ABC - tärkeitä koulun käytänteitä
Aapistien koulu
Aapistien koulu on yksi neljästä Keljonkankaan yhtenäiskoulun kouluyksiköstä. Aapistien koulussa opiskelevat Keljonkankaan alueen 1.-4.luokkien oppilaat. Aapistien koululta siirrytään 5.luokalle Sohlberginkadun koululle. Aapistien koulun luokat tekevät yhteistyötä Säynätsalon ja Muuratsalon päiväkotikoulujen luokkien kanssa. Koko Keljonkankaan yhtenäiskoulun eli neljän kouluyksikön rehtoreina toimivat Tarja Seppälä-Pänkäläinen ja Marja Hänninen-Helin. Toimintamme peruskiven muodostaa yhdessä laadittu arvopohja: yhteisöllisyys, osallisuus, luovuus, myönteisyys, inhimillisyys, turvallisuus ja ammatillisuus.
Eväät
Retkille tulee useimmiten eväät koululta. Mikäli tilataan eväät, se korvaa päivän kouluruokailun. Jos kuitenkin haluaa ottaa omiakin eväitä mukaan pitäydymme terveellisissä herkuissa eli esim. mehu, hedelmä, juures, leipä, ehkä keksiä, mutta ei karkkia, sipsejä tai limsaa. Eväät pakataan kotona mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällisesti. Vesipullo on hyvä olla mukana.
Järjestyssäännöt

Kengätön koulu
Koulumme on kengätön koulu, eli ulkokengät jätetään eteisen hyllyille ja vaihdetaan sisäkenkiin.
Liikuntatuntien yhteiset ohjeet
Ulkoliikuntatunnille kokoonnutaan koulun pihassa tunnin alkaessa. Mikäli on tarve vaihtaa ulkoliikuntavaatteet, tulee sopia oman opettajan kanssa käytänteistä. Sisäliikuntatunnille kokoonnutaan pukuhuoneen eteen käytävälle odottamaan liikunnanopettajaa. Pukuhuoneisiin ei mennä ilman valvontaa. Liikuntatunnille varustaudutaan liikuntaan sopivin (säänmukaisin) vaattein. Ulkoliikunnassa on hyvä olla liikuntaan sopivat kengät.
Sisäliikuntatuntien jälkeen peseydytään, joten jokaisella lapsella on oltava oma pyyhe. Pestään vähintään kädet, jalat ja kainalot. Koko suihkussa saa käydä.
Mikäli oppilaalla on jokin este osallistua liikuntatunnille tai tehdä harjoitteita, tulisi huoltajan laittaa Wilma-viesti liikunnanopettajalle.
Kodin ja koulun yhteistyö (Wilma)
Aapistiellä pidetään oman luokan vanhempainilta luokanopettajan johdolla alkusyksystä sekä kevätpuolella tarpeen mukaan. 1.luokkalaisten huoltajille tarjotaan tutustumisvartti oman opettajan kanssa syyslomaan mennessä - tähän osallistuu oma opettaja ja huoltaja. Kaikilla on arviointikeskustelut viikoilla 46 – 6. Arviointikeskustelussa läsnä ovat oppilas, opettaja ja huoltaja ja tarvittaessa erityisopettaja. Arviointikeskusteluiden pohjana käytetään Jyväskylän arviointikeskusteluohjeistusta ja itsearviointia. Arviointikeskustelut pidetään ensisijaisesti kasvokkain - ei etänä. Keväällä oppilas saa lukuvuositodistuksen.
Syksyn aikana tarjotaan myös koko koulun vanhempainilta kasvatuksellisen teeman ympärillä.
Wilma on pääsääntöinen viestintäväline koulun ja kodin välillä. Opettaja lähettää viikottain luokan yhteisen viestin. Opettajilla on työkännykkä. Voit jättää opettajalle soittopyynnön. Syksyn vanhempainillassa on hyvä sopia oman opettajan kanssa käytänteistä yhteydenpitoon ja Wilman käyttöön liittyen.
Wilman salasanoissa ja muissa teknisissä asioissa voitte kääntyä koulusihteerin puoleen.
Kouluyhdistys
Koululla toimii aktiivisesti kouluyhdistys, johon kaikki lasten huoltajat ovat tervetulleita. Kouluyhdistys suunnittelee ja toteuttaa mm. koko koulua koskevia tapahtumia, jotka ovat jo muodostuneet perinteiksi mm. Keljonkankaan markkinat, lukudiplomijuhla. Kouluyhdistyksestä löytyy lisätietoja koulun nettisivuita.
