Yleistä

Oppilaan arviointi

 

 ARVIOINTI OPINTOJEN AIKANA

Arviointi on yhteistyötä opettajan, oppilaan ja huoltajien välillä. Opintojen aikaisen arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua ja kuvata, miten hyvin oppilas on saavuttanut kasvulle ja oppimiselle asetetut tavoitteet. Arvioinnin tehtävänä on auttaa oppilasta muodostamaan realistinen kuva oppimisestaan ja kehittymisestään ja siten tukea myös oppilaan persoonallisuuden kasvua.

Opintojen aikaisen arvioinnin tulee olla totuudenmukaista ja perustua monipuoliseen näyttöön. Arvioinnin tulee kohdistua oppimiseen ja edistymiseen oppimisen eri osa-alueilla. Arvioinnissa otetaan huomioon sen merkitys oppimisprosessissa. Oppilaan arviointi muodostaa kokonaisuuden, jossa on tärkeää opettajan antama jatkuva palaute.

Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden oppimisvaikeudet ovat lieviä, ja joille ei ole tehty erityisen tuen päätöstä. Arvioitaessa tulee käyttää menetelmiä, joiden avulla oppilas kykenee mahdollisimman hyvin osoittamaan osaamisensa.

Arviointipalautteen avulla oppilas saa tietoa omasta kehittymisestään ja oppii tunnistamaan omat kehitystarpeensa

Arvioinnin toteuttaminen Hyvinkäällä
  • opetuslautakunnan hyväksymän mallin mukainen välitodistus syyslukukauden lopussa
  • luokanopettajan/luokanvalvojan järjestämä arviointikeskustelu huoltajalle ja oppilaalle vähintään kerran lukuvuoden aikana, keskustelun aikana esille tulleet koulunkäyntiin liittyvät asiat ja tavoitteet kirjataan
  • opetuslautakunnan hyväksymän mallin mukainen lukuvuositodistus lukuvuoden päättyessä
  • koulujen omat väliarvioinnit (kuvataan koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa)

Sanallista arviointia käytetään 1-3 luokilla. Ensimmäinen numeroarviointi annetaan neljännellä vuosiluokalla syyslukukauden lopussa. Kaikkia oppiaineita arvioidaan numeroin neljänneltä luokalta alkaen. Opettajat voivat täydentää antamiaan numeroita sanallisella arvioinnilla.

Starttiluokkien oppilaat arvioidaan syyslukukauden lopussa arviointikeskustelussa. Keskustelun aikana täytetään osallistumislomake. Arviointia tapahtuu myös koulupsykologin tutkimuksen jälkeen pidettävässä palautekeskustelussa. Itsearviointi toteutetaan koulukohtaisen suunnitelman mukaan. Starttiluokkien oppilaita arvioidaan kevätlukukauden lopussa sanallisella todistuksella.

Maahanmuuttajaoppilaita voidaan arvioida sanallisesti opintojen aikana lukuun ottamatta päättöarviointia.

Erityisen tuen piirissä olevat oppilaat, jotka opiskelevat yleisopetuksen oppimäärän mukaan, arvioidaan yleisopetuksen kriteerein oppimisvaikeudet huomioiden.

Oppilaita, jotka opiskelevat yksilöllisen oppimäärän mukaisesti yhdessä tai useammassa oppiaineessa, voidaan näiden oppiaineitten osalta arvioida vuosiluokilla 4 - 9 joko sanallisesti tai numeroin. Sekä numeroarvosana että sanallinen arvio varustetaan tähdellä (*). Näiden oppilaiden arviointi perustuu HOJKS:issa asetettuihin tavoitteisiin.

8.1.1 Työskentelyn arviointi

Työskentelyn arviointi on osa oppilaan oppimistaitojen arviointia. Työskentelyn arvioinnin pohjana ovat työskentelylle eri oppiaineissa asetetut tavoitteet. Työskentelyn arviointi kohdistuu oppilaan taitoon suunnitella, säädellä, toteuttaa ja arvioida omaa työtään. Arvioinnissa otetaan huomioon myös, miten vastuullisesti oppilas työskentelee, ja miten hän toimii yhteistyössä toisten kanssa[1].

Hyvinkään lukukausiarvioinneissa, vuosiluokilla 1-3, työskentelyä arvioidaan erillisenä taitona sanallisen arvioinnin yhteydessä. Vuosiluokilla 4 -9 työskentelytaitojen arviointi sisällytetään oppiaineen arviointiin. Koulukohtaisissa väliarvioinneissa voi työskentelyä arvioida erillisenä taitona myös muilla vuosiluokilla.

8.1.2 Käyttäytymisen arviointi

Käyttäytymisen arviointi kohdistuu siihen, miten oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristön sekä noudattaa sääntöjä. Oppilaan käyttäytymistä arvioivat kaikki oppilasta opettavat opettajat[2].

8.1.3 Oppilaan itsearviointi

Perusopetuksen tehtävä on kehittää oppilaan edellytyksiä itsearviointiin. Oppilasta tulee ohjata arvioimaan oppimis- ja työskentelytaitojaan, osaamistaan ja oppimistaan sekä havainnoimaan ja säätelemään oppimisprosessiaan.

