Unen vaikutus ihmisen terveyteen (OPK 3)

Uni on jokaisen ihmisen hyvinvoinnille välttämätöntä, mutta kuinka paljon unta tarvitsee, on yksilöllistä. Nukkuminen antaa aivoille ja keholle tarvittavan levon ja kerää energiaa seuraavaa päivää varten. Unen määrän lisäksi tärkeää on myös unen laatu. Huonolaatuista unta voi aiheuttaa mm. stressi.

Sopivalla määrällä hyvälaatuista unta on paljon positiivisia vaikutuksia. Psyykkisiä vaikutuksia näkyy virkeydessä, muistamisessa ja keskittymiskyvyssä, jotka vaikuttavat suoraan oppimiseen. Hyvin nukuttu yö nostaa myös mielialaa, vähentäen stressiä ja ärtyneisyyttä. Fyysisessä terveydessä uni vaikuttaa ominaisuuksiin kuten reaktiokyky ja motoriset taidot, fyysinen kunto ja tätä kautta painonhallinta, vastustuskyky ja ylipäätään elimistön hyvinvointi. Nuorelle ihmiselle uni on erityisen tärkeää, sillä kasvuhormonien eritys ja uusien aivosolujen syntyminen tapahtuu nukkuessa.

Huonosti nukutulla yöllä on myös paljon vaikutuksia terveyteen. Unettomuus lisää ärtyneisyyttä ja mielialan vaihtelua ja voi jopa altistaa masennukselle ja päihteiden käytölle. Unen puute lisää jatkuvaa väsymystä, joka huonontaa muistitoimintoja ja keskittymiskykyä. Väsymyksen takia heikentynyt virkeys ja reaktiokyky lisäävät onnettomuusriskiä.
(http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=onn00112#s3)

Jatkuva unen puute aiheuttaa muutoksia aineenvaihdunnassa ja esimerkiksi insuliinin vaikutus verensokeriin heikkenee, jolloin diabeteksen riski kasvaa. Univajeen on myös todettu altistavan ihmisen sairauksille kuten sepelvaltimotaudille sekä sydän- ja verisuonisairauksille.
(http://www.tietoaunettomuudesta.fi/uni-ja-unettomuus/unettomuuden-vaikutukset/)