Koulumatka
Koulupäivän päätyttyä koulun pihaan ei jäädä odottamaan kavereita tai kerhon alkamista. Koulun pihaan voi palata leikkimään jälkkärin päätyttyä n. klo 17.00. Mikäli huoltaja ohjeistaa lasta odottamaan kyytiä esim. koulun portilla, lapsi on kodin vastuulla tuon ajan.
Oppilaat ovat vakuutettuja koulumatkoilla. Jos koulumatkalla tapahtuu vahinko, ottakaa pikaisesti yhteys kouluun. Koulumatkat eivät muuten kuulu koulun vastuualueeseen.
Aloitamme ja lopetamme koulupäivän koululta / koululle, jos etukäteen ei ole ilmoitettu muuta. 2.luokkalaiset ja sitä vanhemmat voivat kulkea koulumatkat polkupyörällä. Koulumme suositus turvallisuussyistä on, että 1.luokkalainen kulkee koulumatkat kävellen. Polkupyörille on paikka koulun pihassa: 4.luokkalaisten pyörät koulun sivustalla Hietatien vieressä ja 2.-3.luokkalaisten pyörät portin viereisissä telineissä. Koulupäivän aikana ei saa oleskella pyöräparkeilla.
Jos oppilas tuodaan autolla kouluun, on syytä huomioida ruuhka koulun portilla. Jos mahdollista, niin oppilaan voisi jättää esimerkiksi liikuntapuiston parkkipaikalle. Koulun pihaan tai henkilökunnan parkkipaikalle ajaminen on kielletty ja se on osoitettu myös liikennemerkeillä.
Koulukirjat
Oppikirjat kerätään keväällä pois, joten ne ovat kouluvuoden ajan oppilailla vain lainassa. Käsitellään kirjoja siten, että ne voidaan siirtää vielä seuraavalle oppilaalle. Tehtäväkirjat ovat oppilaan omia.
Kouluruokailu
Mikäli oppilaalla on yksilöllisiä ravitsemukseen sekä terveyden tai sairauden hoitoon liittyviä tarpeita, koti on yhteydessä ruokalaan ja terveydenhoitajaan ja omaan opettajaan. Yhdessä sovitaan ruokailuun liittyvistä asioista.
Korona
Alla linkki päivitettyyn tietoon koronasta Jyväskylän seudulla. Linkistä löydät tärkeitä yhteystietoja sekä terveydenhuollon ohjeita koronavirustilanteeseen.
https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona
Kotitehtävät
Läksyjen tekeminen on kotien vastuulla. Koulussa tarkistetaan, että läksyt on tehty, mutta tehtävien oikeellisuutta opettaja ei kaikkien oppilaiden kohdalla ehdi tarkistamaan. Tässä pyydämme huoltajien apua, että ehtisitte katsoa tehtävät ja autatte tarvittaessa lasta korjaamaan virheet. Samalla näette, onko jokin tehtävä tuottanut vaikeuksia. Näistä kannattaa tiedottaa opettajaa mahdollisimman pian. Läksyunohduksista tulee merkintä Wilmaan. Mikäli unohduksia tulee paljon, mietitään kodin kanssa tukitoimia.
Kuvauslupa
Koulussa dokumentoidaan tapahtumia ja oppimista myös kuvaamalla. Huoltajat voivat antaa Wilmassa kuvausluvan. Kuvauslupa on vapaaehtoinen. Kiellosta on vielä hyvä erikseen tiedottaa opettajaa.
Kuvauslupa löytyy wilmasta kohdasta Lomakkeet. Lupa täytyy tehdä erikseen joka lukuvuodelle.
Lukudiplomi ja kirjastovierailut
Luokat käyvät säännöllisesti kirjastossa. Lainaaminen tehdään pääasiassa omalla kirjastokortilla. Lukudiplomin tekemisen voi aloittaa jokaisella luokalla heti lukukauden alettua. Luokan oma opettaja ohjeistaa oman luokan käytänteistä. Toukokuussa koululla pidetään lukudiplomijuhla yhteistyössä kirjaston ja kouluyhdistyksen kanssa.