Koulut täsmentävät omissa opetussuunnitelmissaan, kuinka itsearviointia toteutetaan.

8.1.4 Opinnoissa eteneminen ja vuosiluokalta siirtyminen

Vuosiluokalta siirtyminen

Perusopetusasetus 11 §:

Oppilas, joka on saanut vuosiluokan oppimäärään sisältyvissä eri oppiaineissa vähintään välttäviä tietoja tai taitoja osoittavan numeron tai sanallisen arvoin, siirtyy lukuvuoden koulutyön päätyttyä seuraavalle vuosiluokalle. Hän voi siirtyä seuraavalle vuosiluokalle, vaikka hänellä olisi hylättyjäkin suorituksia, jos arvioidaan, että hän kykenee selviytymään seuraavan vuosiluokan opinnoista hyväksytysti.

Oppilaalle, jonka suoritus on hylätty, varataan mahdollisuus opetukseen osallistumatta osoittaa saavuttaneensa asianomaisessa aineessa hyväksyttävät tiedot ja taidot. Mahdollisuus annetaan jouluarvioinnin jälkeen ja lukukauden päätyttyä kevätarvioinnin jälkeen. Koulut sopivat järjestelyistä tapauskohtaisesti oman toimintakulttuurinsa mukaisesti. Mikäli yksittäinen koulu haluaa tarjota tämän lisäksi muita ajankohtia, täytyy se kirjata koulun omaan opetussuunnitelmaan.

Vuosiluokalle jääminen

Oppilas voidaan jättää vuosiluokalle, jos hän ei ole suorittanut eri oppiaineiden opintoja hyväksytysti. Päätöksen luokalle jättämisestä tekevät opettaja ja rehtori yhdessä. Huoltajalle tulee ilmoittaa hyvissä ajoin luokalle jäämisen mahdollisuudesta.

 

Luokalle voidaan jättää myös oppilas, jolla ei ole hylättyjä suorituksia, jos se on hänen koulumenestyksensä kannalta järkevää. Huoltajaa kuullaan tässä tapauksessa ennen päätöksentekoa. Huoltaja voi myös pyytää mahdollisuutta kerrata luokka.

Vuosiluokalle jäävän oppilaan suoritukset raukeavat.

Oman opinto-ohjelman mukaan eteneminen (vuosiluokkiin sitomaton opiskelu)

Oppilas, joka opiskelee oman opinto-ohjelman mukaan, ei jää luokalleen mahdollisten hylättyjen tai puuttuvien suoritusten vuoksi. Lukuvuoden päättyessä hän saa todistuksen hyväksytysti suorittamistaan opintokokonaisuuksista ja siirtyy seuraavalle luokalle jatkamaan opintojaan siitä, mihin ne edellisenä lukuvuonna jäivät. Yhdeksännellä vuosiluokalla oppilas luetaan asianomaisen vuosiluokan oppilaaksi niin kauan kuin hän saa päättötodistuksen tai eroaa koulusta.

Oman opinto-ohjelman mukaan opiskelevalle oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma, jossa kuvataan oppilaan opinto-ohjelma ja siihen sisältyvät opintokokonaisuudet sekä mahdolliset tukitoimet. Erityisen tuen piirissä opiskelevalle oppilaalle tarvittavat asiat kuvataan hänelle laaditussa HOJKS:issa.

 

8.2 PÄÄTTÖARVIOINTI

Päättöarvioinnin tehtävä on määritellä, miten hyvin oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut perusopetuksen oppimäärän tavoitteet eri oppiaineissa.

Päättöarvioinnin tulee olla valtakunnallisesti vertailukelpoista ja kohdella oppilaita tasavertaisesti. Päättöarvosanan tulee kussakin yhteisessä oppiaineessa perustua oppilaan osaamiseen perusopetuksen päättövaiheessa vuosiluokilla 8 - 9. Päättöarviointia varten on laadittu perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 kaikkiin yhteisiin oppiaineisiin. Oppilaan osaaminen arvioidaan perusopetuksen päättöarvioinnin kriteereiden pohjalta, monipuoliseen näyttöön perustuen.

 

8.3 TODISTUKSET

 

Oppilaan todistukset ovat julkisia asiakirjoja. Jos niissä on oppilaan henkilökohtaisten ominaisuuksien sanallista arviointia koskevia tietoja, todistus on näiltä osin salassa pidettävä.

Perusopetuksen aikana annettavat todistukset

Oppilaalle annetaan opetuslautakunnan hyväksymän mallin mukainen

  • välitodistus syyslukukauden lopussa
  • lukuvuositodistus lukuvuoden päättyessä
  • erotodistus oppilaalle, joka siirtyy opiskelemaan kesken lukuvuoden koulua toisen kuntan koulupiiriin tai eroaa perusopetuksesta ennen oppivelvollisuuden suorittamista.

 

Perusopetuksen päättötodistus

Päättötodistus annetaan perusopetuksen päättyessä oppilaalle, jonka suoritukset kaikissa numeroin arvosteltavissa aineissa ovat vähintään välttäviä.

 

Perusopetuksen hyväksytysti päättävälle oppilaalle annetaan perusopetuslainsäädännön mukainen opetuslautakunnan hyväksymä päättötodistus.