3.3 VARHAISKASVATUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖT

3.3 VARHAISKASVATUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖT

JOENSUUN SEUDUN VASU 3.3

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on varmistaa kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö. Oppimisympäristöillä tarkoitetaan tiloja, paikkoja, yhteisöjä, käytänteitä, välineitä ja tarvikkeita, jotka tukevat lasten kasvua ja oppimista. Ne ovat osaltaan mukana muodostamassa toimintaa ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Oppimisympäristö -käsite sisältää varhaiskasvatuksessa niin fyysisen,
psyykkisen kuin sosiaalisen ympäristön. Oppimisympäristöjen kehittämistä ohjaavat näissä perusteissa määritellyt arvoperusta, oppimiskäsitys ja toimintakulttuurin kehittämiselle asetetut tavoitteet.

Oppimisympäristöjä kehitetään niin, että ne muodostavat pedagogisesti monitahoisia ja joustavia kokonaisuuksia. Ne tarjoavat mahdollisuuksia leikkiin, luoviin ratkaisuihin sekä asioiden ja ilmiöiden monipuoliseen tarkasteluun. Varhaiskasvatuksen järjestäjät, palvelujen tuottajat ja kasvattajat ovat vastuussa oppimisympäristöjen kehittämisestä ja oppimisympäristöjä koskevien tavoitteiden toteutumisesta. Kasvattajat ottavat huomioon lasten kiinnostuksen kohteet, yksilölliset taidot ja tarpeet sekä luvussa 4 kuvatut varhaiskasvatuksen toteuttamisen periaatteet. Lapset osallistuvat oppimisympäristöjen rakentamiseen. Heidän ideansa ja tuotoksensa näkyvät oppimisympäristöissä. Oppimisympäristöissä huomioidaan myös ergonomia, ekologisuus, viihtyisyys ja esteettömyys sekä tilojen valaistus, sisäilman laatu ja siisteys.

Varhaiskasvatuksen oppimisympäristöt kannustavat toimimaan joustavasti erikokoisissa ryhmissä, joissa jokaisella on mahdollisuus osallistua yhteiseen toimintaan ja vuorovaikutukseen. Toiminta pienemmissä ryhmissä edistää lasten ja kasvattajien keskittymistä sekä lapsilähtöistä toimintaa.
Oppimisympäristöjä kehitetään niin, että varhaiskasvatukselle asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa47.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä huomioidaan lapsille ominaiset tavat toimia; leikkiminen, tutkiminen, liikkuminen sekä monimuotoinen ilmaisu. Oppimisympäristöjä rakennetaan siten, että ne herättävät lapsissa mielenkiintoa, kokeilunhalua, uteliaisuutta ja kannustavat luovuuteen. Monimuotoinen ja jatkuvasti muuntuva oppimisympäristö tarjoaa kokemuksia ja elämyksiä koko keholle ja kaikille aisteille. Oppimisympäristöt mahdollistavat lapsille monipuolisen taiteellisen toiminnan sekä erilaisiin materiaaleihin ja välineisiin tutustumisen.

Lähiympäristö ja luonto kuuluvat varhaiskasvatuksen oppimisympäristöön. Ne tarjoavat kokemuksia, materiaaleja ja mahdollisuuksia leikkiin ja tutkimiseen. Oppimisympäristöt kannustavat jokapäiväiseen riittävään liikkumiseen sisällä ja ulkona. Pihoja ja leikkipuistoja sekä luontoympäristöä hyödynnetään liikuntapaikkoina. Liikuntavälineiden tulee olla lasten käytettävissä omaehtoisen liikunnan ja leikin aikana. Lapsilla on oltava mahdollisuus myös vauhdikkaaseen liikkumiseen, leikkiin ja peliin.

Oppimisympäristöt tarjoavat mahdollisuuksia ohjattuihin ja omaehtoisiin sekä lyhyt- että pitkäkestoisiin leikkeihin. Rikkaan leikkiympäristön rakentamista edistää kasvattajien asiantuntemus lasten leikin kehitysvaiheista ja lasten ajankohtaisista kiinnostuksen kohteista. Rikas leikkiympäristö mahdollistaa erilaisia ja monipuolisia leikkejä sekä luontevan yhteistyömahdollisuuden kasvattajille ja huoltajille. Leikki- ja toimintavälineiden tulee olla monipuolisia ja muunneltavia, ja niitä tulee olla riittävästi48. Luonnon- ja kierrätysmateriaalien käyttäminen edistää ajatusta vastuullisuudesta ympäristöön.

Yhteisesti sovitut säännöt ja toimintatavat auttavat luomaan ilmapiiriltään turvallisen, muita kunnioittavan ja yhteisvastuullisen oppimisympäristön. Oppimisympäristö kannustaa lasta luomaan ystävyys- ja vertaissuhteita. Rauhallinen ja kiireetön ilmapiiri edistää osaltaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Oppimisympäristöt vahvistavat ryhmään kuulumista ja yhteisöllisyyttä.

Oppimisympäristöjä kehitetään siten, että ne tukevat lasten terveen itsetunnon sekä sosiaalisten ja oppimaan oppimisen taitojen kehittymistä. Oppimisympäristö käsittää varhaiskasvatuksessa ajan, tilan ja selkeän ja joustavan päivärytmin, jotta lapset kykenevät ennakoimaan tapahtumien kulkua ja oppimaan. Oppimisympäristöt edistävät lasten osallisuutta, osallistumista sekä yhteisöllistä tietojen ja taitojen rakentamista. Ne edistävät sukupuolen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Oppimisympäristöjen kehittäminen mahdollistaa perinteisten tyttöihin ja poikiin liitettävien sukupuolistereotypioiden rikkomisen.

Kielitietoisuutta tukeva ja kulttuurista moninaisuutta esille tuova oppimisympäristö edistää lasten kielellistä kehitystä. Se antaa myös valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa.
Aktiivinen yhteistyö varhaiskasvatusyksikön ulkopuolisten yhteistyötahojen kanssa rikastaa oppimisympäristöjä. Luontevia yhteistyötahoja ovat esimerkiksi kirjastot, museot ja teatterit.
Varhaiskasvatuksessa käytetään ja sovelletaan tieto- ja viestintäteknologiaa tarkoituksenmukaisella tavalla. Lasten omia tieto- ja viestintäteknologisia laitteita, leikkikaluja ja muita välineitä voidaan käyttää huoltajien kanssa sovituilla tavoilla.