Harjoittelun tavoitteet ja niiden toteutuminen

OH2 Harjoittelun jälkeen:

- Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida yksittäisiä oppimistilanteita, laajempia kokonaisuuksia sekä itsenäisesti että työryhmässä.
Oma arvio: harjoittelussa sain varmuutta oppituntien suunnitteluun sekä toteuttamiseen. Suunnittelussa ajankäyttö on tuottanut minulle ennen paljon ongelmia (olen suunnitellut oppitunneille liikaa sisältöä), mutta tässä harjoittelussa sain käytyä oppitunneilla ne asiat, mitkä olin suunnitellutkin. Yksittäisten oppimistilanteiden arviointi sekä laajempien kokonaisuuksien arviointi on minulle tuttua, mutta vaatii vielä harjoittelua. Joudun usein muistuttamaan itseäni oppitunnin alussa keskittymään arviointiin. Uskon että arviointi helpottuu ja tulee luontaisemmaksi kokemuksen kautta, kun itse opettamiseen ei mene niin paljon itseltäni huomiota/energiaa.

- Ymmärrät opetuksen suunnittelun prosessina, jossa tarkastellaan ja tulkitaan opetussuunnitelmassa asetettuja tavoitteita eri näkökulmista.
Oma arvio: oppituntien suunnittelu on ollut minulle aina mukavaa puuhaa, jota en juurikaan stressaa eikä minulla kulu siihen suuria määriä aikaa. Suurimmissa kokonaisuuksissa aikaa kuluu tietysti enemmän ja suunnitelma elää projektin mukana, mutta mielestäni niin kuuluukin mennä. Olen mielestäni sisäistänyt uuden opetussuunnitelman hyvin ja pyrin oppilaslähtöiseen opetukseen. Kuitenkin mielestäni myös "perusoppitunnit" (enemmän oppikirja- ja opettajalähtöiset) kuuluvat koulun arkeen jossain määrin.
Suunnittelussa pyrin pitämään mielessä oppituntien tavoitteen ja mielestäni on myös tärkeää kertoa tavoite oppilaille oppituntien aluissa.

- Osaat huomioida opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa oppilaiden oppimisedellytykset, kokemukset että intressit.
Oma arvio: opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on mielestäni tärkeää käyttää monipuolisesti erilaisia oppimistapoja. Woolfolkin (2016) mukaan hyvä opettaja on tietävä ja keksiliäs (Woolfolk 2016, 35.), joten opettajana on tärkeää tietää ja kokeilla rohkeasti erilaisia tapoja työskennellä ja oppia. Ryhmätyöt ovat tärkeitä, mutta eivät sovi kaikille joten yksilötöitäkään ei voi unohtaa. Myös erilaiset oppimistyylit (auditiivinen, visuaalinen, kinesteettinen) tulee mielestäni ottaa huomioon suunnittelussa ja opettajan tulee käyttää monipuolisesti ja vaihdellen erilaisia tapoja opettaa, jotta jokainen oppilas pystyisi oppimaan tasapuolisesti. Oppilaiden intressejä on myös tärkeä huomioida ja esimerkiksi postereiden teossa annoin oppilaiden itse valita aiheen, sillä uskon että silloin motivaatio tekemiseen on huomattavasti korkeampi kuin valmiiksi määrätyssä aiheessa.

- Hahmotat opetukselle erilaisia tavoite- ja toteutusvaihtoehtoja sekä kykenet tekemään näistä vaihtoehdoista perustellun valinnan.
Oma arvio: jokainen projekti ja oppimistavoite vaatii erilaisia lähestymistapoja, joten jokaisen tunnin toteutus on mietittävä tarkkaan. Esimerkiksi kaikkien 5.luokkalaisten yhteisessä projektissa emme päässeet tavoitteeseen (ryhmäyttäminen/fysiikka), sillä toteutus oli mielestäni väärä. Ryhmäytymistä olisi saanut enemmän esimerkiksi konkreettisten kokeiden tai pelien/leikkien kautta. Aika oppitunneilla on kuitenkin rajallinen ja vaikuttaa aina toteutukseen.


