Koulukohtaiset valinnaiset opinnot

LI6 Abiliikunta (2op)

Yleiset tavoitteet
 
Opintojakson tavoitteena on fyysisen toimintakyvyn jatkuva ylläpito, virkistäytyminen muun koulunkäynnin lomassa sekä omien harrastuslajien löytäminen.
 
Keskeiset sisällöt
 
  • virkistystä lisäävät liikuntamuodot
  • lajit valitaan opiskelijoiden mielenkiinnon mukaan
Arviointi
 
Arviointi koostuu oppimista ja työskentelyä edistävästä palautteesta sekä tavoitteiden toteutumista kuvaavasta arvioinnista. Arviointi: suoritettu/hylätty (suoritusmerkintä).

LI7 Luontoliikunta (2op)

Opintojakson kuvaus, tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen
 
Opintojakson tavoitteena on luonnon elämyksellisyyden kokeminen, retkeilyssä tarvittavien perustaitojen opettelu, luonnon ja luontoliikunnan arvostaminen sekä virkistäytyminen luonnossa.

Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät retkeilyn perustaitoihin ja saavat tietoa elämyksellisestä luonnossa liikkumisesta.  Laaja-alaisen osaamisen osa-alueista opintojaksolla painottuvat hyvinvointiosaaminen sekä eettisyys ja ympäristöosaaminen. Teoriaopiskelu tapahtuu retken suunnittelun yhteydessä pitäen sisällään luonnossa liikkumiseen ja yöpymisiä sisältävään retkeen valmistautumiseen vaadittavia taitoja. Retkeä ennen käsitellään retkeilyyn liittyviä keskeisiä fyysisen hyvinvoinnin osa-alueita kuten esimerkiksi ravitsemusta, lepoa ja itsehoitoa. Retken aikana opetellaan pitämään huolta omasta toimintakyvystä, retkeilemään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sekä havainnoimaan luonnon monimuotoisuutta. Retken/retkien tavoitteena on myös syventää kotiseudun luonnontuntemusta, oppia retkeilyn perustaitoja, syventää kartanlukutaitoja sekä saada luontoelämyksiä ja oppia nauttimaan luonnossa liikkumisesta.
 
Keskeiset sisällöt
  • retkeilyn ja luonnossa liikkumisen perustaitoja
  • vastuullinen luonnossa liikkuminen; eettisyys ja ympäristöosaaminen
Opintojakso toteutetaan yhteisenä vaellusretkenä (vähintään 2 päivää, yksi yö). Opiskelijat osallistuvat retken suunnitteluun. Opintojakso on omakustanteinen. Pyritään toteuttamaan vähintään joka toinen vuosi.
 
Arviointi
 
Opiskelijan oppimista ja laaja-alaisen osaamisen kehittymistä tuetaan opintojakson aikana antamalla palautetta esimerkiksi opiskelijan työskentelystä. Opiskelun aikainen palaute ohjaa opiskelijaa tulemaan tietoiseksi hyvinvointiosaamisestaan sekä luonnon kestävän käytön ja sen ylläpidon merkityksestä.

Arviointi koostuu oppimista ja työskentelyä edistävästä palautteesta sekä tavoitteiden toteutumista kuvaavasta arvioinnista. Arvioinnissa käytetään opettaja-, vertais- ja itsearviointia. Arviointi: suoritettu/hylätty (suoritusmerkintä).

LI8 Itsenäisesti toteutettava liikunnan opintojakso (2op)

Yleiset tavoitteet
 
Opintojakson tavoitteena on
 
  • fyysisen toimintakyvyn kehittäminen ja fyysisen aktiivisuuden lisääminen
  • oman toimintakyvyn ja ympäristön kannalta perusteltujen valintojen tekeminen
  • tehtävien suorittaminen tunnollisesti ja vastuullisesti, aktiivinen työskentely sekä pitkäjänteinen itsensä kehittäminen
Keskeiset sisällöt
 
  • oman liikuntaohjelman suunnittelu ja toteutus
  • liikuntapäiväkirjan pitäminen
  • suunnittelu ja toteutus itsenäisesti, opettajan tukemana
Opintojakso koostuu itsenäisesti suoritetuista liikuntakerroista (2op). Opiskelija suunnittelee itsenäisesti opitnojakson sisällön sekä toteuttamisaikataulun ja esittää suunnitelman opettajalle. Opiskelija toteuttaa suunnitelmaa ja pitää toteutuneista liikuntakerroista päiväkirjaa.

Opintojakson sisältönä voi olla myös jonkun produktion valmisteleminen ja esittäminen (esim. tanssiesitys/-teos, joka esitetään koulun juhlassa).
 
Arviointi
 
Opiskelija arvioi tavoitteiden toteutumista kirjallisesti sekä palautekeskustelussa opettajan kanssa. Arviointi suoritetaan liikuntapäiväkirjan ja ohjaustuokioiden perusteella. Arviointi: suoritettu/hylätty (suoritusmerkintä).