Lääkehoito koulupäivän aikana
Oppilaan lääkehoito ei kuulu opettajan työtehtäviin. Lääkehoidon järjestämisestä koulupäivän aikana ohjeistaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Terveydenhuollon tuki koulupäivän aikana
Löytötavarat
On hyvä nimetä kaikki oppilaan vaatteet. Koululla on löytötavaralaatikoita, joita toivomme huoltajien aika ajoin vilkaisevan.
Opetussuunnitelma
Opetussuunnitelmassa määritellään opetuksen sisällöt ja tavoitteet oppiaineille vuosiluokittain. Oppikirjat ovat yksi väline tavoitteiden saavuttamiseksi ja paljon muutakin materiaalia käytetään.
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/perusopetus/419550/tiedot
Oppilaan kännykkä
Jos oppilaalla on koulussa mukana kännykkä, se on koulupäivän aikana repussa äänettömällä. Koulu ei vastaa kännyköistä.
Oppilaskunta ja osallisuus
Koulun kaikki oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Oppilaskuntaa johtaa hallitus, johon kuuluu oppilasedustajia vaihteleva määrä kultakin luokalta. Oppilaskuntaa ohjaa opettaja. Oppilaskunnan hallitus kokoontuu säännöllisesti ja ohjaava opettaja tiedottaa kokoontumisista luokanopettajaa.
Pakkasraja
Pakkaspäivinäkin koulun ovet aukeavat vasta klo 8.15. Varsinaista pakkasrajaa ei ole, eli välitunnit vietetään ulkona normaalisti ja opettaja harkitsee esim. liikuntatunnin keston kelin mukaan.
Poissaolot
Lapsen sairastuessa huoltaja laittaa Wilmaan poissaolomerkinnän. Poissaolomerkintä tehdään kohdassa tuntimerkinnät. Etukäteen tiedossa olevista poissaoloista tarvitaan lupa: opettaja voi antaa vapautusta koulun toiminnasta 1-5 päivää ja rehtori pitemmät ajat. Lupa haetaan Wilmasta kohdasta hakemukset.
Poissaolon aikana tulleet tehtävät tehdään mahdollisimman pian. Käytänteistä sovitaan yhdessä opettajan kanssa. Sairauspoissaolojen aikana tehtäviä voi tehdä kotona, jos olo sen sallii. Läksyt noudetaan silloin koululta tai vaihtoehtoisesti joku oppilaista voi tuoda, jos se hänelle sopii. Sairauden takia tietoihin jääneitä aukkoja paikataan mahdollisesti tukiopetuksessa. Lomamatkojen aikana tulleista läksyistä ja opetuksesta huolehtii huoltaja. Läksyjä annetaan mukaan lomalle lähtöä edeltävänä päivänä.
Mikäli oppilaan täytyy lähteä kesken koulupäivän, esim. hammaslääkäriin, tarvitaan siitä ilmoitus. Turvallisuussyistä suosittelemme, että lapsi haetaan koulusta ja saatetaan kouluun.
Tapaturmat
Koulussa sattuu pienempiä ja isompia kolhuja päivittäin. Ensiavun jälkeen tilannetta arvioidaan. Tarvittaessa soitetaan kotiin ja pyydetään huoltajaa viemään lapsi terveyskeskukseen. Vakavissa tapauksissa soitetaan aina ambulanssi. Mikäli lapsi joudutaan kuljettamaan sairaalaan, ambulanssihenkilökunta huolehtii lapsesta. Koululta tiedotetaan huoltajia. Opettaja tekee tarvittaessa tapaturmailmoituksen Wilmaan vakuutuksen ja seurannan vuoksi. Tapaturmatilanteessa käytetään julkista terveydenhuoltoa.
Välipala
Koulun ruokalassa on mahdollisuus ostaa välipalaa tai syödä omia terveellisiä ja ravitsevia eväitä päivittäin klo 13.15-13.30.
Välitunnit
Välitunnit vietetään pääasiassa ulkona välituntialueella. 3.-4.luokkalaiset voivat mennä pitkällä välitunnilla liikuntapuistoon. Pitkällä välitunnilla on mahdollisuuksien mukaan harraste- ja rentoutumisvälitunteja sisätiloissa - niistä tiedotetaan oppilaita koulussa erikseen.
Xylitol- pastilli
Ruokailun jälkeen oppilas voi ottaa xylitol- pastillin. Pastillit tuodaan kotoa ja säilytetään omassa pulpetissa. Purukumia ei tuoda kouluun.