OH 4 harjoittelun jälkeen:

- Ymmärrät opettajan ammatin vapauksia ja vastuita suhteessa kouluyhteisöön ja yhteiskuntaan
Oma arvio: Olen pohtinut opettajan autonomiaa, vastuuta ja etiikkaa paljon graduni yhteydessä ja siitä syystä uskoisin sen olevan minulla hyvin hallussa ainakin teorian tasolla. Harjoittelun yhteydessä puhuttiin paljon opettajan vastuusta ja vapaudesta. Mielestäni on hyvä, että opettaja saa itse päättää oppituntiensa sisällöstä kunhan opettaja vaan muistaa aina perustella itselleen toimintaansa. Vapaus vaikuttaa mielestäni positiivisesti työssäjaksamiseen ja työlle tulee vapauden ja vastuun kautta merkitystä.

- Osaat toimia ammatillisesti työyhteisössä, koulun ja kodin vuorovaikutuksessa sekä monialaisessa
yhteistyössä
Oma arvio: Ammatillista yhteistyötä olen harjoittelujeni aikana tehnyt paljon muiden harjoittelijoiden kanssa ja minulla ei ole ikinä ollut ongelmaa tulla toimeen muiden opettajien kanssa. Mielestäni on mukavaa kun voi keskustella ja suunnitella asioita yhdessä, eikä kaikki suunnittelu ole vain omilla harteilla. Toisilta opettajilta oppii paljon uutta ja saa uusia näkökulmia.
Kodin ja koulun väliseen vuorovaikutukseen ei paljoakaan ole harjoitteluissa päässyt tutustumaan. Päättöharjoittelussa oli hienoa, kun sai osallistua oppilaan arviointikeskusteluun. Kuitenkin uskon, että monella opiskelijalla on erittäin ruusuinen kuva yhteistyöstä vanhempien kanssa, kun taas itse on nähnyt erittäin negatiivisiakin asioita sijaisuuksia tehdessäni. Usein myös kuulee opettajien sanovan että "lasten kanssa aina pärjää, mutta vanhempien kanssa ei". OKL:ssä ei negatiivisista asioista juurikaan puhuta, mikä on mielestäni erittäin huono asia.

- Osaat työskennellä opettajan ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
Oma arvio: Tiedostan opettajan ammattiin liittyvät eettiset periaatteet ja ainakin pyrin mahdollisimman hyvin työskentelemään niiden periaatteiden mukaisesti. Haluaisin olla tiukka mutta helposti lähestyttävä, oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen opettaja, jolle kaikki oppilaat ovat samalla viivalla. Koska opettajan toimintaa ei kukaan valvo, on opettajan itsetutkiskelu on erittäin tärkeää, esimerkiksi töistä kotiin kävellessä on hyvää aikaa miettiä missä päivän aikana onnistui ja mitä olisi voinut tehdä toisin.

- Osaat perustella toimintasi opettajana kasvatusta ja opetusta koskevan teoreettisen tiedon
näkökulmasta
Oma arvio: Opintojen aikana OPS:sta on puhuttu niin paljon, että tuntuu että jokaisen opetettavan asian pystyy jollakin tavalla perustella OPS:in sisällön kautta. Omat kokemukset tietenkin vaikuttavat opetukseen, mutta enemmän uskon teoreettiseen tietoon kuin omiin kokemuksiini, omia kokemuksia vähättelemättä.

- Sinulla on valmiudet luokanopettajan työhön.
Oma arvio: Opettaja ei ole koskaan valmis ja vaikka kasvatustieteen maisterin paperit saatuaan on kasvatustieteen ammattilainen pitää koko ajan kouluttautua ja yrittää pysyä ajan hermoilla. Mielestäni minulla on kuitenkin perusasiat hallussa ja pystyn toimimaan luokanopettajana. Asiat viilaantuvat sitten kokemuksen myötä.