Vesivoima

(Muokattu: )
Vesivoima on merkittävin uusiutuva sähköntuotantovoima Suomessa. Suomessa on jo yli 220 vesivoimalaitosta. Suomen sähköntuotannosta sen osuus on noin 10-20%. Vesivoimalaitoksissa tuotetaan energiaa hyödyntämällä kahden eri vesitason välistä korkeuseroa. Siinä vesi virtaa alas turbiinin kautta ja turbiini pyörittää siten generaattoria, joka muuntaa veden energian sähköksi.

Hyviä etuja vesivoimassa ovat esimerkiksi se että sitä voidaan käyttää silloin kun sähkön kulutus on nousussa ja sitä voi varastoida suuriin varastoaltaisiin. Huonoja puolia on se että vesivoimatuotanto on riippuvainen sääolosuhteista ja huonoina vuosina varastoitavasta vedestä saattaa olla pulaa.

Ympäristövaikutuksiin vesivoimalaitokset vaikuttavat siten etteivät kalat pääse liikkumaan patojen ja säännöstelyaltaiden takia, mikä vaikuttaa kalastukseen ja kalakantoihin. Vaikutuksia lievennetään eri kalanhoitomenetelmillä. Vesivoima ei ole ympäristölle haitallinen esim. siitä ei pääse mitään päästöjä ,kiinteitä jätteitä ja vesi ei pilaannu mennessään voimalaitoksen läpi.

Video:

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Mikko Nurmi

Vesivoima

VESIVOIMAN ETUJA JA HAITTOJA

ETUJA

HAITTOJA

Perustuu Auringon energiaan

Maa- ja metsätalousmaata sekä asutusta jää altaiden alle

Vähän saasteita

Maaperä kuluu ja joet liettyvät

Ei hiilidioksidi-päästöjä

Hyvien ja huonojen vesivuosien väliset vaihtelut suuria

Helppo varastoida

Kalatalous kärsii

Tulvantorjunta paranee

Patoaltaiden elohopeamäärät nousevat alkuvuosina. Patoaltaat lisäävät metaanipäästöjä.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.