Kurrekummun päiväkodin tiloissa.
Seurakunta järjestää erilaista kerhotoimintaa viikoittain.

Millaista on yhteistyö eri toimintamuotojen kesken

Tervon kunnassa varhaiskasvatuspalveluita järjestää ainoastaan Kurrekummun päiväkoti. Yhteistyötä järjestetään esikoulun kanssa, painottuen kevääseen, jolloin etenkin tulevat esikoululaiset pääsevät tutustumaan tulevaan opettajaan ja koulun tiloihin.

Siirtymäkäytännöt osana lapsen kasvun ja oppimisen polkua

Kurrekummun päiväkodissa järjestetään siirtopalaveri silloin, kun lapsi siirtyy Tupsukorvista (pienten puoli) Pähkinänsärkijöihin (isojen puoli). Pääsääntöisesti lapset siirtyvät toiseen ryhmään uuden toimintakauden alussa ( uusi toimintakausi alkaa 1.8), jolloin palaveri pidetään keväällä tai viimeistään toimintakauden käynnistyessä. Poikkeuksena tilanteet, jolloin lapsi siirtyy kesken toimintakauden toiseen ryhmään. Siirtopalaverien järjestämisestä vastaavat Kurrekummun päiväkodin lastentarhanopettajat.

Tervossa Kurrekummun päiväkodista esiopetukseen siirtyvien lasten siirtopalaveri järjestetään kevään/alkukesän aikana. Siirtopalaverien järjestämisestä vastaa Pähkinänsärkijöiden lastentarhanopettaja yhdessä esiopettajan kanssa.

Varhaiskasvatuksen arvoperusta ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat

Kurrekummun päiväkodin arvoja ovat leikki, turvallisuus, tasa-arvo ja läheisyys. Vanhemmilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa arvoperustaan. Vanhemmille tehdyssä arvokyselyssä korostuivat lapsen oikeudet, lapsuuden itseisarvo ja ihmisenä kasvaminen.
Toiminta-ajatuksemme on oppia elämään yhdessä iloiten ja luovasti leikkien. Korostamme toiminnassamme yhteisöllisyyttä perheiden kesken.