Kurssin ohjeet ja tehtävät

Tervetuloa elämänkatsomustiedon kurssille!

Tämä on elämämänkatsomustiedon vanhan opetussuunnitelman mukainen 1. kurssi, nykyisen opetusuunnitelman 2. kurssi.

Kurssi on etäkurssi ja suoritetaan itsenäisesti tehtävillä ja osallistumalla kokeeseen. Kurssissa on myös kaksi lähiopetuskertaa, jossa käydään läpi kurssin keskeisiä asioita. Lähiopetuskerrat eivät ole pakollisia kurssin suorittamisen kannalta.

Lähiopetuskerrat: Huom. Kurssilla ei ole lähiopetuskertoja. Kurssi suoritetaan kokonaisuudessaan tehtävillä ja osallistumalla kokeeseen. Kurssin koe on 26.5. ja se järjestetään siten, että opettaja lähettää kurssin opiskelijoille koetehtävät tiistaina 26.5. klo 17. Koe päättyy klo 20.20, jolloin koetehtävät tulee palauttaa opettajalle opettajan sähköpostiin (petra.klemettinen@tyk.fi). Tarkemmat ohjeet kokeesta tulevat myöhemmin.

Koe: 26.5. klo 17-20.20 (Huom. Koe tehdään kotona omalla koneella ja palautetaan opettajalle sähköpostiin)

Opettaja: Petra Klemettinen-Sakki (petra.klemettinen@tyk.fi)

Oppikirja: Dialogi hyvästä elämästä (Tammi: Hjelm & Slotte) --> soveltuvin osin

Tehtävät: Käytä tehtävissä apuna oppikirjaa, nettiä, televisiota, lehtiartikkeleita jne. Kirjoita pohtivalla otteella. Voit esittää myös omia mielipiteitäsi, mutta muista perustella ne. Kuhunkin kysymykseen tulee kirjoittaa noin 1/2 - 1 sivun vastaus. Tehtävät tulee lähettää opettajalle (petra.klemettinen@tyk.fi) 24.5. mennessä

1. Määrittele seuraavat käsitteet: elämänkatsomus, elämänkatsomustieto, maailmankuva, identiteetti, arvo, normi, sanktio
2. Mitä on hyvä elämä? Millaisia vastauksia kysymykseen antavat esimerkiksi erilaiset aatehistorialliset suuntaukset (esim. humanismi) tai uskonnot. Esittele myös perusteltu oma näkemyksesi hyvästä elämästä.
3.Tutustu oppikirjassa sivulla 160-161 olevaan koosteeseen eri elämänkatsomusten ja uskontojen kultaisen säännön ohjeesta. Mikä on kultaisen säännön ydinajatus? Miten tämä mielestäsi toteutuu nykypäivän maailmassa?
4. Esittele millaisia ihmiskäsityksiä edustavat essentialismi, eksistentialismi ja humanismi.
5. Onko ihminen vapaa? Pohdi. (Pohdi kysymystä siitä näkökulmasta, onko ihmisellä vapaa tahto ja valinnanvapaus.)
6. Millaiset mahdollisuudet ihmisellä on vaikuttaa omaan elämäänsä? Pohdi kysymyksessä erityisesti ympäristön, perimän ja omaan suuntautumisen näkökulmasta.
7. Miten ihmisen identiteetti muodostuu?
8. Mitä tarkoitetaan hyveillä ja paheilla? Pohdi hyveitä ja paheita koskevia käsityksiä ennen ja nyt.
9. Lue oppikirjasta (sivut 161-166) ja valitse lukemastasi YK:n ihmisoikeuksien julistuksesta 5 mielestäsi tärkeintä artiklaa. Perustele valintasi.